Brendi Nasıl İçilir

Brendi kendi başına, kokteyl olarak ya da yemek sonrası içki olarak harika bir içki seçeneği olabilir. Lezzetli ve dolu dolu bir aromayı içerisinde bulunduran Brendi şarabın damıtılması ile meydana getirilmektedir. Alkol oranı olarak da %35-60’ı içerisinde bulundurmaktadır. Brendi, içkinin tarihinin bilgisi ile, farklı çeşitlerin bilgisine sahip olunması ile ve son olarak da nasıl içileceği konusunda bilgi sahibi olunması ile çok daha keyifli bir biçimde içilebilir.

Bölüm1 : Brendi Hakkında Fikir Sahibi Olun ve Seçiminizi Yapın

1Brendinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi edinin. Brandy herhangi bir meyve suyunun damıtılması ile meydana getirilmektedir. Öncelikle meyveler sularının çıkarılması için ezilir ve bunun akabinde, meyve şarabının oluşturulması için de fermente edilir. Bu adımın ardından da meyve şarabının damıtılması ile Brendi elde edilir. Genel olarak Brandyler tahta fıçılarda bekletilir ve yıllandırılır. Bir diğer yandan da birçok Brendi hiç bekletilmeden de tüketilebilir.

  • Brendi genel itibari ile üzümden meydana getirilir fakat; şeftali, elma, erik ve daha birçok farklı meyvelerden de elde edilebilir. Farklı meyvelerden meydana getirilen Brandyler adlandırılırken öne meyvenin adı koyulur; örneğin elmadan yapılmış olan içki adlandırılırken Elma Brendisi kalıbı kullanılmaktadır.
  • Brendi genel olarak fıçılarda bekledikçe daha da koyu bir renk elde edebilirler. Bekletilmemiş olan brendilerde ise bu karamelimsi renk elde edilmez, fakat aynı izlenimi verebilmek için ek maddeler de kullanılabilmektedir.
  • Üzüm posasından ede edilmiş olan brendi diğerlerinden biraz daha farklı elde edilmektedir. Üzüm suyunun fermente edilmesi yerine üzümün dalı, sapı, kabuğu ve tohumu ile beraber fermente edilir ve akabinde de damıtılır. İngilizler ve Fransızlar bu Brandy türünü Marc olarak da adlandırmaktadır, İtalyanlar ise Grappa terimini kullanmaktadır.

2Brendinin tarihi hakkında genel bir görüş sahibi olun. Brendi adı Felemenkçede bulunan; içkinin damakta bıraktığı izlenimi belirtmek için kullanılan –brandewijn- kelimesinden türemiştir. Yanmış şarap olarak da tanımlanabilecek olan bu isim içkinin ilk yudumda damakta bıraktığı ılık etkiyi işaret etmektedir.

  • Brendi 12. yüzyıldan beri yapılmaktadır fakat geçmişe baktığımız zaman bu içkinin doktorlar tarafından tıbbi ürün olarak kullanılmak adına üretildiği görülmektedir. Fransız otoriteler ise şarabın bu şekilde damıtılmasına ancak 16. yüzyılda izin vermiş bulunmaktadır.
  • Fransız Brendisi, Hollanda’nın iç tüketimi karşılamak ve dış ülkelere satmak adına dışarıdan Brendi almaya başlamasının sonrasında gelişmiştir. Şarap ile kıyaslandığı zaman içerdiği alkol miktarı bakımından gemi ile bir yerden bir yere taşınması çok daha kolay olmaktadır. Ticaret ile uğraşan kişiler için içkinin bir yerden bir yere taşınması ve pazarlanması çok daha ekonomik olmaktadır.
  • Hollanda Fransa’da bulunan Loire, Bordeaux ve Charente kentlerine Brendi üretmek için uygun yerleri inşa edebilmek adına yatırımlar gerçekleştirmiştir. Charente Brendi üretimi için en karlı olan yerleşim yerlerinden bir tanesi halini almıştır. Özellikle Cognac şehrinin coğrafi konumu bu konuda bir adım daha ön planda bulunmaktadır.

3Brendinin farklı türleri ve farklı derlendirme standartları olduğunu öğrenin. Armagnac, Cognac, American brendi, Şili ve Peru’da oldukça meşhur olan pisco, elma brendi, eaux de vie ve Brandy de Jerez oldukça popüler olan ve sık tüketilen türlerden bazılarıdır. brendi kaç sene beklemiş olduğuna göre farklı bir biçimde değerlendirebilmektedir. Tabi içkinizin hangi sistem kapsamında değerlendirileceğine göre temel alınan kriterlerde de farklılık karşımıza çıkabilmektedir.

4Farklı yıllanma sistemleri olduğunu öğrenin. Brendi işlem sürecinde oldukça yavaş ve dikkatli hareket etmek gerekmektedir, geleneksel olarak bu süreç meşe ağacından imal edilmiş olan fıçılarda gerçekleşmektedir. Farklı yıllanma sistemleri olduğu gibi aynı şekilde farklı değerlendirme nitelikleri de bulunmaktadır. Genel itibari ile Brendi etiketleri üzerinde şu ibareleri görebilirsiniz; AC, VS ( çok özel) , VSOP, XO (ekstra yıllandırılmış), Antika. Tabi ki bu değerlendirmelerin dışında farklı alt başlıklar da bulunmaktadır.

  • VS ibaresini görmüş olduğunuz Brendi en az 2 yıl boyunca bekletilmiş olmalıdır. Bu tür brendi sek içmekten ziyade, daha çok kokteyl hazırlamak için kullanılmaktadır.
  • VSOP ibaresini gördüğünüz ikilerde ise genel olarak 4-6 sene aralığında yıllandırılmıştır.
  • XO şeklinde etiketlenmiş olan brendiler ise 6 sene ve daha fazla bekletilmiş manasına gelmektedir.
  • Hors d’age şeklinde belirilmiş olanlar ise 6 seneden çok daha fazla özel bir sebep için bekletilmiş manasına gelmektedir.
  • Bazı brendiler bu tür yıllandırma süreci hakkında geçerli olan ibareler bulunurken bazılarında bu şekilde açıklamalar bulunmamaktadır.

5Armagnac Brendi deneyin. Fransa’nın güneybatı bölgesinde bulunan Armagnac bölgesinin üzümlerden elde edilen brendi Armagnac Brendi olarak adlandırılmaktadır. Bu Brandy Colombart, Blanc ve Ugni üzümlerinin karışımından elde edilecek olan ve damıtma kolonlarından elde edilmektedir. Karışımın hazırlanmasının ardından en az 2 sene boyunca Fransız meşe fıçılarında bu karışımın daha rustik bir aroma elde etmesi adına bekletilmesi gerekmektedir. Yıllanma aşamasının tamamlanmasının sonrasında farklı sene aralıklarında ve sürelerde bekletilmiş olan brendilerin karıştırılması ile çok daha hoş ve net tada sahip bir brendi oluşturulması sağlanır.

  • Üç yıldızlı ya da VS olarak nitelendirilmiş olan brendi karışım içerisinde neredeyse en genç olan üründür ve en az 2 sene meşe fıçılarda bekletilmiştir.
  • VSOP brendi karışım içerisindeki en genç ürün ise en az 4 sene boyunca meşe fıçı içerisinde bekletilmiş demektir. 4 sene olarak belirtilmiş olmasına rağmen genellikle VSOP brendi çok daha yüksek bekleme süresine sahip olmaktadır.
  • Napoleon veya XO olarak nitelendirilmiş olan Brendi ise en az 6 sene bekletilmiş olmalıdır.
  • Hors d’age’den elde edilmiş bir karışım söz konusu ise en az 10 sene boyunca bekletilmiş olan bir brendiden söz etmek gerekmektedir.
  • Eğer içki etiketi üzerinde Armagnac olarak belirtilmiş ve yıllandırma senesi de verilmiş ise bu brendi karışımı içerisinde bulunan en genç ürünün yıllandırılma senesi de etiket üzerinde belirtilmiş olan yıldır.
  • Bazı Armagnac harmanlarında ise 10 seneden fazla yıllandırılmış olan brendi de bulunabilmektedir. Genellikle bu brendi şişesi üzerinde üzümün hasat senesi de belirtilmektedir.
  • Bu kategoriler Armagnac, Cognacs gibi farklı değerlendirme kriterlerine sahip olan brendi türlerinde uygulamaya alınmaktadır.

6Cognac Brendi deneyin. Fransa’nın bir kasabasından adını almış olan Cognac aslına bakılırsa Blanc ve Ugni üzümlerinin özel bir harmanından elde edilmektedir. Cognac mutlaka iki defa bakır damıtma alanlarında işlenmektedir ve buna ek olarak en az 2 sene boyunca Fransız meşe fıçılarında bekletilmelidir.

  • 3 yıldızlı olan veya VS şeklinde nitelendirilmiş olan harmanların en az 2 sene boyunca fıçıda beklemektedir.
  • VSOP olarak belirtilmiş olanlar ise en az 4 yıl boyunca bekletilmiş olsalar da piyasada bulunan birçok brendi 4 yıldan çok daha fazla yıllandırılmıştır.
  • Napoleon, XO, Extra veya Hors d’age şeklinde etiketlenmiş olan brendilerin de en az 6 sene boyunca yıllandırılması ideal olanıdır. Fakat, genel olarak bir ortalamaya vurmak gerekirse bu tip brendilerin en az 20 yıl ve daha fazla sene aralığında yıllandırılmış olmaktadır.
  • Hatta bazı Cognac brendi tiplerinin 40-50 sene boyunca bekletilmiş olması bile söz konusu olabilmektedir.

7Amerikan Brendinin tadına bakın. Amerikan brendi birçok farklı firma tarafından piyasaya sürülmektedir ve uyum sağlaması gereken fazla bir hukuksal düzenleme olmadığı da belirtilmelidir. VS, VSPO, XO gibi bandrollerin hiçbiri hukuksal olarak denetlenmemektedir. Bu nedenle brendi satın alırken oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde brendi satın almak isteyen kişilerin uyum sağlaması gereken yalnızca iki adet düzenleme bulunmaktadır.

  • Kanuna göre bir brendi iki seneden daha az yıllandırılmış ve bekletilmişse etiketin üzerinde – ham, olgunlaşmamış- ibaresinin bulunması lazımdır.
  • Eğer brendi üzümden yapılmamış ise hangi meyveden imal edildiğinin şişe üzerinde belirtilmesi gerekmektedir.
  • Sınıflandırma konusunda resmi olarak uygulanan bir prosedür olmadığı için her markanın yıllandırma usulü ve kriteri farklı olabilmektedir. Bu nedenle brendinin yıllandırma süreci sandığınızdan çok daha kısa olabilir. Damıtma süreci ve yıllandırma aşaması hakkında biraz daha araştırma yaparak internet üzerinden farklı bilgiler elde edebilirsiniz.
  • Amerikan brendi söz konusu olduğu zaman damıtma sırasında uygulanması gereken kesin bir yöntem ve izlenmesi gereken adımlar ile alakalı kriter bulunmamaktadır.

8Pisco Brendi deneyin. Pisco; Peru ve Şili’de üretilen ve yıllandırma gibi bir sürecin söz konusu olmadığı içki türüdür. Yıllandırılmamış olduğu için renk bakımından oldukça berraktır. Şili ve Peru kapsamında eğer içkinin üretimi bazı bölgelerde yasaklanırsa bu içkiyi kimler tarafından üreteceği ile alakalı olarak farklı tartışmalar bulunmaktadır.

9Elma brendisi deneyin. Elma brendisi, Amerika’dan gelen elmalardan yapıldığı zaman Applejack adını almaktadır. Fransa bölgesinde yetişen elmalardan yapılmış ise de Calvados olarak adlandırılmaktadır. Oldukça ok yönlü bir içki olduğu için birden fazla kokteyl içerisinde büyük bir kolaylık ile kullanılabilir.

  • Amerikan versiyonu oldukça yoğun meyve aromalı ve parlak bir yapıya sahip olmaktadır.
  • Fransız versiyonu ise daha nüanslı ve farklı katmanlardan oluşan bir aromaya sahiptir.

10Konyak ( eux de vie )deneyin. Kanyak üzümden ziyade; ahududu, armut ve kiraz gibi farklı meyvelerden imal edilmektedir. Görünüm bakımından bu tür de oldukça berraktır, sebebi ise yıllandırılmamış ve bekletilmemiş olmasıdır.

  • Almanya’da konyak Shnapps olarak adlandırılmaktadır. Fakat Amerika’da bilinen Shnapps ile aynı olmadığının da altı çizilmelidir.

11Jerez brendisi deneyin. Jerez brendisi İspanyanın Endülüs bölgesinde kendine özel olan bakır kaplarda damıtılmakta olan bir içki türü olarak tanımlanmaktadır. İçkinin bekletilme aşaması da Amerikan meşe fıçılarda gerçekleştirilmektedir.

  • Brendi türleri içerisinde, Jerez brendisi en genç ve bekletilme süresi bakımından da kısa olan, oldukça meyveli bir aromaya sahip içkilerden bir tanesidir.
  • Jerez Solera Reserva brendisi yaklaşık olarak 3 sene kadar bekletilmekte ve yıllandırılmaktadır.
  • Jerez Solera Gran Reserva brendisi ise en az 10 senelik bir bekleme aşaması sonrasında tüketilmektedir.

12Satın almadan önce istediğiniz bekletilme yılını ve brendi tipini belirleyin. Bu brendi yukarıda sıralanmış ve açıklanmış olanlardan biri de olabilir, sıradan bir brendi çeşidi de olabilir. Özel olarak bir ülkeden ithal edilmiş olmasına ya da özel bir kaynak kullanarak imal edilmesine gerek olmadığının belirtilmesi gerekmektedir. İçmek istediğiniz brendi türünü seçtikten sonra yıllanma aralığını belirlemelisiniz. Unutmayı ki yıl konusunda oldukça farklı sistemler ve kriterler markalar tarafından işleme koyulmaktadır.

Bölüm2 : Brendiyi Sek Olarak Tüketin

1Sek kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenin. Bir içkiyi sek olarak tüketmek herhangi bir kokteylin parçası olarak ya da buz ile karıştırmadan içmek manasına gelmektedir. Bu şekilde sadece brendinin tadını almış olursunuz ve aromanın tadını da tam olarak damağınızda hissedersiniz.

  • Brendinin içerisine koyulmuş olan buz parçaları eridikleri zaman içkinin aromasını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

2Sahip olduğunuz brendinin kalitesi oldukça yüksek ise ve yıllanmış ise içkinizi sek olarak tüketmeyi seçmelisiniz. Kaliteli olan brendiler kendi başlarına içilmeli ve aromanın tam manası ile tadı çıkarılmalıdır. Bu şekilde aromanın tam manası ile damağınıza yayılmasına izin vermiş ve tecrübenizi bir adım daha ön plana çıkarmış olursunuz. Kaliteli brendiler sek olarak tüketildikleri zaman sahip olunan brendi içme tecrübesi neredeyse doruklara ulaşmaktadır.

3Brendi bardağı edinin. Brendi bardağının taban kısmı geniş olmak ile beraber bardağın ağız kısmına geldikçe modelde daralma meydana gelmektedir. Bu bardakların birçok farklı çeşidi olmak ile beraber 60mlden daha fazla almayacağı da eklenmelidir. Bu bardaklar özellikle brendi tüketmek için oldukça ideal olacaktır, içkinizi yudumlarken bir yandan da bardağın ağız kısmından kokusunu almanız için size imkan sunmaktadır.

  • Bendi bardaklarının kullanılmadan önce iyice temizlenmesi ve de hava ile kurutulması gerekmektedir. Bu şekilde daha önce bardağa koyulmuş olan diğer içkilerin aroması ile brendinin sahip olduğu aroma birbirine karışmamış olur.

4Hemen servis edin. Brendi şarap gibi bir hava alma süresi gerektirmemektedir. Hatta gerekenden fazla beklettiğiniz zaman brendi içerisinde yer alan alkolün uçup gitmesine sebebiyet verebilirsiniz. Bu durum da brendinin karakteristik tadını bozacaktır.

5Bardağınız elinizdeyken ocağın üzerinde bardağınızı ısıtın. Bu konuda uzman olan kişilerin brendinin aromasını artırması gerekçesi ile hafif bir biçimde ısıtıp tüketilmesini tavsiye ettikleri bilinmektedir. Isıtma işlemini en kolay şekilde gerçekleştirmenin yolu ise bardağınızı elinizde tutarken ocağın üzerine doğru yaklaştırmaktır. Bardağın taban kısmı zaten oldukça geniş olduğu için ısınma aşaması da kısa sürede tamamlanacaktır.

  • Isıma işlemini gerçekleştirmenin bir diğer yolu da bardağınızı sıcak suya daldırabilrsiniz. Bunun akabinde bardağınızı sıcak sudan çıkarabilirsiniz, sıcak hale gelmiş olan bardağınıza brendi doldurabilirsiniz.
  • Açık ateş üzerinde de bardağınızı ısıtabilirsini. Yalnız bu işlem sırasında oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir.
  • Bardağınızın olması gerekenden daha fazla ısınmamasına da özen göstermelisiniz.Fazla ısınma gerçekleşirse brendi içerisinde yer alan alkolün buharlaşmasına sebebiyet verebilirsiniz.
  • Bardağınızı su ile çalkalamamalısınız bu işlem brendinin aromasını kaybetmesine sebep olabilir.

6Bardağınızı göğüs hizasına getirdiğiniz zaman brendinizi koklayın. Brendinizi koklamak içkiniz içerisinde yer alan çiçek notalarının farkına varmanızı sağlayacaktır ve brendinin aromasının hoş bir şekilde burnunuza tanıtılmasını mümkün kılmaktadır. Bu adım duyularınızın, ilk yudumu aldığınız zaman ambale olmasının da önüne geçecektir.

7Bardağı çene hizanıza getirin ve yine aynı şekilde burnunuza doğru kaldırın. Çene hizanıza getirdiğiniz bardağınızı burnunuza doğru yükseltin ve içkinizi koklayın. Bu şekilde brendi içerisinde yer alan meyvelerin ve farklı aromaların kokusunu da almış olursunuz.

8Bardağınızı burun hizasına doğru kaldırın. Bardağın ağız kısmının dudağınızın hemen üstüne gelmesi gerekmektedir. Bu adım ile beraber hem ağız hem de burun aracılığı ile koklama adımını gerçekleştirmiş olursunuz. Bu aşamanın yukarıda anlatılan iki amadan çok daha kompleks olduğunun da akıldan çıkarılmaması lazımdır.

9Küçük bir yudum alın. İlk yudumunuzda dudaklarınızı ıslatın, kendinize ilk yudumda çok da yüklenmemelisiniz. Ağzınıza olabildiğince yüksek bir aromanın gelmesini istiyorsanız aldığınız ilk yudumun oldukça mini olması gerektiğini de asla unutmamalısınız. İlk yudumunuz çok yoğun olursa bu brendiyi yeniden tatmaktan sizi uzak tutabilir.

10Daha fazla yudumlamaya başlayın. Küçük yudumlar ile başlayın ve dudaklarınızı daha büyük yudumlara alıştırmaya çalışın. Bu şekilde ağzınızı brendi aromasına hazırlamış olursunuz. Brendi aromasının tam manası ile alınması için ilk yudumlarda aromaya ağzınızı ve damak tadınızı alıştırmanız gerekmektedir.

  • Brendi içmek sahip olunan aroma kadar ayrıca tadım işidir. Bu nedenle her yudumunuzda brendi aromasını hoş bir biçimde almaya çabalamalısınız.

11Birden fazla marka deneyecekseniz en genç olanından en yıllanmış olan ürüne doğru tadımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Birden fazla brendi deneyecek olan kişilerin en az yıllanmış olandan başlaması lazımdır. Her birinden biraz biraz bırakarak farklı markalara ve brendi türlerine yeniden dönme imkanını bir köşede bırakmalısınız. Ağzınızın ve koku duyunuzun brendiye alışmasının akabinde ilk tattığınız içkilerin ne denli farklı şekilde algılanabileceğinize siz bile inanamayacaksınız.

12.Birden fazla Brendi deneyecekseniz fiyat ve türe dikkat etmemelisiniz. Brendinin türü ve fiyatı içkinizin tadımı sırasında elde edeceğiniz tecrübeyi etkileyebilir ve değişime tabi tutabilir. Bu noktada önemli olan yeni tatlar keşfetmeniz ve hangi brendi türünün size uygun olduğunun farkına varmak keşfetmektir.

  • Brendi içeceğiniz bardakların altlarını içki doldurma işlemi gerçekleştirmeden önce numaralandırabilirsiniz. Ardından bardakları karıştırabilir ve hangi bardakta hangisi olduğunu tahmin edebilir ve bulabilirsiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir