Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer

Kabızlık yeni doğmuş bebekler için büyük bir problem haline gelebilir. Bebeğinizin bu rahatsızlığını tedavi etmeye çalışmazsanız hastalık daha da ağırlaşabilir ve hatta ameliyat gerektiren bir hal alabilir. Kabızlık yeni doğan bebeklerde çok daha ciddi problemlerin işareti olabilir. İşte bu nedenle bebeğinizin kabızlık sorununun neden kaynaklandığını öğrenmek ve tedavi için uğraşmak büyük bir önem teşkil etmektedir. Şanslısınız ki bebeğinizin bu ciddi rahatsızlığını rahatlatabilecek birçok farklı yöntem bulunmaktadır.

Bebeklerde Kabız Olma Belirtileri

1Bebeğinizin dışkılarken acı çekip çekmediğini anlayabilmek için gözlemlerde bulunun. Bebeğiniz dışkılarken acı çekiyorsa büyük bir ihtimalle kabızlık rahatsızlığına maruz kalmaya başlamıştır. Bebeğiniz dışkılarken sırtını büküyorsa, yüzünü ekşitiyorsa ve buna ek olarak ağlamaya başlıyorsa kabızlıktan rahatsızlanmış olma ihtimali daha da artmaktadır.

  • Unutmayın ki bebeğinizin dışkılama esnasında acı çekiyor gibi görünmesinin nedenlerinden bir tanesi de bağırsaklarının tam olarak gelişmemiş olması olabilir. Bebeğiniz birkaç dakika acılı bir görünüm sergiledikten sonra rahatlayarak dışkılıyorsa her şey normal demektir.

2Bebeğinizin dışkılama rutinlerini kayıt altına alın. Yeni doğan bebekler için kabızlığın en önemli işaretlerinden bir tanesi uzun süreler boyunca dışkılama gerçekleşmemesidir. Bu nedenle bebeğinizin dışkılama tarihlerini küçük bir deftere veya akıllı telefonunuza not etmelisiniz.

  • Bebeğinizin kabızlığından şüpheleniyorsanız dışkılama periyotlarını mutlak suret ile not etmelisiniz.
  • Yeni doğan bebeklerin birkaç gün boyunca dışkılamaması normal olarak değerlendirilebilir. Fakat beş günden sonra da dışkılama gerçekleşmezse kabızlık teşhisi koyulabilir. Doktorunuza danışarak bu durumda neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  • Bebeğiniz iki haftalıktan daha küçük ise bebeğinizin 2-3 günde bir dışkılama gerçekleşmelidir. Gerçekleşmezse en kısa sürede doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

3Bebeğinizin dışkısında kabızlık ile alakalı herhangi bir emarenin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bebeğinizin dışkısında aşağıda sıralanan maddelerden herhangi biri varsa kabızlık konusunda tedaviye başlamanız gerekecektir;

  • Küçük topaklardan oluşmuş dışkılama
  • Koyu renkli, siyah veya gri dışkı
  • Hiç nem içermeyen kuru dışkı parçaları

4Bebeğinizin bezinde ya da dışkısında herhangi bir kan lekesi olup olmadığını kontrol edin. Bebeğinizin o hassas rektumundan gelen bir damla kan bile çok ciddi rahatsızlıkların işareti olabilir. Bu kan dışkının bağırsaktan çıkarken hasar meydana getirdiğini simgelemektedir.

Bebeklerde Kabızlık Tedavileri

1Bebeğinizin sıvı alımını artırın. Kabızlığın en yaygın sebeplerinden bir tanesi sıvı alım seviyesinin çok düşük olmasıdır. Bebeğinize emzirdiğiniz süt miktarını artırmalı veya mama ile besliyorsanız bunun da miktarını yavaş yavaş artırmalısınız.

2Gliserinli fitil kullanın. Beslenme düzenini değiştirmeniz herhangi bir olumlu sonuç ortaya çıkarmazsa gliserinli fitillerden yardım alabilirsiniz. Bebeğinizin makatına bu fitili yerleştirmeli ve dışkılamanın ortaya çıkmasını kolaylaştırmalısınız. Bu çarelerin sadece belirli aralıklar ile uygulanması sağlıklıdır ve dönemsel sonuçlar ortaya koyulacaktır. Fitili kullanmadan önce doktora danışmayı asla ihmal etmemelisiniz.

3Bebeğinize masaj yapmayı deneyin. Bebeğinizin mide ve bağırsak bölgesine dairesel hareketler ile masaj yaparak dışkılamanın kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu masaj ile bebeğinizin bir nebze de olsa rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin bacaklarına egzersiz yaptırarak da dışkılamanın kolaylaşmasına katkıda bulunabilirsiniz.

4Bebeğinize ılık bir banyo yaptırın. Ilık banyo sayesinde bebeğinizin bağırsakları rahatlayabilir ve dışkılama meydana çıkabilir. Buna ek olarak bebeğinizin karnına ılık kumaş parçası yerleştirerek de aynı etkiyi alabilirsiniz.

5Doktorunuzu ziyaret edin. Yapılan tedavi seçeneklerinden hiçbiri bebeğinizin kabızlık sorununu ortadan kaldırmazsa direkt olarak doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Kabızlık bağırsakların tıkanması gibi ciddi sorunları dahi meydana getirebilmektedir. Buna ek olarak kabızlık bebeklerin daha büyük sağlık sorunlarının işareti olarak ortaya çıkabilir. Doktor bebeğinizi kontrol ettikten ve gerekli olan testleri uyguladıktan sonra tedavi için gerekli olan adımlar tıbbi otoriteler tarafından atılacaktır.

6Ciddi bir durum gerçekleşirse acil yardım ekiplerine en kısa sürede ulaşmanız gerekmektedir. Kabızlık diğer semptomlar ile de birleştiği zaman çok ciddi bir rahatsızlık haline gelebilmektedir. Rektum bölgesinin kanaması veya kusma bağırsakların tıkandığının işareti olabilir. Bu gibi rahatsızlıklar bebeğinizin hayatını bile tehlikeye atabilir. Bahsedilen acil durumlardan herhangi bir tanesi meydana çıkıyorsa direkt olarak ambulans aramalı ve yardım istemelisiniz.

  • Aşırı uykululuk hali
  • Şişkin bağırsak
  • Beslenmede azalma
  • Yapılan idrar miktarında azalma

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Treat-Constipation-in-Newborns

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir