Vergi Uzmanı Nasıl Olunur?

Vergi uzmanları, hesap uzmanları ya da vergi müfettişleri ile karıştırılmamalıdır. Vergi uzmanları, vergilerin oluşturulması için çalışan ve vergileri hazırlayan kişiler olarak görev yapmaktadırlar. Geçici olarak vergi uzmanlığı yapabileceğiniz gibi kariyer hedefi olarak vergi uzmanlığını da vergi müfettişliğine bir basamak olarak seçebilirsiniz. Vergi hazırlama ve vergi oluşturma işinden sorumlu kişiler part-time olarak bu işi yapmak istiyorlarsa Ocak – Nisan zaman aralığında yarı dönemli vergi periyodunda çalışırlar. Kimi vergiler dönemsel bazlı değil yıllık bazlı hazırlandığından ve üzerinde çalışıldığından mesleğinizi vergi uzmanlığı alanında seçmek istiyorsanız yıl boyunca tek bir görevle uğraşacağınızı bilmenizde fayda var.
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Adım Adım Vergi Uzmanı Olmanın Aşamaları

1Vergi uzmanlığı için çalışmak istediğiniz şirkete karar verin. Tescilli vergi hazırlama yazılımları birbirinden farklılık gösterdiğinden kendinize göre belli kriterleri benimseyen şirketler ile çalışmak ve kendinizi bu alanda eğitmek istiyor olabilirsiniz. Denetim ve danışmanlık firmalarının vergi uzmanlarının çalışma stilleri de birbirinden farklılık gösterir. Öncelikle hangi firmada vergi uzmanı olmak istediğinizi araştırın.[mam][mom]

 

2Vergi uzmanlığını ne kadar yapmak istediğinize karar verin. Genellikle vergi uzmanı mertebesini almanız için sektörde en az 3 yıl deneyim sahibi olmanız gerekir. Vergi uzmanlığı yapabilmek için part-time olarak ya da stajyer olarak bir çok firmada çalışma ve deneyim sahibi olma yolunda ilerlemeniz gerekmektedir. Muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında vergi uzmanlığı için yarı zamanlı ya da stajyer işleri bulabilirsiniz.

 

3Farklı eğitimler ve deneyimler ile hangi vergi departmanında çalışacağınızı tespit edin. Deneyimli bir vergi hazırlayıcısı iseniz, 3 yılın sonunda vergi uzmanı olabilmek için tüm donanıma ve pratikliğe de sahipsiniz demektir. Gayrimenkul vergileri, veraset vergileri, iş planlaması ve daha bir çok vergi departmanında uzmanlaşmaya hazırsınız. Hangi dalda çalışmak istediğinize karar vermeli ve kariyer hedefinize başlamalısınız.

 

4Vergi mahkemelerinden her zaman haberdar olun. Uzmanlık alanınız ile ilgili mahkemeleri ve davaları yakından takip ediyor olmanız, vergi uzmanlığınız için bir yüksek lisans gibidir. Kanunlar ile ilgili gelişmeler ve vergiler ile ilgili kararlar eleştirel bakış açınızı geliştirecek ve profesyonelliğinizi arttıracaktır.

 

5Vergi uzmanı olmak için eğitimlerden geri kalmayın. Üniversiteden mezun olmak ve vergi uzmanı olmak için staj yapıyor olmanız yeterli olmayabilir her zaman kendinizi geliştirecek ücretsiz programları ve eğitimleri takip etmelisiniz. Büyük vergi denetim ve vergi şirketlerinin de çalışmalarını yakından takip etmeli ve onların eğitimlerinden faydalanmaya gayret göstermelisiniz.[mam][mom]

 

 

İpuçları

  • Uzun ve bir o kadar da zevkli olan vergi uzmanlığı kariyer hedefinde yüksek meblağlı ücretlerde çalışmanız sizi şaşırtmasın. Bu kadar uzun bir kariyer hedefini herkes tercih edemez, nadir kişilerdensiniz.
  • Vergi uzmanlığınızdaki vergi dalı dışında da yan vergi dalları hakkında da kendinizi sürekli geliştirin.
  • Vergi uzmanları, vergi müfettişleri olabilir mi? Özellikle özel sektörde yaklaşık 7-10 yıl arasında vergi uzmanlığı yapan ve vergiler hazırlayan kişiler kolaylıkla müfettiş olurlar. Devlette vergi müfettişi olmanız için KPSS puanına sahip olarak atanmalı ve 5. dereceden mezun olarak uzun yıllar çalışmanız gerekmektedir.
  • Vergi uzmanlarının maaşları, uzman ya da yetkili muhasebecilerinki gibi düşünülebilir.

[adskarekare][adsmobil]

 

 

Kaynak:

Article Tags:
Article Categories:
Finans

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir