Ekmek Nasıl Yapılır

Yeni pişmiş taze ekmek kokusu dünyanın en ağız sulandıran kokularından biridir. Yapılışı ise sandığınızdan daha kolaydır. Kıyır kıyır Fransız ekmeği, yumuşak sandviç ekmeği ve tatlı ekmekleri kendiniz yapmak hem paradan tasarruf etmenizi hem de evinizi mis gibi taze ekmek kokusuyla doldurmanızı sağlar. Birkaç basit malzeme ve teknikle herkes kendi ekmeğini kendi yapabilir.

Basit Fransız Ekmeği Yapma

1Malzemelerinizi hazırlayın. Basit bir Fransız ekmeği için gereken malzemeler:

  • 6 su bardağı beyaz un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 3 çay kaşığı ya da bir paket kuru maya

2Mayalamaya başlayın. Bir bardak ya da küçük bir kase içerisinde mayayı ¼ su bardağı ve 35-45 derece sıcaklıktaki su ile karıştırın. Suyun sıcaklığı dokunabilecek derecede olmalıdır. Su fazla sıcak ise maya bozulacaktır, su fazla soğuk ise de ekmek yeterince kabarmayacaktır. Su, elinizi yakmayacak derece sıcaklıkta olmalıdır.

  • Bir iki dakika sonra, karışım yoğunlaşmaya ve bira gibi kokmaya başlayacaktır. Maya baloncuklu ve yoğun bir kıvama gelince kullanıma hazır demektir.
  • “Çabuk Maya” kullanıyorsanız, unu eklemeden önce mayalama yapmanıza gerek yoktur. Bu adımı atlayın ve bir sonrakine geçin.

3Büyük bir karıştırma kabında un ve tuzu karıştırın. Kap bütün unu ve suyu alabilecek ve karışımı tercihen tahta kaşıkla karıştırılabilecek büyüklükte olmalıdır. Kuru malzemeleri karıştırdıktan sonra çabuk mayayı ya da kendi  hazırladığınız mayayı da ekleyebilirsiniz. Un ile iyice karıştırın.

  • Buna alternatif olarak, karışımı mikserle ya da hamur yoğurma makinesinde hazır hale getirebilirsiniz. Ancak hamuru yoğurmak ekmek yapımının sadece küçük bir kısmıdır, elle yoğurmak her zaman daha kolaydır. Elleriniz her halükarda kirleneceği için, mikser kullanmanıza gerek yoktur!

4Su ekleyin ve iyice karıştırın. Bir elinizle kaba yavaşça su eklerken diğer elinizle tahta kaşık yardımıyla unu karıştırın. Karışımı hamur haline getirmeyi amaçlayın, kaşığı durmadan hareket ettirin. Siz karıştırırken başka birinin de suyu eklemesi ya da tam tersi size yardımcı olabilir.

  • Hamur yaparken kullanacağınız su miktarı (nemli ortamda daha az su gerekir) değişiklik gösterir. Yavaşça suyu ekleyin ve karıştırın, hamurun oluşmasını izleyin. Kap içerisinde hamur oluşmaya başlayınca, su eklemeyi bırakın.
  • Ellerinizle (önce biraz unlayıp) hamuru alın ve yoğurun. Nemli hamur parçalarını da hamura ekleyin.

5Hamuru kaptan çıkarın ve iyice unlanmış tezgahta yoğurun. Hamuru beş dakika dinlendirin. Bu aşamada, glüten telleri oluşmaya başlar ve hamura kulak memesi kıvamı verir. Hamuru yoğurun ya da yoğurmayın gluten telleri oluşacaktır. Gluten tellerinin oluşmasını beklerseniz yoğurmak daha kolay olcaktır.

  • Bu arada içine temiz hamuru koymadan önce karıştırma kabını iyice temizleyin.

6Hamuru yoğurun. İlk yoğurma şekliniz oldukça önemlidir. Hamurun yüzeyi pürüzsüzleşene kadar 5-10 dakika boyunca sert bir şekilde yoğurmanız gerekir. Hamurun yüzeyi yumuşak ve bütün halde olmalıdır, eğri büğrü olmamalıdır. Ayın yüzeyi gibi gözüküyorsa, un ekleyerek yoğurmaya devam edin.

  • Doğru şekilde yoğurabilmeyi zamanla öğreneceksiniz. Hamuru kendinizden uzağa iterek bastırın. Sertçe itmekten çekinmeyin.
  • Ellerinizin iyice unlu olduğundan ve hamurun elinize yapışmadığından emin olun. Hamur ıslak gözüküyorsa, üzerine biraz daha un serpiştirin ve yoğurmaya devam edin.

73 saat kadar hamuru mayalanmaya bırakın. Kabı temizledikten sonra hamuru içine koyun ve üzerini plastik streç film ya da havlu ile örtün. Hamuru sıcak olmayan ılık bir odaya koyun. Bir hamurun şişmesi için ideal sıcaklık 20-25 derecedir.

  • Eviniz soğuksa ya da kış mevsiminde hamur yapıyorsanız, hamuru derecesi kapalı olan fırında, ışıkları açık bir şekilde kabartabilirsiniz.

8Hamuru yumruklayın, ters çevirin ve tekrardan şekil verin. Hamuru ilk kabarmasından önceki gibi yoğurmanıza gerek yok . Unlanmış yüzeyde birkaç kez yuvarlayın ve ikinci defa kabarması için kaba koyun. İşte karşınızda ekmek yapmaya başlayabileceğiniz basit bir hamur. Bu hamuru hazırlamak uzun sürmeyecek, yumuşak ve pürüzsüz kıvamdaki hamur çalışmanızı kolaylaştıracaktır.

9Hamurun 90 dakika daha kabarmasını bekleyin.  İkinci kabartma için farklı görüşler vardır: Bazı fırıncılar ikinci kabartma adımını atlarlar ve direk ekmek somunları oluşturup pişirmeden önce kabarmasını beklerler. Bazı fırıncılar ise üç defa kabartmanın en iyi yöntem olduğunu savunurlar. İyi bir Fransız ekmeğini süngerimsi bir iç yapısı  vardır. Bu süngerimsi yapı mayalama sırasında meydana gelen baloncuklar tarfından oluşturulur. “Gerçek” bir Fransız ekmeği yapmak istiyorsanız ve yeterince vaktiniz varsa, iki üç defa kabartabilirsiniz.  Ancak 10 dakika içerisnde ekmek kokusunun mutfağınızı sarmasını isityorsanız, bu adımı atlayabilirsiniz. Her türlü çok güzel ekmek elde edeceksiniz.

10Hamuru istediğiniz gibi şekillendirin. Hamuru kaptan çıkarın ve istediğiniz şekilde şekillendirin: baget, somun vb.

  • Somun şekline sokmak için, hamuru ikiye bölerek iki ayrı hamur haline getirin. Üzerinde mısır unu serpiştirilmiş pişirme kağıdının üzerine koyun ve sarın.
  • Baget şekline sokmak için, hamuru dört eşit parçaya bölün ve unlanmış yüzeyde uzun ve dar şekilde yuvarlayın. Uygun uzunluğa gelmesi için birkaç kez yuvarlamanız gerekecektir. Hamurun ortasından yuvarlayarak yanlarının kenarlara doğru uzatmaya çalışın.
  • Batard şekline sokmak için, ekmeği dört ya da altı eşit parçaya bölün. Bu parçaları küçük kareler şekline getirin. Bunları yuvalamanın mükemmel bir yolu yoktur, her şekilde tatları güzel olcaktır.

1145 dakika kadar hamurun kabarmasını bekleyin. Yuvarlanmış hamurlarınızı pişirme kağıdına koyduktan sonra üzerlerini örtün ve fırına koymadan önce 45 dakika kadar kabarmaya bırakın.

  • Ekmekleri fırına vermeden önce üzerlerine X işareti koymak bir gelenektir. Ekmeklerin üzerine küçük kesikler yapın.

12Üzerleri kahverengileşeceye kadar 200 derecede 30 dakika pişirin. Üzerinde kahverengi bir kıtır oluştuğunda ekmek pişmiş demektir. Ekmeğin altı sert olacaktır ve parmağınızla çevirdiğinizde ses çıkarmalıdır.

13Buhar ile ekmeğinizi çıtırlaştırın. Ekmeğinizin çıtır olmasının sırrı nedir? Buhar. Belli aralıklarla ekmeğe ve fırının içerisine su püskürtün. Böylece dışı çıtır çıtır olan Fransız ekmeklere sahip olacaksınız.

  • Buna alternatif olarak, ekmeği pişirdiğiniz fırın rafının altına su dolu bir tava yerleştirebilirsniz. Böylece pişirme sürecinde ekmeğe sürekli buhar uygulanmış olacaktır. Bu yöntemlerden bir kaçını deneyin.

Kaynak

  • http://www.thekitchn.com/how-to-make-basic-white-sandwich-bread-cooking-lessons-from-the-kitchn-166588
  • http://www.wikihow.com/Make-Bread
  • http://www.thekitchn.com/basic-techniques-how-to-shape-97063

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir