Zatürre Olmuş Koyun Bakımı Nasıl Yapılır

Koyunlar sıklıkla parazitlerden, virüslerden ve bakterilerden zatürre kapar. Zatürre tüm sürü için problem çıkarabilirken, bu hastalığı derhal tedavi etmek ve bundan korunmak için önlem almak koyununuzun sağlığı için yardımcı olabilir.

Zatürre Olmuş Koyunu Tedavi Etme

1Hasta olan koyunu sürüden uzaklaştırın. Zatürre bazı vakalarda bir koyundan başka bir koyuna çabucak geçip ölümlere yol açabilir. Hastalığa yakalanmış koyunu, sürüdeki diğer hayvanlarla aynı otlağı, yemi ve suyu paylaşmadığından emin olarak onlardan ayrı bir yerde karantinaya alın.

  • İyileşmesi için ılık ve kuru bir ortamda olmasını sağlayın. Bu, nemli ortamlar nefes alma problemlerini hızlandırdığı ve yüksek sıcaklıklar iyileşmeye engel olduğu için koyunun hava semptomlarına daha hazırlıklı olmasını sağlar.

2Virüssel mi bakteriyel mi olup olmadığını anlamak için veterineri arayın. Veterinerler, bazı patojenlerin kanda varda olup olmadığını test etmek için basit bir kan testi uygularlar ya da göğüs röntgeni çekerler. Eğer virüssel ise, zatürreyi özellikle tedavi edecek bir ilaç tedavisi yoktur. Ama virüssel enfeksiyon konusunda yardımcı olacak antibiyotikler verilebilir. Bakteriyel enfeksiyon ilaç ile tedavi edilebilir.

3Semptomlarla baş etmesi için koyuna ilaç verin. Bu, özellikle kuzular için çok önemlidir. Zatürre olan koyunlara verilen en yaygın ilaçlar Naxcel ve Nuflor’dur. Bunların ikisi de iki üç gün art arda ya da önerildiği şekilde iğne olarak verilir. Eğer koyununuza iğne yapıyorsanız ense gibi kaslı bir bölge seçin. Bu alanı önceden temizlediğinizden ve koyun korkmasın diye onu tutmak için yardım aldığınızdan emin olun.

  • Hayvanınızın ateşi varsa ona Tylenol gibi bir parasetamol Bir kilo için bir miligram dozunda olmalı. Koyununuzun yemine katıp oral olarak almasını sağlayabilirsiniz. Eğer yemezse veterineriniz sıvı ya da iğne olarak verebilir.

4İyileşmesi için koyununuzu düzenli besleyin. Hasta koyununuza yardımcı olacak, normal beslenmesine ekleyebileceğiniz SheepDrench gibi bazı vitamin karışımları vardır. Bu vitamin karışımları her yem dükkanından temin edilebilir. Ayrıca antibiyotik kullanırken sindirimi desteklemesi için ona probiyotik verebilirsiniz. Yemeğine besleyicilik katmak için soya fasulyesi ya da pancar posası ekleyin.

  • Hastalığın son dereceye geldiği durumlarda koyun ilaçlara rağmen yemeyi tamamen kesebilir ve midesine yerleştirilmiş bir beslenme tüpüne ihtiyaç duyar. Bu kararı veterineriniz verebilir. Koyununuz içmiyorsa ona elektrolit verdiğinizden emin olun. Suyla hiç ilgilenmiyorsa her yem dükkanından temin edebileceğiniz bir elektrolit karışımı satın alın ve ağzından verin. Bu karışım koyun için ağzından sıkabileceğiniz bir şırıngaya, kuzu için ise biberona koyulabilir.

5Parazitleri test edin, eğer varsa yok edin. Parazitler, zatürrenin yaygın bir sebebi olabilir. Bazen parazitlerden gelen bakteriler, hayvanı daha da güçsüzleştirerek dokulara yayılabilir. Antibiyotik tedavisi bu problemleri düzeltebilir. Bunlar, test yaparak tespit edilebilir, aynı zamanda halsizlik ve ishal gibi belirtiler ile de sınırlandırılabilir.

  • Bu bakteriler fazlasıyla içseldir ve enjekte edilebilen Moxidectin ya da Ivermectin gibi antelmintik ilaçları gerektirirler. Dozaj, hayvanın kaç kilo olduğuna bağlıdır ve 45 kilo için 28 gram ya da 4.5 kilo için 1 mililitre olabilir.

Kaynak

  • http://veterinaryextension.colostate.edu/menu2/sm%20rum/Pneumonia%20in%20Sheep%20and%20Goats%20final.pdf
  • http://www.wikihow.com/Care-for-a-Sheep-With-Pneumonia
  • http://www.sheep101.info/201/drugs.html

beyza nur badem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir