Yeni Yaptırılan Dövme İçin Bakım Yapmak

Dövmeler kendinizi ifade etmenin en mükemmel yoludur ancak onlara bakım yapmazsanız kolayca enfeksiyon kapabilirler. Bu makale yeni yaptırdığınız dövme için nasıl doğru bakım yapacağınızı gösterecektir.

İlk Temizlik ve Bakım

1Dövme sanatçısını dinleyin. Evde çalışıp iyi bir dövme ustası seçtiyseniz, o size yeni dövmeniz için gerekli olan bakım talimatlarını ayrıntılarıyla anlatacaktır. Her dövme sanatçısı en iyi bakım yöntemi konusunda biraz farklı fikirlere sahip olabilir. Ancak korkmayın, çoğu itibarlı dövme sanatçısı yeni dövmeye yapılacak bakım hakkında yıllanmış tecrübeye sahiptir, yöntemleri denemiş ve test etmişlerdir.

  • Dövmenizin garanti belgesi varmış gibi düşünün. Sanatçının talimatlarına uymazsanız, garantiyi bozabilirsiniz ve o da size ücretsiz rötuş yapmaz.
  • Dövme sanatçılarının da en az sizin kadar dövmelerinizin sağlıklı ve güzel durmasını istediğini unutmayın. Bu nedenle onlar size kötü tavsiyelerde bulunmayacaklardır.
  • Aşağıdaki talimatlar sizin dövme ustanızın size anlattığından biraz farklı olabilir, ancak size iyi bir kılavuz olacaktır.

2Bandajı 2-6 saatten önce açmayın. Dövmeniz tamamlandıktan sonra sanatçı bölgeyi temizleyecek ve anti bakteriyel jel sürüp bir bandajla örtecektir. Salondan ayrıldıktan sonra içinizdeki bandajı açma isteğine karşı koymalısınız. Bandaj cildinizi havada bulunan bakterilerden korumak için sarılmıştır. Bandajı en az iki saat cildinizin üstünde tutmalısınız.

  • Kalın, emici ve yapışkan olmayan ABD tip bandajlar dövme sanatçılarının en çok tercih ettiği çeşittir. Cildinizin hem nefes almasına yardımcı olur hem de kalın olduğu için bakteri ve tahriş ihtimalini azaltır. Ayrıca bunlar son derece emicidirler.
  • Bazı dövme sanatçıları plastik örtülerle sargı yapılması gerektiğini iddia ederler fakat diğerleri bunun yeni yapılan bir dövmeye yapılacak en kötü şey olduğunu düşünürler.
  • Plastik örtülerle sargı yapılması gerektiğini düşünenlerin fikri, plastik sargı cildinize yapışmadığı için kolayca sarılıp çıkarılabilir olmasından kaynaklanır. Ayrıca plastik yapısı gereği bakterilerin dövmeye yaklaşmasını engelleyen bir kalkan oluşturur.
  • Plastiğe karşı olan sanatçılar ise oksijenin dövmenin iyileşmesi için olan gerekliliğine vurgu yapar. Ayrıca plastik sızdırmaz bir madde olduğu için nemi ve sıcaklığı artırarak bakterilerin çoğalması için mükemmel bir alan oluşturduğunu savunurlar.
  • Dövme sanatçınız hangisini kullanmış olursa olsun, tavsiyelerine uymayı unutmayın. Her iki tip sargı malzemesi de eskiden beri başarıyla kullanılmıştır. Plastik sargı kullanıldıysa bakteri ürememesi için, dövmenin daha sık temizlenmesi gerektiğini ve sargının daha sık değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.

3Badajı dikkatlice çıkarın. Jüriler hala bandajın çıkarılmadan önce ne kadar kalması konusunda kesin bir karara varamamışlardır. Çoğu dövme sanatçısı sargının en an 2 saat kalması gerektiğini söyler ancak tavsiye edilen en fazla süre 4 ile 6 saat arasında değişir. Plastik sargıyla kaplananlar ise istisnadır çünkü onlar iki saatten fazla yeni yapılan dövmenin üstünde tutulmamalıdır.

  • Aslında bu zaman dövmenin boyutuna, yerine, sızıntı seviyesine ve sargı malzemesine göre değişkenlik gösterir. Çoğu zaman dövme sanatçınızın tavsiyesine uymak en iyisidir ancak kendi kararınızı ve sağduyunuzu da görmezden gelmeyin.
  • Bandajı cildinize yapışmadan çıkarmak için ılık suyla ıslatın. Bir kere ıslandıktan sonra kolayca çıkacaktır. Kullanılmış bandajı çöpe atın.

4Dövmeyi hafifçe yıkayın. Çoğu sanatçı dövmeyi ılık suyla, kokusuz, anti bakteriyel veya antimikrobik sabunla hafif hafif yıkamanızı önerir. Kan ve plazma kalıntıları veya sızmış mürekkepleri temizlemek için elinizle yavaşça ovuşturun. Bu dövmenizin çok çabuk kabuk bağlamasını önleyecektir. Dövmeyi temizlemek için herhangi bir bez, lif ya da sünger kullanmayın çünkü onlar bakteri barındırıyor olabilir.

  • Dövmeyi doğrudan suyun altına tutmayın. Duyu dövmenin üzerine elinizle sıçratarak dolaylı olarak kullanın. Musluğun suyu akıtışı yeni yapılan dövmeniz için çok sert olabilir.
  • Yeni dövmeniz geniş bir deriyi kaplıyorsa dövmeyi duş kabininde yıkamanız daha kolay olabilir.

5Dövmeyi üstüne hafif ve yumuşak bir kağıt havlu koyarak kurutun. Dövmeyi iyice yıkadıktan sonra, hafifçe bastırarak kağıt havlu ile kurutun. Ovmayın, bu dövmenin tahriş olmasına neden olabilir. Nemini aldıktan sonra her saat 20 dk. üstünü  açmanız gerekecek. Bu dövmenin nefes almasına ve fazla nemin buharlaşmasına izin verecektir.

  • Her yıkamanızdan ya da ıslatmanızdan sonra dövmenizin bu şekilde nefes almasına izin vermelisiniz.

6Kokusuz, su bazlı, anti bakteriyel merhem uygulayın. Dövmeniz tamamen kuruduktan ve cildiniz gerilmeye başladıktan sonra, Basiracin gibi bir merhemi dövmenizin üzerine uygulayabilirsiniz. Çok ince bir tabaka şeklinde uyguladığından emin olun ve cildinizin emmesi için hafifçe ovun. Çok fazla merhem sürmemeniz çok önemli çünkü hem dövmeniz nefes alamaz hem de orada bakteriler büyüyebilir.

  • Merhemi dövmeyi yıkadıktan sonra günde en az iki kere olmak üzere 3 ile 5 gün boyunca, dövmeniz dökülmeye başlayana kadar uygulamaya devam edin. Döküldüğü zaman ise parfümsüz losyona geçiş yapabilirsiniz.
  • Vazelin gibi petrol ve lanolin bazlı ürünler kullanmayın. Bunlar çok ağır kremlerdir ve gözenekleri tıkayıp dövmenizde kopmalara neden olabilirler. Ayrıca bunlar mürekkebi cildin derinlerinden yüzeyine çekerek dövmenin iyileşmeden solmasına neden oluyor.
  • Piyasada biraz pahalı olan ancak dövmeler için çok yararlı bazı güzel ürünler var. Mesela “Tattoo Goo” adında yağ içermeyen doğal maddelerden yapılmış bir ürün var. Diğer bir ürün ise  tuz konsantrasyonunu kullanarak  enfeksiyon önlemek için kullanılan köpük tarzda “H2Ocean”. “After Inked” ise yine petrol bazlı olmayan üzüm yağını kullanan harika bir antioksidandır(antioksidan değeri vitamin E’den bile daha fazladır.). Bu ürün dövmenin iyileşme sürecine yardımcı olarak harika bir şekilde nemlendirir.

7Döküntüler gidene kadar dövmenizi günde en az iki kere yıkayıp nemlendirin. Tamamen iyileşene kadar ise anti bakteriyel sabun ve ılık suyla yıkamaya devam etmeniz gerekir. Dövmenin yerine ve büyüklüğüne bağlı bu durum 3 ile 6 hafta arasında sürebilir. Dövmeyi günde yaklaşık 3 kere yıkamalısınız ancak eğer dövmeniz elinizde, bileğinizde ayağınızda veya mikroplara daha çok maruz kalan bir alanda ise daha sık yıkamanız gerekecektir.

  • İlk 3-5 gün boyunca özel anti bakteriyel merhemi uyguladıktan sonra her yıkamadan sonra düzenli losyon sürmeye geçebilirsiniz. Çoğu dövme sanatçısı kokulu, renkli ve parıltılı losyonlardan uzak durmanızı önerir. Aşırı nemlendirme dövmeyi olumsuz etkileyeceğinden, losyonu ince bir katman halinde sürmeyi unutmayın.
  • Dövmenin ilk iyileşme süreci iki hafta kadar sürebilir. Bu süreçte dövmeniz güneş yanıklarındaki gibi pul pul dökülebilir ve ya soyulabilir. Dövme döküldüğünde deriniz renkli renkli gözükebilir bu tamamen doğaldır.
  • Cildiniz soyulduktan sonra dövmeniz camsı ve gergin görünecektir. Cildinizde küçük bulutlu veya beyaz deri parçaları olabilir, bunları soymamaya özen gösterin. Bunlara “soğan kabuğu” denir ve birkaç hafta içerisinde kendiliğinden dökülürler.
  • Yeni dövmenizin bakımını doğru yaptıysanız, 4-6 hafta içerisinde cildinizin yenileneceğinden ve dövmenizin iyileşeceğinden emin olabilirsiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir