Yatak Islatma Nasıl Durdurulur

Gece boyunca altını ıslatmayacak şekilde tuvalet kontrolü sağlamak belli bir plana göre gitmeyebilir ve bazı çukların yatak ıslatma alışkanlığındanvazgeçmesi yaşıtlarına göre daha uzun sürebilir. Önemli olan nokta, çocuğun yatağı ıslatma şansını azaltacak ortamı sağlamaktır(enürezis nokturna olarak da bilinir.) Ancak,  yatak ıslatma sadece çocukların karşılaştığı bir problem değildir. İster çocuğunuz için olsun ister kendiniz için, biraz sabır ve kararlılıkla yatak ıslatma problemini çözebilirsiniz.

1.KISIM: Çocuklarda Yatak Islatmayı  Durdurma

1Panik yapmayın. 5 yaşına gelmiş olan çocukların %15’i hala yatak ıslatma problemini yaşamaktadır. Bu sayı azalsa da, çocuk 7 yaşına gelene kadar yatak ıslatma problemi hakkında endişe etmenize gerek yoktur. Bu yaşa kadar çocuğun tuvalet kontrol yeteneği  gelişme aşamasında olabilir.

2Çocuğunuzun akşamları içecek tüketimini sınırlayın. Yatma saatine yaklaşan saatlerde çocuğunuzun tükettiği içeceklere bir sınır koyun. Bunun bütün gün boyunca geçerli olmasına gerek olmadığını unutmayın. Tam tersi, çocuğunuzun sabah ve öğlen saatlerinde su içmesini sağlamak aslında akşam oluşabilecek susuzluk hissini azaltır. Çocuğunuz akşamları bir şeyler içme ihtiyacı duyuyorsa ve spor veya diğer fiziksel aktivitelerde bulunan bir çocuksa, ona su içmesini önerin. 

  • Çocuğunuzun okulu buna izin veriyorsa, akşam veya gece oluşabilecek fazla sıvı tüketimini engellemek için okula giderken yanına su şişesi almasını sağlayın.

3Çocuğunuza kafein içeren içecekler vermekten kaçının. Kafein diüretik bir maddedir, yani içildiğinde tuvalete çıkma ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Çocuğunuza genel olarak da kafein vermekten kaçınmalısınız ancak yatak ıslatma konusunda buna özellikle dikkat etmelisiniz.

4Tuvalet ihtiyacını karşılarken tahriş edebilecek maddeler tüketmemesini sağlayın.
Kafeine ek olarak, gece yatak ıslatmaya sebep olabilecek tahriş edici maddeleri de sınırlamalısınız. Turunçgillerden yapılan meyvesuları, boyalı (özellikle kırmızı renkli meyvesuları), tatlandırıcılı ve tat attırıcı kimyasalların olduğu içecekler bunlardan bazılarıdır.

5Normal tuvalet kullanımına teşvik edin. Akşamüstü ve geceye doğru, çocuğunuzun her 2 saatte bir tuvaleti kullanmasını sağlayın. Bu, gece oluşabilecek aciliyet hissini azaltacaktır.

6 Uyumadan önce “Çift boşaltım” tekniğini kullanın. Çoğu çocuk yatma hazırlıklarının en başında pijama giymeye, dişlerini fırçalamaya hazırlanırken tuvaleti kullanırlar. “Çift boşaltım”ın anlamı çocuğunuzun hem yatma hazırlıklarını yapmadan önce hem de tam uyumadan önce tuvalete gitmelerini sağlamanız gerektiği anlamına gelir.

7Kabızlığı önleyin. Kabızlığa bağlı olarak çocuğunuzun rektumunda oluşabilecek baskı kendini yatak ıslatma ile gösterbilir. Bu problemi daha da zorlaştıran şey çocuğunuzun kabızlık konusunda konuşmaktan çekinmesidir ve bu basit problem büyüyerek normalde tuvalet kontrolü olan çocuklarda yatak ıslatmaya dönüşür.

  • Çocuğunuzun kabız olduğunu fark ettiyseniz, birkaç gün lifli yiyeceklerle beslenmesini sağlayın. Bundan bir sonuç alamazsanız çocuğunuzu bir pediatra götürün. Kabızlık probemi olan çocuklar için birçok farklı çözüm yolu bulunabilir.

8Çocuğunuzu kesinlikle cezalandırmayın. Süreç zor olsa da asla çocuğunuzu cezalandırmamalısınız. Bu problemden dolayı çocuğunuz muhtemelen utanıyordur  ve siz ne kadar yatak ıslatmasının durmasını istiyorsanız o da o kadar istiyordur. Başarısızlığı cezalandırmak yerine yatağını ıslatmadığı gecelerin ardından onu ödüllendirmeyi deneyin.

  • Oyun oynamaktan en sevdiği akşam yemeğine kadar her şey ile çocuğunuzu ödüllendirebilirsiniz. Hoşuna gidecek şeylerden seçmeyi deneyin.

9Gerekiyorsa yatak ıslatma alarmı kurun.  Siz uyumaya gitmeden önce tuvalete gitsin diye çocuğunuzu uykusundan uyandırmak başarısızlığa sebep olup çocuğunuzu tedirgin edecektir. Çocuğunuzu çok geremedikçe uyandırmamalısınız. Bunun yerine, yatak ıslatma alarmı kurmayı deneyin. Bu aletler genellikle iç çamaşarına ve yatağa takılır ve nem algılandığı anda ötmeye başlar .Bu sayede çocuğunuz, sadece yatak ıslatma ihtimalinin yüksek olduğu zamanlarda uyanıp tuvalet ihtiyacını karşılar.

10 Çocuğunuzun pediatrı ile görüşün. Nadiren de olsa yatak ıslatma problemi daha büyük sorunların göstergesi olabilir. Her ihtimale karşı bir pediatr ile görüşün. O şu problemlerin olup olmadığını test edecektir:

  • Uyku apnesi
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Diyabet
  • İdrar yolunda veya sinir sisteminde anormallik

11Çocuğunuzun pediatrıyla ilaçla hakkında sorular sorun. Çocuklar genellikle yatak ıslatmayı zaman içinde bıraktıkları için çoğu pediatr ilaç kullanımını önermez. Ancak, ilaç kullanımı son çaredir. Seçenekler şunlardır:

  • Desmopressin (DDAVP), anti-diüretik hormonu hızlandırarak geceleri daha az idrar üretilmesini sağlar. Ancak bu ilaçların yan etkileri vardır ve vücuttaki sodyum miktarını etkileyebilir, bu yüzden ilaç kullanırken çocuğunuzun sıvı tüketimini gözetim altında tutmalısınız.
  • Oxybutynin (Ditropan XL), idrar torbasındaki kasılmaları engelleyerek kapasitenin genişlemesini sağlar.

http://www.wikihow.com/Stop-Wetting-the-Bed

sena toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir