Editöre Mektup Nasıl Yazılır

Tutkulu olduğunuz ve toplumun fikrinin etkisini merak ettiğiniz bir konu ile uğraşırken editöre mektup yazmak harika bir yoldur. Mektuplarınızın asla kolayca seçilmeyeceğini bilmenize rağmen, bir kaç basit başlık yardımı ile mektubunuzun editörün gözüne takılma şansını arttırabilirsiniz. Eğer bir editöre nasıl mektup yazılacağını merak ediyorsanız sadece aşağıdaki adımları takip edin.

Bölüm1 : Mektubunuza Editöre Göre Başlamak

1Geri dönüş adresinizi ve iletişim bilgilerinizi ekleyin. Mektubun üst tarafında tüm iletişim bilgilerinizi eklediğinize emin olun. Bu sadece adresiniz değil aynı zamanda e-mail adresiniz ve telefon numaranız da olabilir.

  • Mektubunuz seçildiği takdirde, editörler bu bilgileri sizinle tekrar iletişime geçmek için kullanacaklardır.
  • Eğer gazete online bir ibraz sistemine sahipse, bu bilgileri dahil edebilmeniz için bir boşluk bulunacaktır.

2Tarih ekleyin. İletişim bilgilerinizden sonra, bir satır boşluk bırakın ve ardından günün tarihini ekleyin. Resmi biçimde, iş mektuplarında olduğu gibi, örneğin:  “23 Mart 2016.”

3Alıcının adını ve adresini ekleyin. Eğer bir e-mail ya da somut bir mektup yazıyorsanız, iş mektuplarındaki gibi alıcının adresini ekleyin. Ayrıca alıcının adını, pozisyonunu, şirketin adını da ekleyin. Eğer editörün adını bilmiyorsanız, gazeteden bulabileceğiniz gibi sadece “Editör” de yazabilirsiniz.

4Eğer mektubunuzun isimsiz olarak yayınlanmasını istiyorsanız belirtin. Mektuba isminizi eklemek genellikle iyi bir fikirdir, çünkü bazı gazeteler mektupları isimsiz olarak yayınlamazlar. Ancak kimi zaman, insanların isminizi öğrenmesini istemeyeceğiniz bir durum olabilir. Editöre bir not ekleyerek mektubunuzun kimliği belirsiz olarak yayınlanması gerektiğini belirtin.

  • Provokatif bir şey hakkında yazmadığınız sürece, isteğinizin aksine mektubunuzun kimliğinizi belirterek yayınlanması pek mümkün değildir.
  • Ancak her halükarda adınızı ve iletişim bilgilerinizi yazmalısınız ki böylece gazete bunu daha sonra doğrulayabilsin. Siz istemediğiniz müddetçe gazete size ait olan bilgileri yayınlamayacaktır.

5Kısa bir selamlama cümlesi yazın. Bu kısımda şık bir şeyler yazmaya gerek yoktur. Sadece “Editöre” , “Sabah gazetesi editörüne”, “Sayın editör” gibi tabirler oldukça yaygındır.

Bölüm2 : Mektubunuzu Editöre Açıklamak

1Karşılığını verdiğiniz makaleyi belirtin. Okuyan kişinin hızlı bir şekilde cevap verebilmesi için cevap verdiğiniz makalenin adını ve yayınlandığı tarihi belirtin. Ayrıca makalenin içeriğini de ekleyin. Bunu bir veya iki cümle içerisinde yapabilirsiniz.

  • Örnek olarak; ” Bir edebiyat profesörü olarak, başmakalenizle ilgili bir sorun görüyorum. (“Neden romanlar sınıflarda artık önem arz etmiyor” 18 Mart”).”

2 Kendi pozisyonunuzu belirtin. Cevap verdiğiniz konuyu belirttikten sonra, sorun gördüğünüz konu hakkındaki konumunuzu belirtmeniz ve neden sorun gördüğünüzü belirtmeniz gerekir. Eğer sorun gördüğünüz konu hakkında bir şekilde otorite sahibi iseniz, kendi meşguliyetinizi belirtmenizde de fayda vardır. Bu zamanı sorunun neden bağlantılı olduğunu ve önemli olduğunu göstermek için kullanın ancak bunu yaparken kısa ve öz olması gerektiğini unutmayın.

  • Örneğin; “Makaleniz lise öğrencilerinin artık okumaktan zevk almadığını öne sürerken, sınıfımda gördüğüm manzara ise tam aksini ispatlayacak yöndedir. Makale sadece doğru olmamakla birlikte aynı zamanda lise öğrencilerinin lise düzeyinde bilim kurgu okumanın niçin zorlandıklarıyla ilgili de üstünkörü açıklamalar yapmaktadır. Öğrenciler kurguların romanla bağlantısı olmaması yüzünden “sıkılmış” değillerdir aksine profesörlerin kendi konularına olan ilgilerini kaybetmeleri yüzünden öğrencilerin de ilgilerinde azalma söz konusudur.”

3Bir ana noktaya değinin. Mektubunuz birden fazla konuya değinebilmek için çok kısadır. Mektubunuzda bir soruna ve bu soruna karşı kanıt oluşturabilecek şeylere önem verin.

4Değinmek istediğiniz en önemli noktayı öne çıkartın. Bu karşınızdaki okuyucuya tam olarak ne hakkında tartıştığınızın bilgisini verecektir. Eğer mektubunuz düzenlenirse, alt tarafından kesilecektir. Bu yüzden en önemli noktayı sayfanın üst kısmında belirtecek olursanız, mektubunuz düzenlense bile belirtmek istediğiniz nokta kaybolmayacaktır.

5Kanıt sağlayın. Şimdi bir sorun hakkındaki konumunuzu bildirdiğinize göre, buna bazı gerçeklerle arka çıkmanız gerekir. Eğer mektubunuzun seçilmesini istiyorsanız, mektubunuza sorunla ilgili bazı fikirlerinizi ve araştırmalarınızı eklediğinizi göstermeniz gerekir. Bunu yapmak için çok fazla yeriniz olmasa bile, önemli olan bir kaç noktayı belirtmek bile büyük değişiklikler yaratabilir. İşte size kanıt sağlayabileceğiniz bir kaç harika yöntem;

  • Çevrenizde veya toplumda son zamanlarda gerçekleşen olayları kanıt olarak kullanın.
  • İstatistikleri, verileri, veya anket sonuçlarını kullanın.
  • Daha büyük bir noktaya değinmek için kendinizin içinde bulunduğu bir olayı anlatın.
  • Destek için geçerli olan politik olayları kullanın.

6Kişisel bir örnek kullanın. Bahsettiğiniz şeye değinmek için, kişisel bir hikayenizi kullanın. Okuyucular, haberde bahsi geçen olayın insan üzerindeki etkisini, haberi yapan kişi kendisi ile ilgili bir olayı aktardığında daha kolayca onaylarlar.

7Ne yapılması gerektiğini söyleyin. Kendi bakış açınızdan kanıtları sağladıktan sonra, sorun olan konu hakkında ne yapılması gerektiğini mektubunuzun sonunda belirtin. Belki sorun hakkında toplumun farkındalığını arttırmak yeterli olacaktır ama diğer bir yanı ise, farklı şeyler de insanların sorunun adresine dahil olmasını sağlayabilir.

  • Okuyuculara sorun konusunda kendi topluluklarında sorunun neresinde rol almaları gerektiğini belirtin.
  • Okuyucuları amaçlarına ulaşmalarını sağlayabilecekleri websitelere veya kuruluşlara yönlendirin.
  • Okuyuculara konu üzerinde daha fazla bilgi bulabilecekleri bir yol gösterin.
  • Okuyucuları doğrudan bilgilendirin. Onlara gerek milletvekillerini çağırarak gerekse oylama ile veya gönüllüler yardımı ile bir şeyler yapmaları gerektiğini söyleyin.

8Mektubunuzda isimlere yer verin. Eğer mektubunuz bir millet meclisi üyesini veya belirli bir faaliyetteki şirketi etkileme yönündeyse, bu kişinin veya şirketin adını yazın. Millet meclisi üyesi için çalışan kişiler gazete başlıklarını meclis üyesi için toplamaktadırlar. Şirketler için de aynı şey söz konusudur. Eğer mektubunuzda bu kişilerin isimlerini yazacak olursanız böylece mektubunuzu büyük olasılıkla okuyacaklardır.

9Basit bir kapanış seçin. Kapanışta kendi bakış açınızdan sorun hakkındaki genel fikir üzerine bir cümle seçin ki okuyucular ana konunun ne olduğunu kolayca hatırlayabilsinler.

10Kapanış cümlenize kendi isminizi ve şehrinizi ekleyin. Mektubunuzun en sonunda, basitçe “Saygılarımla”, “En içten dileklerimle” tarzında cümleler kullanın. Ve daha sonra kendi isminizi ve şehrinizi ekleyin. Eğer gazete yerel olarak yayınlanmıyorsa bulunduğunuz şehri belirtin.

11Eğer profesyonelliğinizin olduğu bir alanda yazıyorsanız, ilişkinizi belirtin. Eğer profesyonel uzmanlığınız yazdığınız makale ile ilişkili ise, o zaman bu bilgiyi isminiz ve adresiniz arasındaki kısma dahil edin. Eğer bulunduğunuz firmanın adını mektuba ekliyorsanız, bağlı bulunduğunuz kurum adına konuştuğunuzu ima etmiş olursunuz. Eğer kendi başınıza yazıyorsanız, firma ismini atlayın. Eğer profesyonel uzmanlığınız sorun ile ilgili ise hala kendi ünvanınızı mektubunuzda yazabilirsiniz. Aşağıdaki örgütsel bağlılık konusunda bir örnektir;

  • Dr. Barbara Smith

Edebiyat Profesörü

Beşeri Bilimler Fakültesi

Sparrow Üniversitesi

Springfield, New York.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir