Vejetaryen Nasıl Beslenmeli

En eski beslenme biçimlerinden biri olan Vejetaryen beslenme sağlık ve çevre ila bağlantılı artmakta olan kaygılarla birlikte günden güne tercih edilmekte olan bir beslenme şekli olarak öne çıkmaktadır. Toplumun bir kesimince yanlış bilinen ingilizce “Vegetable” kelimesinden türediği düşünülen Vejetaryan kelime aslında Latince “Vegetus” kelimesinden türemiş bir sözcüktür. Balık, tavuk gibi kümeste yaşayan hayvanlar, et ve bu hayvanlardan elde edilmekte olan yumurta, süt ve peynir gibi besinleri yememek vejetaryen beslenme olarak adlandırılır.

Vejetaryen Beslenme

1. Sadece et yememekle sınırlı olmayan beslenme şeklidir. Kimi vejetaryenler et ve hayvandan üretilen tüm ürünleri yemezken kimi vejetaryenler sadece et yemezler kimileri de sadece balık yemezler. Bundan dolayı vejetaryen beslenenler sadece şu ürünleri yemezler diye bir sınırlama bulunmamaktadır.

 

2. Vejetaryen beslenerekte vücudun bütün ihtiyaçları karşılanabilir.Kimi insanlar tarafından sağlıklı kalmaz için vejetaryenlik tercih edilmektedir. İnsanlar vejetaryen beslenerek hayvanları koruduğunu, çevresel sorunların önüne geçtiğini, dini inançlarının bu yönde olduğunu dile getirmektedirler. İnsanlığın bir çoğu hayvanlardan elde edilen ürünleri temel besin kaynağı olarak görmektedir ve bunları yeterince tüketmezse vücudun gereksinimlerini yeteri kadar karşılayamadığnı düşünmektedir, ama lif bakımından zengin olan sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, kuruyemişler, baklagiller gibi yiyecekleri kapsayan vejetaryen diyetleri hayvan ürünlerinden elde edilen hayvani protein, kolesterol ve doymuş yağ bakımından fakirde olsa, karbonhidrat, potasyum,magnezyum, vitamin ve antioksidan açısından oldukça zengin diyetlerdir. Yapılan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında vejetaryen beslenme ile de vücudun ihtiyaçlarının tamamen karşılandığı ve bunun yanında kalp, kanser ,obezite, diyabet ve damar hastalıkları vb. hastalıkların önüne geçildiği ortaya çıkmıştır.

 

3. Bu beslenme biçiminde alacağınız gıdaları bilinçli tüketmelisiniz. Vücudunuzun günlük sağlıklı bir şekilde işleyişlerini yerine getirmesi için ihtiyacı olan besinleri tüketmelisiniz. Bu anlamda besin ihtiyaçlarınız belirlenip uzman kişiler tarafından bir program oluşturulmalıdır. İnternet üzerinden yahut bu alanda yazıların olduğu dergilerden daha detaylı bilgilere ulaşmanız elbette mümkün. Bu alanda oluşturulan diyetlere bakılacak olursa:

 

Vejetaryen Diyetleri:

  • Lakto Ovo Vejetaryen: İnsanlar tarafından en çok tercih edilen bu diyeti yapanlar et yememektedirler, ancak haydandan elde edilen süt ve süt ürünlerini ve yumurtayı tüketmektedirler.
  • Vegan: Vejetaryenlikte en katı diyet olarak öne çıkmaktadır. Bu diyeti yapanlar hayvan ve hayvandan üretilen peynir,süt, yumurta,bal gibi ürünlerin tümünü tüketmemektedirler. Hatta bu hayvanlardan üretilen giyim eşyalarını da kullanmamaktadırlar.
  • Oto Vejetaryen: Bu diyeti uygulayanlar yumurta tüketmektedirler. Yumurta haricinde diğer hayvandan üretilen yiyecek ve içecekleri ise yememektedirler.
  • Lakto Vejetaryen: Sadece süt ve sütten üretilen ürünleri tüketirler. Et ve yumurta yememektedirler.

 

Uyarı:

  • Vejetaryen olmaya karar verdiyseniz mutlaka ama mutlaka vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri başka kaynaklardan almaya ve bunun için bir program oluşturmaya özen gösterin. Eğer bu konuda bilgi sahibi değilseniz bir uzamana danışın.

vejetaryen-beslenme-nasil-olur

Kaynak:

http://www.infethiye.net/turkish/notlar/vejetaryen-beslenme-nedir.htm

Article Tags:
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir