Ağlamadan Soğan Nasıl Doğranır

Neden soğanlar sizi ağlatır ve bunun olmasını nasıl engelleyebilirsiniz? Soğanlar, dış yaprakların gömleğinden (kahverengi tabaka), pullardan (beyaz sulu yenilebilir kısmı) ve temel katmandan (genellikle tüylü tabaka veya kök olarak bilinir) oluşurlar. Beyaz kısmı kestiğiniz zaman bu kısım bir enzim salgılar. Salgılanan bu enzim soğanın geri kalan kısmı ile reaksiyona girer ve bir gaz salınımına sebep olur. Bu gaz su ile etkileştiğinde ise asit oluşturur. Eğer bu suyu gözünüze değdirirseniz, gözünüze asit sürmüş olursunuz. Aman dikkat. Bu yüzden, eğer canınız hala soğan istiyorsa göz yaşları olmadan soğan kesebilmek için 1. adımı takip ederek başlayın!.

Özel Araç Gereç Kullanmadan

1 Soğanları doğrarken çok keskin bir bıçak kullanın. Bahsettiğimiz enzimler soğan hücrelerinin bozulması ya da ezilmesi ile ortaya çıkar. Bir soğanı keskin bir bıçak kullanarak baştan sona kesmek ezilmesinin aksine daha az enzim salınmasını sağlar. Nasıl farklı bir taktik kullandığınıza bakmaksızın, her soğan doğrama durumunda keskin bir bıçak kullanın. Böylelikle çok daha hızlı olacaktır!

2 Soğanları doğramadan önce dondurucuda 10-15 dakika kadar bekletin. Bu işlem havaya salınan asit enzimini azaltacaktır ve tatta herhangi bir bozulmaya yol açmayacaktır. Bu göz yaşlarını azaltmaya yönelik olan yöntem televizyondaki Oktay Usta programında bulunmuştur.

  • Buzdolabı da bu işi yapabilir, sadece elma ve patateslerin yanına koymadığınızdan emin olun ve çok uzun süre bekletmeyin. (20 dakika yeterlidir) Aksi taktirde kötü kokulara sebep olacaklardır.

3 Soğanı suyun altında doğrayın. Bu etkili bir yöntemdir ancak sorun şudur ki bu yöntemde manevra yapmanız oldukça zordur. Su altında doğru bir şekilde tutup soyarken suyunu doğru bir şekilde akıtamadığınız taktirde soğan parçaları her yere gidecektir ve  böylelikle bu yöntem ile uğraştığınıza değmeyecektir. Eğer bu yöntemi kullanmayı düşünüyorsan, el atmadan önce stratejinizi planlayın.

  • Bazıları bunu akan suyun altında yapmanızı söyler ancak bu aşikar olduğu gibi biraz aldatıcıdır. Akan su her şeyi ellerinizin altında karmakarışık bir hale getirecektir.

4 Soğanları sıcak suyun veya buhar bulutunun yakınında doğrayın. Bir çaydanlıktan ya da su ısıtıcıdan gelen buhar işinizi görür. İşin içerisindeki bilimsellik ise sıcak hava buharının, soğandan çıkacak buharı çekip dağıtacak olmasıdır.

5 Nefesinizi ağzınızdan verin ve dilinizi dışarı çıkartın. Bu işlem ıslak dilinizin üzerindeki gazı dışarıya doğru çeker. Koku sinirleri ki konum olarak gözyaşı kanal sinirlerine çok yakındır ve bu sinirler bertaraf edilerek göz yaşı üretilmemesini sağlar. Bunu doğrulamanın çok basit bir yolu vardır. Unutup burnunuzdan nefes verdiğinizde gözyaşları anında oluşacaktır.

6 Soğanı suya batırın. Enzimin doğası hava-su limiti ile değiştirilebilir. Ancak, bu işlemde soğanın tadının biraz değişeceği ve normalden biraz daha kaygan olacağını bilmeniz gerekmektedir. Eğer yumuşak soğanlar sizin için sorun değilse, bu yönteme bir şans verin.

7 Bıçağınızı borulardan uzağa doğrultun. Çünkü soğanın “eti” yapısal olarak boru şeklindedir. Bu yüzden soğanı doğrarken bu boru kesitlerince doğramak gözünüze soğan kaçmasını engelleyecektir.

  • Tabi ki de, herhangi bir çeşit esinti bile bu hoş ve puslu spreyi gözünüze doğru gönderecektir bu yüzden hava akımına da dikkat etmelisiniz. Fanınızı açın ve doğru yöne doğru konumlandırın!

8 Çalışırken ıslık çalın. Islık çalmak yüzünüzden dışa doğru harika bir hava akımı oluşturur ve böylece soğanın etkisini gözlerinizden uzaklaştırır. Islık çalarken durmak istemeyeceğiniz bir melodi belirleyin ve doğrayabildiğiniz kadar çok soğan doğrayın.

9 Ağzınıza bir lokma ekmek tıkın. Bir çok insan belirtmektedir ki, özellikle ekmek çiğnemek soğan keserken gözyaşından kaçınmaya yardım eder. Yavaşça çiğneyin, ekmeğin küçük bir kısmının ağzınızın dışında durmasını sağlayın. Ağzınız ıslanacaktır ki bu hoş bir durum değildir ancak gözleriniz ıslanmayacaktır!

  • Diğer insanlar da sakız çiğnemeyi tavsiye ederler. Bunun işe yaraması için geçerli bir sebep yoktur ancak yine de denemeye değer!

Video

Kaynak

uğur kuzak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir