Yılbaşı Kaktüsü Bakımı

Güzel bir bitki olan yılbaşı kaktüsü, şaşırtıcı bir şekilde yılbaşı zamanı çiçek açmaktadır.Yılbaşına bir ay kala gibi bir sürede yaprak uçlarının filizlenmeye başladığını görebilirsiniz. Zaman geçtikçe yapraklar daha koyu bir renk alır. Ta ki bir tomurcuk belirene kadar… Yılbaşı zamanı, sanki bir sihir gibi, o tomurcuklar çiçek açar.

Bölüm 1: Bitkinizi Koyacağınız Yeri ve Toprağınızı Ayarlamak

1Bitkinizi ışık alan ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı bir yere koyun. Çok fazla ısı ve ışık gelişimini etkileyebilir. Cereyan denilen hava akımı, havalandırma, şömine gibi etmenlere de dikkat etmelisiniz. Bitkinizi bunlardan uzak tutun.

  • Yazın bitkiyi dışarıda gölge bir yere çıkarabilirsiniz.
  • Ev sıcaklığını 18-20 derecede tutmak en iyi seçenektir.

2Kuru bir yerde yaşıyorsanız, bitkinize yeteri kadar nem sağladığınızdan emin olun. Yüksekliği az yüzey alanı çok olan bir kaba (bir tepsi gibi) su dökün ve bitkinizin yanına yerleştirin. Bu sayede su buharlaştıkça bitkinin ihtiyacı olan nem oluşmuş olacaktır. Nem sağlamak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de bitkinizi taş ve yarısına kadar su ile dolu bir kabın içine koymaktır.

  • Nem oranının %50-60 olması idealdir. Bulunduğunuz yerin hava koşulları bunu salıyorsa ekstra su dolu kaplara ihtiyacınız yoktur.

3Kuru olduğundan emin olduğunuz toprak ve saksı kullanın. Plastik saksılar işe yarayacaktır. Bu plastik saksının içine oturtmak için suyu tutacak başka bir plastik saksı kullanın. Birkaç orta boy taşı ilk saksının içine yerleştirin ardından ikinci küçük saksıyı içine oturtun. Bu sayede içerdeki küçük saksı biraz yüksekte olacaktır.

  • Orta boy bir saksı için 3 katman saksı toprağı ve bir katman kum kullanın. Ya da bir katman toprak ve 2 katman gübre… Saksının içine toprak, kum ya da gübreyi yerleştirdikten sonra dıştaki saksının içine ve içteki saksının dışına gelecek şekilde, oda sıcaklığında su dökün. 12 saat kadar bekledikten sonra saksıda kalan suyu alın. Bitki buna ihtiyaç duydukça bunu yapmalısınız.

4Gelişimi için gübre kullanın. Özellikle 2-3 haftalık bir bitki için kullanacağınız gübre gelişimi oldukça olumlu yönde etkileyecektir.

  • Bitkiyi iyi koşullarda yetiştirmek adına gübreleme oldukça önemlidir. Bitkiler eklem yerlerinden kırılmaya meyillidir ve bitki sağlıksız olursa kolayca kırılırlar. Genellikle yılda 2-4 kere gübreleme önerilir. Tomurcuklar çıkmaya başlamadan bir ay kadar öncesinde gübrelemeyi kesmelisiniz.

Bölüm 2: Yılbaşı Kaktüsünü Sulama

1Bir yılbaşı kaktüsü özenle sulanmalıdır. Bu sulama işlemi biraz dikkat gerektiriyor çünkü gereğinden çok ya da az sulama yaparsanız bitkiniz olumsuz etkilenir.

  • Yılbaşı kaktüsleri çöl bitkisi değildir, aksine tropikal bir bitkidir. Diğer çöl kaktüslerinin aksine, yılbaşı kaktüslerinin kuru toprağa karşı toleransı yoktur. Toprak çok kurursa, çiçek açması beklenen tomurcuklar kurur ve dökülür. Toprağı parmağınızla yoklayın, nemli değilse sulama vaktidir.
  • Gereğinden çok sulamak da yapraklara zarar verir. Toprak ne çok kuru ne de çok sulu olmalıdır.
  • Bitkinizi sularken toprağın her alanının su almasına özen gösterin. Bitkinizi tekrar sulamadan önce toprağın ilk 3-4 cm’si kuru mu değil mi diye kontrol edin.

2Mevsim değişimlerine göre sulama rutininizi de değiştirin.Bitkinizi hava koşullarına göre sulamalısınız. İyi bir sulama yöntemi şu şekildedir:

  • Kuru iklim, bitkiniz evden dışarıda ise: Ilık ve güneşli günlerde 2-3 günde bir sulayın.
  • Nemli, serin iklim, bitkiniz evde ise: Haftada bir kez sulayın.
  • Sonbahar ve kış ayları boyunca daha seyrek sulanmalıdır.

3Ekim gibi sulamayı kesin. Ekim ayı geldiğinde sulama göreviniz sona eriyor. Kasım geldiğinde ise azar azar sulayabilirsiniz. Yaşadığınız yer kuru bir iklimde ise nem sağlamak açısından bitkinizin yanına su dolu bir tepsi koyabilirsiniz. (Yukarıdaki bölümde anlatıldığı gibi…)

  • Dikkat etmeniz gereken bir diğer noktada bitkinizin çiçek açmasıdır. Bitki çiçek açtıktan sonra 6 hafta kadar sulama yapmayın ve bitkinin dinlenmesine izin verin. 6 ay kadar sonrasında yeniden suladığınızda bitkiniz yeniden gelişmeye başlayacaktır.

4Tomurcukları gözlemleyin. Yılbaşı kaktüsüne olabilecek en can sıkıcı şey tomurcukların çiçek açmasını beklerken düşmeleridir. Bu durum pek çok farklı şeyden kaynaklanabilir. Aşırı sulanma, direk güneş ışığına maruz kalma ya da ışıksız kalma bu sebeplerden bazılarıdır.

  • Bu dökülmeleri gözlemlediğinizde, bitkiyi daha az sulayın ve toprağına biraz gübre ekleyin. Sıcak kaynaklardan (kalorifer ya da şömine) uzaklaştırın. Işıksız kaldıysa daha ışıklı bir yere koyun.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir