Yardımcı Abla Sertifikası Nasıl Alınır

Son zamanlarda basında yer alan okul öncesi eğitim kurumlarında yardımcı hizmet personelinin geçici istihdamı haberleri, binlerce ortaokul ve lise mezunu işsiz gençleri yakından ilgilendiriyor. Bakanlık ve ilgili birimlerinden yapılan resmi açıklamalar kapsamında; yardımcı abla sertifikası nasıl alınır ve okul öncesi yardımcı öğretmen nasıl olunur sorularını detaylarıyla birlikte sizlere aktardık. Bu konuyla ilgilenen kişilerin yardımcı abla ya da bir diğer ifadeyle okul öncesi yardımcı öğretmen unvanına sahip olabilmesi için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladık. İşte okul öncesi öğretmenliği sertifika programı ve detayları…

Adımlar

1Yardımcı Abla Nedir? Yardımcı abla; anaokulu, gündüz bakım evi, etüt ve kreş gibi eğitim merkezlerinde çalışan ya da çalışma talebinde bulunan kişilere verilen genel isimdir. Resmi otoriteler tarafından “Bakıcı Anne” teriminin kullanılması tavsiye edilmediği için yardımcı abla veya anaokulu öğretmen yardımcısı ya da okul öncesi yardımcı öğretmen olarak adlandırılmaktadır. Meslek tanımı olarak: Çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programı kapsamında uygulamada öğrenme yardımcı olma yeterliliklerini kazandırmaya yönelik, eğitim ile öğretim verilen dalda eğitim alan nitelikli kişidir.

2Yardımcı Abla Sertifikası Nedir? Yukarıda belirtilen meslek tanımına hak kazanmak için katılım gösterilen kursta, belirli bir saatlik eğitim alması sonunda verilen sertifikaya yardımcı abla (çocuk bakım) sertifikası verilmektedir. Ayrıca ilgili bakanlığın onaylaması durumunda, Sosyal Hizmetlerde çalışan sözleşmeli personelin 2608 saatlik sertifikayı alması şartıyla kadrolu olarak görev verileceği konusunda kesin olmamakla birlikte basında haberler yer almaktadır.

3Yardımcı Abla Sertifikası Nasıl Alınır? Yardımcı abla sertifikası almak için öncelikle kurslara katılmanız gerekmektedir. Bunun için de kontenjan durumu müsait olan bir kurs seçimi yapıldıktan sonra kurs kayıt formu doldurarak, ilgili yerle iletişime geçilmelidir. Kursa kesin kayıt işlemleriniz için gereken kayıt formuna, tercih ettiğiniz kuruluştan ya da kuruluşun web sitesinden ulaşabilirsiniz. Eğer internetten ulaşırsanız formun çıktısını aldıktan sonra bilgileri okunaklı ve hatasız bir şekilde doldurmanız, sonrasında da formu taratarak ekleriyle birlikte kuruluşun eğitim koordinatörleri tarafından belirtilen mail adresine göndermeniz gerekmektedir.

4Yardımcı Abla Sertifikası Alan Kişiler Nerelerde Çalışabilir? Mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri kazanan kişiler, bu doğrultuda eğitim sektöründe öğretmen ile öğretmen yardımcısının denetimi ve gözetiminde, erken çocukluk eğitim kurumlarında çalışabilirler. 12 yıllık kesintili temel eğitime geçiş sonrasında okula başlama başı 66 ay olarak belirlendi. Bu uygulamaya dair Milli Eğitim Bakanlığı’nca yayımlanan genelgede, 30 Eylül 2012 tarihinden bu yana 66 ayını dolduran, 5.5 yaşındaki çocukların merkezi olarak e-okul sistemi üzerinden kayıtlarının yapılacağını duyurulmuştu.

  • Dolayısıyla 60 ayın altında olan çocuklar için okul öncesi eğitimin önemi ortaya çıkarıldı ve bu yaş grubundaki çocukların okul öncesi eğitime yönlendirilmesiyle ilgili uygulamalarda başlatıldı. Bu da; alınan kararla birlikte okullarda okul öncesi öğretmenlere olan ihtiyacın artmasına neden oldu. MEB, açıklara kapatmak adına yardımcı abla sertifikası alan kişileri, bu alanlarda ilk etapta “Ücretli Öğretmen Yardımcısı” unvanı ile istihdam edeceğini açıkladı. Söz konusu nedenlerden dolayı yardımcı abla kurslarına yoğun talep olmaktadır…

5Yardımcı Abla Kursunun Amacı Nedir? Türkçeyi doğru konuşabilen, sağlıklı ve etkili iletişim kuran, iş planı, programı ve organizasyonu yapabilen, mesleğiyle ilgili gelişmeleri izleyen, birey gelişimine yönelik etkinlik hazırlayabilen ve kendini kişisel olarak sürekli geliştiren, ana okulu ve kreşlerde çalışacak personellerin eğitilmesi amacıyla yardımcı abla kursları oluşturulmuştur. Bunlar haricinde kursa katılan kişinin; çocukların fiziksel ve psiko-motor gelişimine uygun etkinlik hazırlayabilmesi, mesleki açıdan gelişim gösterebilmesi, oyun ve müzik etkinliğini planlayan çocukları tanıma tekniklerine uygun etkinlikler oluşturabilmesi amaçlanmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda yardımcı abla kursları, çeşitli modüllerden oluşturulmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir