Zika Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır

Günümüzde ve özellikle şu sıralar, zika virüsü vakaları tüm dünyada büyük yakılar uyandırıyor. Eğer zika virüsüne sahip olduğunuz teşhisi konursa, bu viral enfeksiyonun belirtilerinden kurtulmak için reçetesiz bazı ilaçlar veya ev yapımı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Zika virüsü için kesin bir medikal tedavi olmamakla beraber, bir hafta içerisinde belirtileri azalabilir. İyi hissedene kadar bazı yöntemlerden faydalanarak belirtileri azaltabilirsiniz fakat virüsün potansiyel komplikasyonları hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Başlangıcı hakkında halen daha bilgi toplanmaya devam edilse de, eğer Zika virüsünün yaygın olduğu bir bölgeyi ziyaret eder ve takiben enfeksiyon kaptığınızı düşünürseniz, ileri testler için bir uzman doktora görünmeniz gerekir.

Method 1: Zika virüsü tedavisi

  1. Asetominofen kullanın. Zika virüsü kas ve baş ağrılarına sebep olabilir, bu yüzden reçetesiz de kolaylıkla satın alabileceğiniz ağrı kesiciler edinin. Normal şartlarda önerilen kullanım dozu 500 ila 1000 mg ile 4-6 saat aralığındadır. Alabileceğiniz maksimum asetominofen 4000 mg dır ve 24 saatte bir alınması gerekir. Bu tür ilaçlara en yakındaki eczaneden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Prospektüsteki yönlendirmeleri dikkatlice takip edin. Bir uzman tarafından zika virüsü teşhisi konulduktan itibaren, İbuprofen ve Aspirin gibi ilaçları almaktan kaçının. Zika belirtileri kızıl hastalığıyla çok benzerdir ve eğer bu hastalığı geçiriyorsanız, İbuprofen ve Aspirin gibi ilaçları kullanmak kanama ve hemoraji durumunu artırır.
  2. Mümkün olduğunca dinlenin. Zİka virüsü tedavisi için herhangi belirli bir ilaç olmadığından, bağışıklık sisteminiz bu virüsle tek başına savaşmak zorundadır. Dinlenmek, bağışıklık sisteminizi destekler ve iyileşmeyi hızlandırır. Her gece en az sekiz saat uyumaya çalışın ve ihtiyacınız oldukça gün içinde kestirin. İşinize bir süre ara verip evde zaman geçirmeye çalışın. İyileşme döneminde yorucu, stresli ve enerji tüketen aktivitelerden kaçının.
  3. Yeterli miktarda sıvı alın. Zika virüsü vücutta sıvı kaybına neden olabilir, bu yüzden yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun. Gün içerisinde sekiz bardak su içmeyi hedefleyin ve diyetinize kafeinsiz çay ve meyve suyu ekleyin. Ayrıca, elektrolit sporcu içeceklerinin içerisindeki tuz vücudunuzun su ihtiyacını artıracağından kimi zaman bu içecekleri de tüketebilirsiniz. Zika süresince kafein içerikli ürünler ve alkolden kaçının. Bu tür maddeler susuzluğunuzu normalden çok daha yüksek seviyeye çekebilir.
  4. Zika olduğunuzdan şüpheleniyorsanız bir doktora görünün. Özellikle hamile kadınlarda veya hamile kalmayı deneyen kadınlarda, virüsün belirtileri hissedildiği takdirde hemen bir uzmana danışılması gerekir.
  5. Üretildiği takdirde aşılanın. Bu günlerde tıp araştırmacıları Zika virüsüne karşı bir aşı üretme üzerinde çalışmakla beraber buldukları takdirde en kısa sürede korunma amaçlı dahi olsa aşılanın.

Method2: Olası komplikasyonların tedavisi

  1. Potansiyel sorunlarla yüzleşin. Zika virüsü ile ilişkilendirilebilecek iki ana komplikasyon Guillain-Barre Sendromu (sinirleri etkileyen bir otoimmün hastalıktır ve felç doğurabilir) ve mikrosefali (enfekte annenin doğum yapması sonucu bebeğin normalden küçük kafalı doğması). Bu iki hastalık ile Zika virüsü arasında kesin bir bağlantı bulunmamakla beraber, bağlantılı olduklarına dair şüpheler bulunmaktadır. Hamile olan veya kalmaya çalışan kadınlar Zika virüsünün yaygın olduğu bölgelere seyahat ettiği takdirde, en ufak bir enfeksiyon belirtisinde uzmana görünmeleri gerekir. Zika virüsünün komplikasyonları virüsün kendisinden çok daha ağır ve şiddetki olduğundan, meydana geldikleri takdirde tedavi yolları hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir.
  2. Guillain- Barre sendromu taşıdığınızı düşündüğünüz takdirde en kısa sürede medikal yardıma başvurun. Bu hastalık sinirlerinizi zedeler, hissizleşmeye ve hatta ilerleyen aşamalarda felce sebep olur. Hastalık öncelikle ayak ve el parmak uçlarında başlar ve ardından bütün vücuda yayılır. Tedavi içeriği:

Suni solunum cihazı desteği ile hastalık solunuma yardımcı kaslarınıza ilerlediği takdirde nefes alma zorluğunuzun üstesinden gelebilirsiniz.

Plazma değişimi ile yeni kan plazmasını vücudunuza alırken sinir uçlarınızı tahrip eden otoimmün antikorların uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

İmmunoglobulin terapisi ile hastalığa sebep olan otoimmün antikorlarla savaşabilirsiniz.

İlaç tedavisi ile acılarınızı dindirebilir ve gerekli dozda kullanarak belirtilerin seviyesini düşürebilirsiniz.

  1. Mikrosefali ile doğan bebeğiniz için yardım alın. Mikrosefali, Zika virüsünün en bilindik yan etkilerinden biridir ve enfekte olmuş anneden doğacak çocuğuna geçer. Bu hastalıkla doğan bebekler normalden daha küçük kafatasına sahip olurlar ve gelişme geriliği görülür. İlerleyen aşamalarda bu hastalık bebeğin ölümüne dahi sebep olabilir. Mikrosefalinin bir tedavisi olmamakla beraber, bu durumla doğan bir çocuğu desteklemek için birçok strateji bulunmaktadır. Bu stratejiler arasında topluluklara ve akademik destek programlarına dahil olmak ve çocuk doktorunuzun gözetim ve desteğini almak oldukça yardımcı olacaktır. Hamileyseniz ve Zika teşhisi konulduysanız, en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçin.

Kaynak:

  • http://www.aljazeera.com/news/2016/01/zika-virus-women-told-delay-pregnancies-years-160122040824263.html
  • http://www.cdc.gov/zika/symptoms/index.html
  • http://www.wikihow.com/Treat-the-Zika-Virus

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir