Yoga ile Doğuma Nasıl Hazırlanılır?

Hamilelik süresince yoga egzersizleri ile kendinizi eğitmeniz size nefes konusunda ve doğum sırasında karşı karşıya gelebileceğiniz zorluklar konusunda eğitecektir. Yoga egzersizleri sayesinde çok daha sağlıklı doğumlara imza atabilirsiniz.

Adım Adım Yoga ile Doğuma Hazırlık Aşamaları

1Nefes konusunda daha bilinçli olun. Yoga nefesi ile nefesinize odaklanmak çok daha sağlıklı ve kendinizden emin hissetmenize yardımcı olurken vücudunuzu da rahatlamak konusunda olumlu yönde etkileyecektir. Daha bilinçli bir biçimde nefes almak tansiyonunuzun ve nabzınızın da daha düşük ve sağlıklı bir seviyede kalmasın yardımcı olacaktır.

  • İlk olarak rahat bir biçimde oturun. Bu sırada bir sandalyeyi veya bağdaş kurmak sureti ile yeri kullanabilirsiniz. Gözlerinizi kapatın ve göğsünüzün aşağı yukarı hareketlerine odaklanın. Nefes alıp verme işlemi sırasında karnınızın tam olarak nefes ile dolu olmasına ve rahat olmasına izin verin. Derin derin nefes alıp verirken yüzünüzün ve omuzlarınızın da rahatlamasına izin vermelisiniz.
  • Bu işlem sırasında vücudunuzun hangi bölgesini gergin ya da yorgun hissediyorsanız o bölgesine odaklanmalı ve rahatlatmaya çalışmalısınız. Vücudunuz oksitosin hormonunu salgılayacaktır.

2Birkaç pozisyon üzerine çalışın ve pratik yapın. Vücudunuzun yan kısımlarını bacaklarınızı ve kalçanızı gerginleştirip ardından rahatlatacak pozisyonları denemeye başlayın. Karın bölgenizi çevirmeyin veya pozisyonun tüm ağırlığını karın bölgenize vermeye çalışmayın. Yoganın doğum sırasında sağlayabileceği en büyük yararlardan bir tanesi kendi vücudunuzu tanıma ve kontrol etme fırsatını size vermesidir. Yoga dersleri alabileceğiniz bir kurs bulabilirseniz mutlaka kayıt olmalısınız. Bu kurs sayesinde hem daha profesyonel bir biçimde yoga öğrenmiş olursunuz hem de arkadaş çevrenizi hoş bir biçimde genişletebilirsiniz. Bir kurs bulamazsanız yoga hareketlerini kitaplardan veya internet sitelerinden de öğrenebilirsiniz. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak yoga egzersizleri bulun. Omuzlarınızı öne ve arkaya doğru çevirmeye başlayın ardından birkaç yoga egzersizi ile pratiği daha hoş bir hale getirin. Bacaklarınızı açın ve vücudunuzu zorlamadan eğilebileceğiniz kadar öne eğilin. Bu işlem sırasında dizlerinizi kırmadan yumuşak bir biçimde tutmaya da özen göstermelisiniz.

  • Bazı kadınlarda yere uzanılarak yapılan egzersizlerde bacaklarda bulunan bütün kanın kalbe toplanması sonucunda baş dönmesi ve halsizlik gibi yan etkiler ile karşı karşıya gelebilmektedir. Bu gibi durumlardan herhangi birini hissettiğiniz anda egzersizi bırakmalı ve bir daha o tür egzersizlere yanaşmamalısınız.
  • Karnınız büyümeye başladıkça denge güdünüzün de etkileneceğini bilmelisiniz. Bu nedenle hamileliğinizin ilerleyen aylarında çok dikkatli olmalı ve bir yere tutunmadan pozisyonları denememelisiniz.

3Kesinlikle kaslarınızı gerginleştirmeye çalışmayın. Doğum süreci içerisinde yapılan yoga pratiklerinin en önemli noktasından biri olabildiğince rahatlamaktır. Egzersiz içerisinde dahi olsa gerginleşmek sizin için hiç iyi olmayacaktır. Bilinçli bir biçimde nefes alma duyunuzu en üst seviyeye çıkartın ve doğum sırasında size yardımcı olabilecek pozisyonları denemeyi de asla ihmal etmeyin.

4Egzersizlerinizi 20 dakikalık bir rahatlama periyodu ile tamamlayın. Rahatlama aşaması bir egzersiz pratiği içerisinde size kendinizi en iyi hissettirecek ve aldığınız verimi en yükseğe çıkartacak noktalardan bir tanesidir. rahatlama aşaması sayesinde kan basıncı seviyeniz düşecek, bacaklarınız gevşeyecek ve bu sebeple de stres seviyenizde hatırı sayılır bir düşüş yaşanacaktır. Uzanın ve nefes alma egzersizleriniz ile rahatlama pratiğini başlatın. Uyuyakalırsanız endişelenmeyin! Bu rahatlama işlemini en yüksek verimli şekilde yaptığınızın bir göstergesi olarak karşınıza çıkacaktır. Rahatlamanızın düşünceler ile veya gürültü ile bozulduğunu hissettiğiniz anda nefes alma egzersizlerine geri dönün ve en baştan başlayın.

5Her gün 5 dakikalık nefes egzersizi dahi olsa asla pratik yapmayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki isteksizliğiniz sadece birkaç dakika sürecek ve pratiğin faydalarını hemen almaya başlayacaksınız.

yoga-ile-doguma-nasil-hazirlanilir6Pozitif kalın. Kadınlar yüzyıllardır doğum yapıyor siz de yapabilirsiniz. Önemli olan pozitif ve sağlıklı kalmak!

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Prepare-for-Childbirth-With-Yoga

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir