Yüzdeki Koyu Lekelerden Kurtulmak

Yüzünüzdeki koyu lekeler doğal olmalarına rağmen sizi rahatsız ediyor olabilir. Bu yazıda sizlere yüzünüzdeki koyu lekelerden nasıl kurtulacağınızı anlatıyoruz.

Kısa Özet

1. Koyu lekelerin nedenini bularak doğru tedaviyi belirleyin.

2. Resmi bir teşhis ve tedavi planı için bir dermatoloğa danışın.

3. Mikrodermabyazyon ya da kimyasal cilt temizleyiciler gibi tıbbi tedavileri uygulamayı değerlendirin.

4. Yüzünüze narenciye ya da papaya sürmek gibi ev tedavilerini deneyin.

5. Güneşe daha az çıkarak daha fazla koyu leke oluşumunu engelleyin.

Bölüm 1 : Sebebi Bulma

1Farklı çeşitlerdeki koyu lekelerin olduğunu öğrenin. Koyu lekeler birden fazla sebepten ötürü oluşabilir ve sizde oluşan noktaların sebebini öğrenerek tedaviniz için doğru adımı seçebilirsiniz. Aşağıda üç çeşit hiperpigmentasyon açıklaması bulunmaktadır:

  • Lentijinler: Bu koyu lekeler güneşin UV ışınlarına maruz kalma durumunda ortaya çıkarlar. 60 yaşındaki insanların %90’ında ve daha genç erkeklerde ve kadınlarda güneşten kaynaklı koyu lekeler görülür. Bu koyu lekeler belirli bir şekle bağlı gözlemlenmezler.
  • Melazma:Bu koyu lekeler vücudunuzda oluşan hormonsal değişimlerden ötürü gözlemlenir. Hamilelik ya da menopoz hormonal değişimlerin olduğu durumlarda kadınlar yanaklarında bu tip siyah lekelerin oluştuğunu gözlemleyebilir. Bu lekeler aynı zamanda doğum kontrol hapları ya da hormon tedavilerinin de yan etkisidir. Melazma bunların yanında tiroit hormonu dengesizliğinde de gözlemlenebilir.
  • Postinflamatuar Hiperpigmentasyon (PİH): Bu tip siyah lekeler deride oluşan travma sonrası ortaya çıkarlar. Bu travmalar sedef hastalığı, yanmalar, sivilceler ve cilt üzerinde ağır etkisi olan cilt tedavileri olabilir.

2Kendi koyu lekelerinize neyin sebep olduğunu öğrenin. İlk olarak neyle karşı karşıya kaldığınızı öğrendikten sonra duruma uygun tedaviyi seçerek ve yaşam tarzı değişikliklerinizi yaparak daha fazla koyu leke oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Koyu lekelerinizin arkasında hangi sebeplerin olduğunu öğrenmek için kendinize şu soruları sorun:

  • Bronzlaştırıcı krem kullanıyor ya da güneş altında bronzlaşmak için sık kalıyor musunuz? Eğer yüksek oranda güneşe maruz kalıyor ve yeterince koruyucu krem kullanmıyorsanız bu koyu lekelerden kurtulmak için daha azgüneşe maruz kalmanız en iyi tedavilerdendir.
  • Bir ilaç kullanmanızı gerektiren tıbbi bir durumunuz var mı? Hamilelik, hormon tedavisi ya da doğum kontrol hapı kullanıyor musunuz? Eğer cevabınız evetse melanoma olma ihtimaliniz yüksek. Bu koyu lekelerin tedavisi her ne kadar zor da olsa fark yaratacak birkaç tedavi yöntemi mevcut.
  • Aşırı sivilce oluşumu ya da yakın zamanda estetik bir ameliyat geçirdiniz mi? Eğer öyleyse PİH olabilme ihtimaliniz var ve bu durumda belirlenmiş tedavilere zamanla yanıt verme ihtimaliniz yüksek.

3Teşhis için bir dermatolog ile görüşün. Dermatologlar, koyu lekelerinizi inceleyebilecekleri özel araçlara sahip oldukları için hangi çeşit problemle karşı karşıya olduğunuzu daha kolay saptayabilirler. Fiziksel muayenelerin yanı sıra doktor sizlere hayat tarzınızla ilgili sorular sorarak sorunun ne olduğunu daha kolay kavrayabilir. Bu sebeple dermatologlar sizde görünen koyu lekelerin giderilmesi için en iyi tedaviyi sağlayabilirler.

  • Hiperpigmentasyon birçok insanın çözüm aradığı bir problem olduğu için piyasada koyu lekeleri hızlıca giderebilecek bir sürü ürün bulunmaktadır. Bir dermatoloğa görünmek sizin hangi malzemelere ihtiyacınız olduğunu ve hangilerine olmadığını belirlemenizde önemlidir.
  • Koyu lekelerin giderilmesinde en önemli tedavilerin birkaçı sadece reçeteyle mümkündür ve bu sebeple bir dermatoloğa görünmek iyi bir fikir olabilir.
  • Son olarak melanoma ya da başka çeşit cilt kanserlerini elemek için profesyonel bir yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunların yanında, her sene tam vücut taraması yaptırmak cilt kanserini teşhis etmekte önemli bir rol oynamaktadır.

Bölüm 2 : Kanıtlanmış Tedavileri Uygulamak

1Pullanmayı önleyici ürünlerle başlayın. Eğer sadece birkaç aydır koyu lekeleriniz varsa, yüzünüzün yalnızca üst kısmında konuşlanmış olmaları muhtemeldir. Durum bu şekildeyse yüzünüzdeki en üst tabakayı hafif sürterek koyu lekeleri giderebilirsiniz.

  • Yüzünüzdeki pullanmaları gidermek için yapılmış temizleyicileri kullanarak üst tabakayı hafif bir şekilde kazıyabilirsiniz. Kendi yüz temizleyicinizi badem yağı ya da yulaf ezmesini birleştirerek de yapabilirsiniz. Elde ettiğiniz ürünü koyu lekelerin üstüne dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz.
  • Clarisonik gidericiler gibi elektrikli gidericiler yüzünüzün normalden biraz daha fazla soyulmasını sağlarlar. Yüzünüzdeki ölü hücreleri yavaşça kazıyarak çalışan bu ürünleri internetten ya da eczanelerden temin edebilirsiniz.

2Lokal asit tedavisini deneyin. Bu tedaviler hem reçeteli hem de reçetesiz elde edilebilmektedir. Bu ürünler alfa veya beta hidroksik asit ve retinoidler içerir. Bu farklı asit çeşitlerinin uygulanması cildinizin üstündeki ölü hücreleri gidermek ve taze hücrelerin büyümesini hızlandırmak içindir. Bu tedavi çeşidi her hiperpigmentasyon tipi için kullanılabilir.

  • Alfa hidroksik asit ürünleri glikolik asit, mandelik asit, sitrik asit, laktik asit ve diğer çeşitlerini içerirler. Bu asitler genel olarak gıda ürünlerinden elde edilirler. Cildi etkili bir şekilde soymalarının yanı sıra narin cilde sahip insanlara da uygulanabilecek kadar yumuşaktırlar.
  • Beta hidroksik asitler ise serumlarda, kremlerde, nemlendiricilerde ve meyve kabuklarında bulunurlar. Genelde reçetesiz sivilce ve cilt tedavileri için kullanılan malzemelerdir. Salisilik asidin krem, serum, temizleyici veya meyve kabuklarına uygulanmasıyla da elde edilebilirler.
  • Retinoik asitler ise tretinoin veya Retin-A olarak da bilinirler. Retinoik asitler, A vitamininin bir çeşididir ve sivilce ve koyu leke tedavisinde oldukça fazla kullanılırlar. Bu asitleri içeren kremleri ve jelleri sadece reçete ile elde edebilirsiniz.
  • Eğer reçetesiz ürünler arıyorsanız aşağıdaki malzemelerin kombinasyonları olan ürünlere bakmayı deneyin; hidrokuinon, salatalık, soya, kojik asit, kalsiyum, azelaik asit ya da arbutin.

3Kimyasal soyucuları deneyin. Eğer dış yüzey tedavileri koyu lekelerinizi gidermekte başarılı olmadıysa kimyasal soyucuları deneyebilirsiniz. Kimyasal soyucular tam olarak cildinizin üst tabakasını tamamen soyarlar. Genelde yukarıda bahsedilen asit çeşitlerini yüksek konsantrasyonlarda bulundururlar. Soyma güçlerine göre üç kategoride değerlendirilirler; zayıf, orta ve derin.

  • Zayıf kimyasal soyucular genelde alfa hidroksi asit içerirler. Glikolik asit ve laktik asit genelde kullanılan malzemelerdir. Koyu lekeler için en etkili soyucular olarak değerlendirilirler.
  • Orta kimyasal soyucular TCA ya da trikloraasetik asit bulundururlar. Bu soyucuları genelde güneş yanıkları için önerirler. En iyi sonucu elde etmek için ürünleri her iki haftada bir noktanın üzerine soluncaya kadar uygulamak gereklidir. Bu soyucular genelde koyu renkli tene sahip kişiler için önerilmez çünkü koyu lekeler tedavi edildikten sonra ciltte daha fazla kararmalara yol açabilirler.
  • Derin kimyasal soyucular ise aktif malzeme olarak fenol ya da karbolik asit içerirler. Genelde derin kırışıklıklar için kullanılsalar da ciddi güneş yanıkları için de bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilirler. Fenol soyucular oldukça güçlüdür ve anestezi altında uygulanırlar. Bu yüzden cildinizin iyileşmeye başlaması birkaç ay sürebilir.

4Mikrodermabrasyon tedavisini deneyin. Mikrodermabrasyon tedavisi vücudunuzdaki koyu lekeleri çok ince kristaller halinde kum püskürtülmesi anlamına gelmektedir. Kazınan cilt tabakası yerine yeni bir tabaka oluşur. Tedavi ayda bir olmak üzere birkaç aydan oluşmaktadır.

  • Deneyimli bir uygulayıcı bulun. Deriyi sıyırmaya çalışmak aşınmalara sebep olabilir ve koyu lekelerden kurtulmaya çalışırken kendinizi daha zor bir durumda bulabilirsiniz. Eğer birisi bu işlemi yanlış yaparsa büyük bir hayal kırıklığına sebep olabilir.
  • Mikrodermabrasyon çok sık yapılmaması gereken bir uygulamadır çünkü her tedavi sonrası cildiniz kendini iyileştirmek için ekstra çaba sarf edecektir.

5Lazer tedavisini araştırın. Lazer tedavisi ya da yoğunlaştırılmış darbeli ışık (IPL) hızlı foton darbelerini kullanarak koyu lekelere sebep olan melaninleri yok eder. Pigment oluşmuş bölgeler ışığı özümseyerek yok olur ya da buharlaşırlar. Bu durumda vücudunuz bir kabuk oluşturarak altında yeni, pigmentsiz bir hücre topluluğu üretmeye başlar. Lazer tedavileri oldukça etkili olsa da acı verici ve pahalıdırlar.

  • Lazer tedavisi, eğer noktalar uzun süredir varsa en iyi seçeneklerdendir. Yıllardır olan koyu lekeleriniz derinizin içine iyice işlemiş olabileceğinden lokal tedaviler yeterli gelmeyebilir.
  • Eğer oldukça açık renkli bir tene sahipseniz bu noktalar 4 ya da 5 lazer uygulamasıyla giderilebilir.

Video

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir