Yeni Doğan Bebeklerde İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yeni doğanlarda ishal ebeveynlerde endişeye sebep olabilir. Genelde, bu durumun altında yatan asıl sebebe de bağlı olarak, evde düzenli bakımla durum kolaylıkla atlatılabilir. Yeni doğan bebekte ishalle karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğini ve ne zaman profesyonel yardım alınması gerektiğini bilmek gergin ebeveynleri biraz da olsa sakinleştirecektir. Bazı ipuçlarını takip ederek ve kendinizi yeni doğanlarda ishal konusunda yetiştirerek bu durumun kısa sürede atlatılmasında bebeğinize yardımcı olabilirsiniz.

Hareket Tarzına Karar Vermek

1Bebek mamanızı değiştirin. Eğer bebeğiniz mama kullanıyor ve buna bağlı olarak ishal oluyorsa doktorunuzla görüşün. Bu durumda bebeğiniz için daha uygun bir mama belirlemeniz gerekebilir.

  • Genelde, bebek için en uygun mamayı belirlemeden önce ebeveynler birçok mama dener. Genelde çoğu bebeğin arası süt ürünleri içerikli mamalarla oldukça iyi olsa da, kimi bebeklerin laktozsuz ve soya bazlı mamalar tüketmesi gerekebilir. Özellikle mamaya karşı hassasiyeti olan bebeklerde gaz ve iştahsızlık görülür.
  • Zayıf veya gelişmemiş sindirim sistemi olan veya süt alerjisi olan bebeklerde, mide hassasiyetine karşı duyarlı olan mamalar tercih edilmelidir. Bu mamalar protein veya element içeriklidir. Tavsiye almak adına doktorunuzla görüşün. Bu noktada doktorunuz size reçete de yazabilir.
  • Bebeğinizin mamasını değiştirmeden önce doktoruyla mutlaka görüşün ve kararı ona göre verin.

2Bebeğinizin yeterli miktarda sıvı aldığından emin olun. Anne sütü veya mama ile beslenmesi fark etmeksizin, bebeğinize ishal veya kusma dönemlerinde daha fazla süt takviyesi yapmanız gerektiğini unutmayın. Bahsedilen iki durum da bebeğinizde kısa sürede sıvı kaybına sebep olabilir.

  • Eğer normalde üç saatte bir emziriyor veya mama veriyorsanız, ishal durumunda bu süreyi saatte bire indirin. Yeni doğan bebekler çokça süt içemez veya mama tüketemez, bu durum özellikle hastalıkta daha da fazla sorun arz eder.
  • Eğer bebeğiniz kusuyorsa, az ve sık beslemeye çalışın.
  • Bebeğinize su içirmeyin veya mamasına suyu eklemeyin. Bu hareket özellikle yeni doğan bebekler için oldukça tehlikelidir. Dışarıdan verilen su kanı seyreltir ve böbrek iflasına sebep olur. Sıvı dengesini sağlamak için, yalnızca süt verimi veya mamayı artırmanız gerekir.

3Bebeğinizi yakından takip edin. İshal oldukça kısa sürede sıvı kaybına sebep olabilir. Aynı zamanda 24 saatten uzun süren her ishal bebeğinizin tıbbi yardım alması gerektiğine dair bir işarettir. Altı saatten uzun süre boyunca bebeğinizin bezinin kuru kalması ve ağlama esnasında gözyaşı akmaması bebeğinizde sıvı kaybı olduğunu gösterir. Bu belirtilerin görüldüğü durumlarda en kısa sürede tıbbi yardım alın.

  • Bebeğinizle ilgilenen doktor ile görüşüp sıvı dengesini sağlamak için elektrolit solüsyonu verilip verilmemesi gerektiğini öğrenin. Bu solüsyonlar özellikle bebeğinizin kusuyor olması durumunda kullanışlı olacaktır.
  • Pediatristiniz ayrıca probiyotik önererek bağırsaktaki yararlı bakterilerin yenilenmesini sağlayabilir.

4Bebeğinizin poposunun fazlasıyla tahriş olup acıyabileceğini fark edin. Yeni doğan bebeklerde ishalin bebeğinizin poposunda açık yaralara sebep olması oldukça bilindik bir sonuçtur. Bu durumun oluşmasını engellemek için oldukça dikkatli olmanız gerekir.

  • Bebeğinizin poposunu ve genital bölgesini kaşıntı giderici bir merhemle veya Vazelinle tahrişe karşı koruyun.
  • Bebeğinizin poposunu her daim temiz ve kuru tutun. Bebeğinizin bezini çok sık değiştiriyor olsanız da kimi zaman poposunda kızarıklık oluşmasını engelleyemezsiniz. Çünkü ishal o kadar sık olan bir şeydir ki bebeğinin hassas cildinde acıya, kızarıklığa sebep olur. Bebeğinizin cildi ne kadar az tahriş edici unsura maruz kalırsa, o kadar iyi olur.
  • Bebeğinizin bezini çıkarın, altını temizleyin ve birkaç dakika boyunca bu şekilde bırakın. Temiz hava bezden kaynaklanan tahrişi engeller. Bebeğinizin poposunu çokça temizlemekten de kaçının. Silme işlemini artırdıkça bebeğinizin cildi daha hassas hale gelir.
  • Eğer bebeğinizin genital bölgesinde isilik tarzı kızarıklıklarla karşılaşırsanız, sağlık danışmanınızı arayın. Bu kızarıklıklar mantara işaret olabilir. Genelde oldukça kırmızıdırlar ve ufak yumrular halinde yayılırlar. Tedavi için doktorunuzun yazdığı reçeteli ilaçları kullanmanız gerekir.
  • Bebeğinizin poposu için gereksiz temizleyicileri kullanmaktan kaçının. Özellikle hassas ciltleri rahatlatmak için tasarlanmış bir temizleyici satın alın. Her ne kadar sıklıkla kullanılmasa da organik ürünler bu dönemlerde tahrişi engellemeye yardımcı olmak adına denenebilir.
  • İshal süresince ekstra yumuşak ve kimyasal içeriği olmayan bebek bezlerini kullanın. Normal zamanlarda kullandığınız bebek bezlerini suya batırarak tahriş edici içeriklerinden arındırın. Bunun dışında fanila bezlerini su ve bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağına batırarak kullanabilirsiniz. Küçük bir el bezini ılık suyla hafifçe ıslatarak bez bağladığınız alanı temizleyebilirsiniz.

Kaynak:

  • http://www.aboutkidshealth.ca/en/resourcecentres/pregnancybabies/newbornbabies/healthissuesinyournewbornbaby/pages/constipation-and-diarrhea-in-newborns.aspx
  • http://www.pamfblog.org/2014/01/fever-worry/
  • http://www.wikihow.com/Treat-Diarrhea-in-Newborns

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir