Yüzdeki Kızarıklıklardan Nasıl Kurtulunur

Yüzdeki kızarıklıktan kurtulmanın en iyi yolu, kırmızılığın nedenine bağlı olarak değişir. Genel yüz kızarıklığı sıradan kozmetik ve temizleme ürünleriyle geçirilebilecekken, yüz kızarıklığına ve tahrişe neden olan başka sebepler varsa ekstra tedaviye ihtiyacınız olabilir. Kızarıklığı azaltmak için, sizin probleminize en iyi uyan yöntemi takip edin.

Günlük Cilt Bakımınıza İnce Ayar

1Kızarıklığa neden olan sebebi bulun. Günlük cilt bakımı rutinizde kullandığınız bir ürün kızarıklığa veya tahrişe sebep olabilir. Kullandığınız kozmetik, cilt bakımı ve saç bakımı ürünlerini gözden geçirin. Hepsini kullanmayı bir süre bırakın. Daha sonra günden güne her birini ayrı ayrı rutininize tekrar sokun. Bu sayede hangisinin cildinizde problem yarattığına dair fikir yürütebilirsiniz.

  • Eğer kızarıklıkla beraber yüzde, özellikle dudak ve dilinizde şişme meydana geliyorsa, nefes almakta zorluk çekiyorsanız, hemen tıbbi çözüm aramaya koyulun. Gerekirse 112 Acil’i arayın.
  • Bu yöntemi denerken rutininize tekrardan sokacağınız ilk ürünler en son kulllanmaya başladığınız ürünler olsun.
  • Bir alerjist veya dermatogtan randevu alın. İkisi de yama (patch) testi denilen, sorunlu bölgeye birkaç damla kimyasal madde uygulamayla verilen reaksiyonu izlemeye dayanan tanı metodunu uygulayarak sebebi bulabilir.
  • Hassas bir cildiniz olabilir. Eğer öyleyse, bazı markaların hassas ciltler için özel ürünleri vardır. Örnek olarak “Aveeno Ultra-Calming” ve “Eucerin Redness Relief” verilebilir.
  • Kızarıklığınızın nedeninin hangi kimyasal olduğunu anladıktan sonra, hangi kimyasal  sebep oluyorsa onu içeren ürünleri günlük rutininizden çıkartın.

2Günde 1-2 kere yüzünüzü yıkayın. Ilık su kullanın. Hem çok sıcak hem de çok soğuk su cildinize zarar verebilir. Eğer yanlış bir şekilde yıkarsanız yüzünüzü daha çok tahriş edip durumu daha kötü hale getirebilirsiniz. Hassas, kokusuz, alkol ve diğer kurutucu maddeler içermeyen bir temizleme ürünüyle yıkayın.” Cetaphil” veya “Purpose” gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.

  • Bitirdiğinizde yumuşak bir havluyla kurulayın. Yüzünüzü havluya çok sert sürtmeyin. Bu daha çok tahrişe yol açar.
  • “Rosanil” gibi sülfat içeren temizleyicileri deneyin. Bu ürünler iltihaba karşı daha iyi sonuç verirler.
  • Kızarıklığınız eğer sivilce içeriyorsa ve hassas bir cildiniz yoksa içinde benzoil peroksit kimyasalı bulunan “Clearasil” gibi ürünleri tercih edin.

3Nemlendirici kullanın. Yüzünüzü yıkadıktan hemen sonra bir nemlendirici losyon kullanarak yüzünüzde kalan nemi cildinizde kitleyin.

  • Nemlendirici losyonunuzu buzdolabında bekletip soğuk halde cildinize uygulayabilirsiniz. Soğuk maddeler, yüzünüzdeki damarların daha çok kasılmasını sağlayacak ve kırmızılık bu sayede bir nebze olsun azalacak.
  • Alkol, hamamelis (cadı fındığı), mentol, nane, okaliptüs ve karanfil yağı içeren ve kokulu olan ürünleri satın almaktan kaçının. Bunlar cildi daha tahriş edici etki gösterebilirler.

4Tezgah üstü satılan özel ürünleri gözden geçirin. Kırmızılığı azaltacak, cildi yatıştırcak ve şişmeyi azaltacak steroid maddeler içeren topikal kortizon, bunların en popüler olanıdır. İçinde %0.5 ila %1 arasında hidrokortizon içeren bir krem bulun. Sadece şikayet edilen bölgeye azar azar günde 1-2 kere olmak üzere uygulayınız.

  • Uzun süreli kullanımda cildi daha çok tahriş edeceği için bu kremleri kısa süreli olarak kullanın.
  • Meyan kökü, siyah çay, zerdeçal, magnezyum, salatalık ve zencefil içeren doğal cilt yatıştırıcı kremlere de bir göz atın.

5Aloe vera jel kullanmayı deneyin. Aloe vera acıyı ve iltihabı azaltma konusunda iyidir. Jeli bir aloe vera bitkisinden kendiniz elde edebilir veya bir eczane ya da aktardan alabilirsiniz. Kızarıklığı azaltmak için aloe vera jeli günde iki kez uygulayın.

  • Aloe vera bitkisinden ekstrakt olarak jeli çıkartmak için, bitkinin altından büyük bir yaprağı koparın. Bitkinin merkezinden kesin ve içine çizik atın, daha sonra jeli dışarı çekin. Bu jeli günde 2 kere cildinize uygulayın.
  • Aloe vera jelleri, çoğu market ve eczanede bulabilirsiniz.

6Hindistan cevizi yağı sürmeyi deneyin. Hindistan cevizi yağı nemi hapseden doğal bir yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Sivilceye yatkın bölgelere bu yağı sürmekten kaçının çünkü sivilceleri daha kötü hale getirebilir. Kızarıklık için genel nedenlerden biri olan kuruluğu önlemek için ideal bir çözüm olan bu yağ cildinizin nemini kaybetmesini engeller. İçinde antifungal, antiviral ve antimikrobiyotik özellikler gösteren laurik asit barındırır ve bu sayede cildinizi canlandırır. Her gece suratınıza bir miktar bu yağdan sürün. Kızarıklığın olduğu yerlere ise ekstra vakit ayırarak iyice yedirin.

  • Zeytin yağı, badem yağı, kuşburnu tohumu yağı da faydalı olabilir. Hindistan ceviziyle benzer maddeleri içerirler ve cildinizi nemlendirmeye yardımcı olurlar.
  • Eğer kızarıklık kuruluktan dolayı oluyorsa hindistan cevizi bu kızarıklığı azaltacaktır.

7Yulaf ezmesinden maske yapın. Yulaf ezmesi kızarıklığa neden olabilecek durumları, egzamadan güneş yanığına kadar, yatıştırma konusunda gayet iyi sonuçlar verir. Saf yulaf alın ve bunları suya ekleyin. Yulafın suyu emmesini bekleyin ve daha sonra bunu suratınıza sürün. Her gün 1 kere olmak üzere en az 30 dakika karışımı suratınızda bekletin ve sonra da yıkayın.

  • Bunu su yerine sütle yaparak etkiyi artırabilirsiniz. Sütün yağlı olmasına dikkat edin. Yüzde 2 yağ içeren süt yeterli olacaktır. Sütteki yağ ve proteinler cildinizin yenilenmesinde yardımcı olacaktır.

Kaynak

  • https://medlineplus.gov/ency/article/000005.htm
  • http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Redness-on-the-Face
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/manage/ptc-20235204

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir