Çocuğumuzun Tacize Uğradığını Nasıl Anlarız

Çocuğunuz her zaman verdiği tepkilerin dışında utangaçlık ve içe kapanıklık gibi tepkiler vermeye başladıysa bu onun tacize uğradığının işareti olabilir. Aşağıda sıralanacak olan taciz işaretlerini değerlendirmeye alın ve ardından çocuğunuza böyle kötü bir olayın yaşanıp yaşanmadığını direkt olarak sorun. Kötü muameleye maruz kalmış bir çocuğun bu süreci en az hasar ile atlatması için yapılması gereken şey olabildiğince hızlı bir biçimde davranmaktır.

İşaretleri Gözden Geçirmek

1Çocuğunuz normalin dışında gizemli hareketler sergilemeye başladıysa ve sır tutmaya başladı ise bunu dikkate alın. Çocuğunuz normal koşullar altında dışa dönük ve neşeli iken birden bire içe kapanık ve her şeyi sizden saklayan bir ruh haline büründüyse burada yanlış giden bir şeylerin olduğunun farkına varmanız gerekmektedir. Birçok durumda çocuklar yaşananları nasıl ifade edeceklerini tam olarak bilemedikleri için tepkilerini utangaçlık ve içe kapanıklık şeklinde lanse edebilmektedirler. Bir diğer deyiş ile çocuğunuz her zamanki halinden çok daha sessiz bir hale geldiyse bu durumu derinlemesine incelemeniz gerekebilir.

  • Bir çocuğun sessizleşmesinin arka planında sadece taciz olayı yatmayabilir. Çok farklı sebepler de çocuğu daha içe kapanık olmaya yönlendirebilmektedir. Bunlar anne ve babanın boşanması veya okulda karşılaştığı kötü olaylar olarak listelenebilir. Yine de akla gelmesi gereken ilk seçeneklerden bir tanesi taciz olmalıdır. Hele ki diğer işaretler de çocukta görülmeye başladı ise durum vahametini koruyor demektir.

2Kendi yaşından daha küçük yaştaymış gibi davranıyorsa dikkatinizi çocuğunuzun üzerine çevirmelisiniz. Çocuğunuz kendi yaş grubunun yapmayacağı daha küçüklere özgü olan hareketleri sergilemeye başladıysa durumun tehlikeli bir boyuta geldiğini unutmamanız gerekmektedir. Bu davranışın arkasında yatan neden taciz, okulda karşı karşıya kaldığı şiddet olayları veya yüksek dereceli bir şiddet olabilir. Durumu gözlemek için verilebilecek ipuçları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Alt ıslatma
  • Öfke nöbetleri ve sebepsiz yere agresyon belirtileri
  • Size daha da düşkün olması, kucağınızda kalmak istemesi ve siz bir yere gideceğiniz zaman korkup endişe içerisine düşmesi.

3Kâbuslara ve diğer uyku problemlerine odaklanın. Birçok çocuk zaman zaman kâbus görmekten ve uyku problemleri ile karşı karşıya gelmekten muzdarip olabilir. Bu nedenle bu problemler uzun bir müddete yayılmadıkça endişelenecek bir şey yok demektir. Fakat çocuğunuz her gece kabus görmeye başladıysa, geceleyin siz odadan ayrılmaya yeltendiğiniz zaman ağlamaya başlıyorsa, uykuya dalmakta büyük bir güçlük çekiyorsa uyku problemleri ve kabuslar taciz sinyali olarak değerlendirilme aşamasına gelmiş demektir.

4Uygunsuz oyun alışkanlıklarını dikkatle gözlemleyin. Çocuklar tacize uğradıkları zaman bu durumdan çok kötü bir biçimde etkilenerek oyuncaklarına veya arkadaşlarına bu durumun yansıtmasını yaparak oyunu taciz üzerine kurabilmektedirler. Çocuğunuzun cinsel davranışlar edindiğini ve bunun nereden öğrenildiğini bilmeden yaptığını fark ederseniz ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olabilirsiniz. Çocuğunuzun oyuncakları ile ve diğer çocuklar ile nasıl oyun oynadığını inceleyin. Sıradan davranışların dışında bir davranış silsilesinin farkına varırsanız lütfen ihmal etmeyin.

  • Tacize uğramış bir çocuk arkadaşlarına veya oyuncaklarına uygunsuz bir biçimde dokunabilir. Oyun sırasında çocuğunuzun hareketlerini çok iyi bir biçimde gözlemlemeniz gerekmektedir.
  • Daha önce hiç düşünmediği şeyleri düşünen ve cinsel içerikli cümleler kullanmaya başlayan bir çocuğunuz varsa durumu kısa bir süre içerisinde kontrol altına almanız gerekmektedir.
  • Çocukların vücutlarındaki özel bölgelere temas etmesi çok normaldir çünkü onlar bu periyot içerisinde kendi vücutlarını tanıma çabası içerisinde olmaktadırlar. Fakat çocuğunuz cinsel organına zevk almak için dokunduğunu fark ederseniz acilen önlem almanız ve bu durumun neden kaynaklandığını öğrenmeniz gerekmektedir.

5Kişilik değişikliklerine odaklanın. Çocuğunuz normal koşullar altında girişken, güler yüzlü ve konuşkan iken birden bire içe kapanık ve çekingen bir çocuk haline geldiyse taciz gibi kötü bir olayı deneyimlemiş olabileceğini aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir. Bir diğer taraftan da normalde utangaç olan bir çocuğun birden bire dışa dönük hareketler sergilemesi de şüpheleri onun üzerine çekmenize yetebilecek bir öneme sahiptir. Mental gelişimin dışında gerçekleşen ve dışarı kaynaklı olan ruh hali değişikliklerine büyük bir özen göstermeniz gerekmektedir.

6Çocuğunuzun insanlara ve mekânlara verdiği tepkileri dikkatli bir biçimde inceleyin. Çocuğunuz bir yeri veya bir kişiyi gördüğü zaman korkuya ve paniğe kapılıyorsa bu durumun arkasında yatan nedeni kısa bir süre içerisinde öğrenmeniz gerekmektedir. Çocuğunuz bir kişiyi gördüğünde kaçıp saklanıyorsa, ağlamaya başlıyorsa veya sessizliğe bürünüyor ise bu işaretler bir tacizciye verilen tepkiler olarak değerlendirilebilir.

  • Bazı çocuklar kişilik itibari ile utangaç bir yapıya sahiptirler. Fakat anne baba olarak utangaçlık ile normalin dışında sergilenen korku hareketlerini birbirinden ayırmak zor bir iş değildir.
  • Çocuğunuzun hangi mekânlarda hangi tepkileri verdiğini gözlemleyin. Bir çocuk ısrarla okula, akraba evine veya sıradan bir piyano dersine gitmekten çekiniyorsa bu durumun arkasında yatan sebep bir taciz vakası olabilir.

7Fiziksel işaretlere yoğunlaşın. Çocuklara yapılan cinsel tacizde fiziksel işaretlerin görülmesi bir hayli nadirdir. Tacizciler genel olarak çocuklarda fiziksel iz bırakmazlar. Buna rağmen görüldüğü zaman direkt olarak anlaşılabilmesi için fiziksel taciz izlerinin neler olduğunu bilmek çok önemlidir. İşte birkaç işaret;

  • Acı, renk değişimi, ağız genital bölge veya ağızda meydana gelen hasarlar
  • Boşaltım yaparken duyulan acı hissi
  • Genital bölge etrafında oluşan hasarlar

8Normal ve normalin dışında cinsel davranışları ayırt edin. 0-5 yaşa arasında bir çocuğun sergilediği cinsel davranışlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Vücudun bölümleri hakkında konuşurken çocuksu bir dil kullanmak
  • Bebeklerin nasıl yapıldığına dair merak taşımak
  • Cinsel organlarına dokunmak
  • Kendi cinsel organlarına karşı bir merak taşımak

Kaynak:

  • http://www.parentsprotect.co.uk/warning_signs.htm#
  • http://www.childmolestationvictims.com/warning-signs-of-child-molestation/#
  • http://www.wikihow.com/Determine-if-Your-Child-Is-Being-Molested

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir