Düşük Hakkında Kocanızla Konuşmak

Düşüğün ardından gelen şok ve acı oldukça yıkıcı olabilir. Genellikle, duygusal acı fiziksel acının önüne geçer. Düşük hakkında konuşurken, bu durumda yas tutmanın tamamen anlaşılır olduğunu ve duygularınızı istediğiniz şekilde ifade etme hakkınız olduğunu göz ardı etmemeniz gerekir. Aynı şekilde kocanızın da , size göre olmasa bile duygularını ifade etme biçimi tamamen normal algılanacaktır. Her şeyi bir kenara bırakırsanız, bu yıkımdan en az hasarla kurtulmanız için gerek kocanız gerekse arkadaşlarınız, aile üyelerinizden veya bir terapistten yardım almanız gerekir.

Bölüm1 : Kötü Haberi Paylaşmak

1Basit cümleler kurun. Kelimeleri bir araya getirmekte zorluk çekiyorsanız, basitçe başlayın. Konuşması oldukça zor bir konu olduğundan, basitçe “düşük yaptım, bebeği kaybettik” demeyi tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, durumun verdiği şokla veya ne söyleyeceğinizi bilemediğiniz durumlarda çok karmaşık cümleler kurmaya çalışmanın pek de bir anlamı yoktur. Yalnızca, durumu partnerinizle paylaşmanız gerektiğinin ve kendisini bilgilendirmeniz gerektiğinin bilincinde olun.

  • Kendinizi daha iyi hissettiğinizde, daha fazla paylaşmak isteyebilirsiniz.

2Eşinizin duygularına kulak verin. Erkeklerin durumla baş etme şekli kadınlardan daha farklıdır ancak durumdan oldukça derin şekilde etkilenirler. Depresif bir moda gireceklerinden bu durumu sinir harbi ile maskelemeyi tercih edebilirler. Bebeği kaybettiğinizi kocanıza açıkladıktan sonra duygularını ifade edebilmesi için zaman tanıyın.

  • Nasıl hissettiğini öğrenmek için kendisine bazı sorular yöneltebilirsiniz : düşük durumuyla nasıl baş ediyor? Nasıl duygular ve düşünceler içerisinde? Kendini nasıl ifade etmeye çalışıyor? Eşinizle görüşerek sizin için en iyi iyileşme yönteminin ne olacağına karar vermeye çalışın.

3Duygusal bir süreçten geçeceğinizin farkına varın ve durumu normal karşılamaya çalışın. Duygusal ve fiziksel bir kayıp yaşamak zor ve acılı olabilir. Eşlerden biri duygularını ağlayarak, depresyona girerek veya üzülerek ifade edebileceği gibi diğeri ise sağlam kalma rolünü üstlenerek durumun üstesinden gelmeye çalışabilir.

  • Bu noktada hem kendinize hem de eşinize durumla yüzleşme fırsatı verin ve birbirinizin yas tutma biçimini yargılamadan daha iyi hissetmek için neler yapmanız gerektiğini tartışın. “Neden ağlamıyorsun, üzülmüyorsun?” veya “Neden bu durumun üstesinden gelemiyorsun?” gibi sorular sormak durumu kolaylaştırmayacaktır. Bunun yerine, yasınızı kabullenin.
  • Her ikiniz için de durumun üstesinden gelmenin farklı yolları olması işe yaradığı sürece önemli değildir.
  • Düşük ardından depresyon ve anksiyete gibi sıkıntılar yaşayabilirsiniz ve iyileşme süreciniz uzayabilir. Bu ve benzeri yan etkilerle baş etmekte zorlanıyorsanız bir terapistten yardım alın.

Bölüm2 : Kaybın Ardından İyileşme Süreci

1Eşinizin desteğine başvurun. Ne yazık ki , böyle bir durumda eşinizin de yapacağı çok fazla şey olmayacaktır. Bu sebeple, neye ihtiyacınız olduğunu ve nasıl daha iyi hissedebileceğinizi eşinizle paylaşın. Eşinizin yardımını istemenizde hiçbir yanlış olmadığı gibi bu durum kendisini iyi hissetmesine de yardımcı olacaktır. Yas tuttuğunuzu ve bir süre bu şekilde devam edeceğinizi anlamasını sağlayın.

  • İhtiyaç duyduğunuzda eşinize sarılın ve şefkat isteyin. Konuşmak istediğinizde ise bu durumun tamamen sizin duygularınızla alakalı olduğunu, kendisinin herhangi bir suçu olmadığını ve yalnızca sizi dinlemesini istediğinizi söyleyin.
  • Bu süreç eşiniz için de oldukça üzücü olacağından, kendisine destek olmaya çalışın.

2Konuyu üzerinde tartışmaya açık tutun. Düşük olayının ardından sıcağı sıcağına bu konuşmayı yapmak isteseniz de, ilerleyen zamanlarda da bu durumu tartışmaya açık olmanız gerekir. Hisleriniz, kaybınız ve vücudunuzdaki değişimlerle ilgili konuşabilir durumda olmalısınız. Konuyu kapatmaya çalışmaktansa, açık tutmaya ve tecrübenizi ifade etmek için konuşmaya çalışın.

  • Konuşmak istiyorsanız, kendinizi alıkoymayın. Size yardımcı olabilecek her fırsatı değerlendirin.

3Yaşadığınız tecrübe hakkında konuşun. Kaybınızın ardından yıl dönümlerinde ve özel günlerde üzüntü hissedebilirsiniz. Bu günleri atlatabilmek için ve kötü düşüncelerinizden kurtulmak için eşinizle beraber farklı aktivitelere katılmayı düşünebilirsiniz.

4Cinsel hayatınızı yavaştan alın. Kaybın ardından eşlerden biri cinsel ilişkiye geri dönmeye hazır hissederken diğeri duygusal açıdan iyileşmemiş olabilir. Bu noktada birbirinizi beklemek en doğru tercih olacaktır. Hamilelik ve cinsel ilişki birbirini çağrıştırdığından eski performansınıza dönmek zaman alabilir. Eşlerden biri için cinsel ilişki iyileşme sürecine yardımcı olsa da diğeri için zor olabilir. Bu noktada sabırlı olmanız ve birbirinize anlayış göstermeniz gerekir.

  • Cinsel ilişki ve tutku birbirinden farklı şeylerdir. Cinsel hayatınıza geri dönecek gibi hissetmiyor olsanız bile fiziksel yakınlıktan kaçınmayın. Sarılın, el ele tutuşun ve kucaklaşın. Birbirinize yakın olun ve sevginizi paylaşın.

Kaynak

Aslı Ece

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir