Yavru Rottweiler Bakımı Nasıl Yapılır

Rottweiler cinsi aşırı derecede zeki, cesur, sevecendir ve size hayatı boyunca arkadaşlık edecektir. Doğru şekilde beslenip büyütüldüğü takdirde, bir rottweiler yavrusu sadık bir dost ve vatandaşa dönüşecektir. Uzmanlıkla bakılmaları gerektiğinden, rottweiler yavruları ilk kez köpek sahibi olacak kişilere önerilmez.  Bir rottweiler yavrusu, düzgün bir eğitim ve sosyalleşme ile mutlu ve kendine güvenen bir köpek olacaktır.

Adımlar

1 Rottweiler türünün sizin için uygun olup olmadığına karar verin. Sahiplenebileceğiniz çok sayıda köpek cinsi olduğunu göz önünde bulundurarak rottweiler cinsinin size uygun olduğuna emin olun.  Bu cinsi anlamaya başladıkça, büyütme sırasında yaşayabileceğiniz zorluklara karşı daha hazırlı olacaksınız. Büyüdüklerinde yaklaşık 50 kilo ağırlığında olan rottweilerler sahiplerine oldukça sadıktır ve yabancılara karşı her zaman tetiktedir.

Köpek davranışı ve psikolojisinden anlayan birinin yol göstermesine ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden yetiştirecek kişinin daha önceden sağlıklı köpek yetiştirme geçmişi olması önemlidir. Potansiyel sahibin, kendinde bu özelliğin olup olmadığını sorgularken dürüst olması gerekmektedir. Boyutları düşünüldüğünde, siz istediğinizde koltuktan bile kalkmayan bir rottweiler tehlikeli bir köpektir.

Daha fazla bilgi için yerel köpek şovlarına gidip orada diğer yetiştiriciler ve rottweiler sahipleriyle konuşabilirsiniz.

Ayrıca evinizin sigorta kapsamını kontrol etmeyi de unutmayın. Zira bazı sigortalar, rottweiler ya da benzeri potansiyel tehlike olarak sınıflandırılan türlerin -bu sınıflandırma her ne kadar her zaman doğru olmasa da- bulunduğu evlerde geçersizdir. Eğer kirada oturuyorsanız, bir rottweiler edinmeden önce ev sahibinizle köpek konusunda sıkıtı yaşamayacağınızın bir teminatı olarak görüşmelisiniz.

2 Tanınmış bir yetiştirici seçin. Seçim yaparken dışarıda birçok rottweiler yetiştiricisi olduğunu göz önünde bulundurup kaliteli bir yetiştirici bulmak için araştırma yapın. İlk bulduğunuz yetiştiriciye atlamayın. Onun yerine, hayvanlar için uygun tüm göz, kalp vb tetkikleri yaptırmış yetiştiriciler arayın.  Emin olmak adına, hem biçim hem de huy kontrolü yapın. Böylelikle yavrunun bir rottweiler gibi görüneceği ve davranacağından emin olabilirsiniz.

Seçtiğiniz aday yetiştiricilere bolca soru sorun, özellikle de yavrunun anne ve diğer yavrularla sosyalleşme süreci hakkında. Yavrunun iyice sosyalleşmiş ve insanlarla etkileşime girmiş olması hayati önem taşımaktadır. Değişik mekanlar ve seslerle erkenden tanışmış olmaları, bu yavruların ilerde uyum sağlamış ve kendine güvenen köpeklere dönüşeceğinin bir işaretidir. Aynı zamanda yetiştiricinin size aradığınız özelliklerle ilgili soracağı sorulara da hazırlıklı olun.

3 Yavru seçimini yapın. Hangi yavruyu seçeceğinize karar vermeden önce kendinize yeteri kadar süre tanıyın. Öncelikle, yavruların ve annelerinin yeterince sağlıklı olduğundan emin olun. Daha sonra, yavruların her birini kişiliklerini öğrenmek için tek tek gözlemleyin. Isırmaya meyilli olabilme ihtimaline karşı, ürkek ya da fazla agresif bir yavru seçmek istemezsiniz. Arkadaş canlısı, kolay yaklaşılabilir ve diğer yavrularla iyi anlaşan bir yavru seçin.

4 Yavrunun aşılarını yaptırın ve pirelerinden arındırın. Yavruyu evinize getirmeden ya da başka köpeklerle yakın temasa sokmadan önce, aşılarının ve pire tedavisinin güncel olduğundan emin olun.  Hastalıklara karşı aşılar 6 haftalıkken başlamalı ve destekleyici dozlar da 2 hafta sonra uygulanmalıdır. Bu hayat kurtarıcı aşılar yapıldıktan sonra yavrunuzu dışarıda diğer köpeklerle bir araya getirebilirsiniz. Köpeğinizi bu işlemler için her sene veterinere götürmeniz gerektiğini unutmayın.

Rottweiler cinsi, kusma ve ishal gibi belirtileri olan ve ölüm riski bulunduran parvovirüse yakalanmaya oldukça yatkındır.

Kuduz aşısı gereklilikleri için yasaları kontrol edin. Kuduz aşılarının çoğuna 12 haftalıkken, Lyme hastalığı aşılarına ise 9 haftalıkken başlanır ve 3-4 hafta sonrasında destekleyici dozlarla devam edilir.

5 Mikroçip ve kısırlaştırma seçeneklerini göz önünde bulundurun. Yerel hümanist dernekler ya da veterinerler, yavrunuzun derisinin altına bir mikroçip yerleştirebilir. Böylelikle, olur da yavru evden kaçarsa bulan kişi yavruyu size ya da yakındaki bir barınağa ulaştırabilir. Ayrıca, yavrunun boynuna tasma da takmanız gerekmektedir. Bu tasmada sizin iletişim bilgileriniz bulunmalıdır. Veterinerle istenmeyen yavruları ve sağlık sorunlarını engelleyecek bir işlem olan kısırlaştırma hakkında görüşebilirsiniz.

Dişileri kısırlaştırma, özellikle de kızışma döneminde artan stres ve rahatsızlık hissini azaltır. Ayrıca, meme ve rahim kanserini de azaltmasının yanı sıra yavrulamayı da engeller.

Erkekleri kısırlaştırma ise gezmeyi, kavga etmeyi ve testis kanseri riskini azaltır.

Kaynak

http://www.wikihow.com/Care-for-a-Rottweiler-Puppy

Nazlıcan SArı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir