Cezvede Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

Türk kahvesi denildiği zaman akla hem aroma bakımından çok zengin hem de sert bir tada sahip olan geleneksel içecek gelmektedir. Türk kahvesi bir ya da iki kişiye bir cezve kullanılarak hazırlanabilmektedir. Geleneksel olarak hazırlanan kahveler sıcak Akdeniz kumunun üzerine yerleştirilerek pişirilmektedir. Evinizde bu imkana sahip olamayacağınız için ocağınızı kullanarak da çok rahat bir biçimde lezzetli bir kahve ortaya çıkarabilirsiniz.

Gerekli Olan Malzemeler

Cezve, kahve, su ve şeker bu içeceği hazırlamak için elinizin altında bulunması gereken malzemelerdir. Cezveniz yoksa hem internet siteleri üzerinden hem de zücaciyelerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Konu ile alakalı olarak bir detay vermek gerekirse Rus kültüründe de cezve bulunmaktadır. Yakınlarınızda bir Rus arkadaşınız varsa cezvesini ödünç vermesini isteyebilirsiniz! Isı kaynağı olarak da evinizde bulunan ocağınızı kullanmanı yeterli olacaktır.

Kullanacağınız Kahvenin Yapısı Nasıl Olmalıdır

Türk kahvesi hazırlanırken kullanılan kahve çekirdekleri en ince yapıya sahip olanlardır. Hatta kullanılan kahve pudra kadar ince bir dokuya sahip olmalıdır. Çekirdekler ne kadar inceltilmiş olursa elde edeceğiniz sonuç da o derece iyi ve lezzetli olacaktır.

Adımlar

  • Öncelikli olarak şekeri cezvenin içerisine ilave etmeniz gerekmektedir. 1 ya da 2 çay kaşığı şeker atmak kişi başı ideal oran olarak belirlenmiştir. Fakat damak tadınıza göre bu oranda çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz.
  • Cezvenin boyun kısmına kadar su ile doldurun. Cezve su ile dolu olmalı fakat kahve ilave edildiği zaman taşmamalıdır. Bu oranı her kişi için bir kahve fincanı su olarak da daha kesin bir biçimde ortaya koyabilirsiniz. Kullanacağınız cezvenin ölçüsü servis edeceğiniz kişi sayısını da belirlemektedir. Az kişiye servis edecekseniz kahvenizi pişirmek için daha küçük bir cezve tercih etmeniz gerekmektedir.
  • Bu süreç içerisinde en önemli noktalardan bir tanesi de hiç kuşkusuz ki kahve ölçüsüdür. Bir kişi için cezveye 2 çay kaşığı kahve eklemelisiniz. Kahveyi ekledikten sonra kesinlikle su ile karıştırmamalısınız. Kahvenin kendiliğinden suyun içerisine batmasını beklemelisiniz. Bu aşamada sabırlıca beklemek ve kahvenin batmasını sağlamak sonuçta elinize çok daha hoş bir aromaya sahip kahve geçmesine yardımcı olacaktır.
  • Isı kaynağınızı çalıştırmaya başlamalısınız. Kumda kahve yapmak gibi bir imkana sahip değilseniz ocağınızı kısık derecede açıp kahvenizi pişirmeye başlamalısınız. Orta sıcaklıkta ocağınızı açmak isterseniz ocağın başından ayrılmamanız gerekmektedir. Bu sırada akıllardan çıkarılmaması gereken bir detay vardır; Türk kahvesi yapımında su asla kaynamaz. Su kaynamaya başladıysa bir şeyleri eksik ya da yanlış yapmışsınız demektir. Türk kahvesi kaynamamalı sadece köpürmelidir. İkisi arasındaki fark kaynamanın hızlı köpürmenin ise yavaş bir süreç olmasıdır. Köpük yavaş yavaş artarak cezvenin boyun kısmına kadar yaklaşmalıdır. İşte bu noktadan sonra köpükler taşmadan cezvenizi ısı kaynağının üzerinden tamamen kaldırmalısınız.
  • Dikkatlice kahveyi karıştırmalısınız. Bu karıştırma işlemi sayesinde köpük biraz da olsa aşağıya çökecektir. Köpüğün çökmeye başladığını gördüğünüzde yeniden cezveyi ocağın üzerine koymalısınız. Bu sefer kahveniz daha hızlı bir biçimde köpürmeye başlayacaktır. Bu ocaktan alma ve karıştırma işlemini üç kere tekrarlamalısınız.
  • Kahvelerinizi fincanlara dağıtmadan önce kaşık yardımı ile köpükleri eşit olarak bütün fincanlar arasında dağıtmaya başlamalısınız. Bu işlemin ardından köpükler de eşit bir biçimde dağıtıldığına göre kahveyi bardaklara cezve yardımı ile dökmeye başlayabilirsiniz. Cezvenin dip kısmı telve ile doludur. Bu nedenle dip kısmını fincanların içerisine karıştırmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Türk kahvesi koyu mudur? Kesinlikle evet hem renk hem de tadı bakımından çok koyu bir yapıya sahiptir. Misafirlerinize ikramda bulunurken kahvenizin içerisine süt de koyabileceğinizi belirtmek gerekmektedir. Bu aşama tam manası ile sizin ağız tadınıza kalmış bir seçenektir. Yarım ölçü kahve yarım ölçüde süt koyarak harika bir aroma yakalayabilirsiniz. İşte Türk kahveniz hazır. Bu muhteşem aromanın tadını çıkarma zamanı!

Son uyarı! Eğer cezvenizin başından ayrılır ve kontrolsüz bir biçimde pişmeye bırakırsanız sonuç temizlenmesi gereken bir ocak olacaktır.

Kaynak: http://www.howtobrewcoffee.com/Turkish.htm

Kübra Üretmen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir