Erkek Egosu Nasıl Anlaşılır

“Erkek Egosu” terimi popüler söylemlerde pek çok kez ortaya atılan ancak çok net bir tanımı olmayan bir terimdir. Erkeğin egosunun düşüncelerini ve davranışlarını nasıl şekillendirdiğini anlayabilmek için, sosyal açıdan ilgi çekici yönlere dikkat çekmek önemlidir. Başka bir deyiş ile, bizim düşündüğümüz “erkek egosu” her ne kadar uzun tutulan varsayımlar ve kalıplaşmış erkekliğin sosyal anlamı olsa da, aslında erkeklerin çoğunda bilinçsizce içselleştirilmiş bir terimdir.

Bölüm 1: Benlik ve Toplum Arasındaki İlişkiyi Anlamak

1“Erkek Egosunun” ne olduğunu anlamak. 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında psikologlar ve psikoterapistler tarafından yapılan çalışmalara istinaden, ego en basit şekli ile benlik olarak tanımlanabilir. Hepsinden sonra “ego” latince “ben” demektir. Ego, düşüncemizin bir kısmıdır ve süperego (bizim vicdanımız ve ideal benliğimiz) ve bizim kimliklerimiz (bizim temel ihtiyaçlarımızı tatmin etmekten sorumlu olan bölüm) kavramlarının kuvvetleri ve sürücüleri arasında arabulucu olarak görev almaktan sorumludur. Ego gerçeklikte çalışır, ve kendi ihtiyaçlarımız ile bunları kendi çevremizde nasıl tatmin edebileceğimizle ilgili olarak arabulucu olmaktan sorumludur. Ego, diğerleri ile olan ilişkilerimizi ve kimliklerimizin sürüşü ile dış dünyadaki süperego arasındaki mutabakatı sağlar. Çoğu psikolog kendi ego teorilerini Sigmund Freud’un ego hakkındaki açıklamalarına dayandırmaktadır.

  • Başka bir deyiş ile, erkek egosu sadece bireysel özünün yansıması değildir, aynı zamanda erkekliğin kültürel tanımı ve erkeklerin nasıl düşünüp hareket ettiği hakkındaki fikirlerdir. Sosyal etkiler erkeklerin kimliklerinin şekillendirilmesinde etkili olmaktadır. Neticede insanlar sosyal varlıklardır!

2Sosyal düzen içerisinde cinsiyet rollerini anlamak. Erkek egosunu anlamak için, cinsiyet rollerinin toplumda nasıl gelişip ve ne işleve sahip olduğunu anlamak gerekmektedir. Cinsiyet rolleri insanların nasıl düşünüp davranacağını şekillendirmektedir. Cinsiyet rolleri, inançlar ve hareketlerin özellikle kültürel bağlam içerisinde geliştirilen ve belirli biyolojik cinsiyet ile ilişkilerinden oluşan dizilerdir ( erkek veya kadın). Cinsiyetler arasındaki farklılaştırmada yardım rolü oynar, böylece erkekler başka bir gözle görülür kadınlar ise başka bir gözle. Bu belirli cinsiyet rollerini oturtarak, bireylerin bazı sosyal bağlamlardaki bireysel işlevleri diğerlerine nazaran daha iyi çalışır.

  • Erkek egosunu anlamak için, toplumun erkeklerin kendileri ile ilgili beklentilerini nasıl şekillendirdiklerini anlamalısınız. Bu önemlidir çünkü çoğu erkek bu toplumsal talepler ile ilgilenmek için farklı yollar geliştirmiştir. Çoğu durumda, erkekler toplumun kendilerini nasıl etkilediğinin farkında bile değillerdir. Örneğin, bir erkek nasıl bir spor taraftarı haline geldiğini bilmez veya mavi,yeşil ve gri erkek rengi iken pembe ve morun neden kız rengi olduğunu bilmez.

3Sosyal düzen içerisindeki erkek egosunun temel karakteristiklerini öğrenmek. Erkek egosu; tanıma, ilgi ve hareket tarafından sürülür. Erkeklerin önemli şeyleri yapan insanlar ve diğerleri tarafından ilgiyi hak eden konumunda daha aktif oldukları kabul edilir. (politik liderler, askerler, bilim adamları gibi) Erkek egosunun bu bakış açısından, erkekler; kendi fiziksel güçleri, cinsiyet sürüşleri ve biyolojik evrim sonucunda kadınların ilgi çekme rekabetindeki rakipleri olmaları, büyüklük ve güç için çaba harcamaları ve herhangi bir duygu veya zayıflık göstermekten kaçınmaları tarafından sürülürler.

  • Örneğin, çoğu Amerikan toplumunda, erkek rolü pasif terimlerin karşıtı olarak kabul edilen aktifliği yansıtmaktadır. Erkekler cesur, güçlü, rekabetçi, bağımsız ve kararlıdırlar. (zıt olarak, kadınlar pasif, duygusal, zayıf ve daha çok sosyal amaçlıdırlar) Başka bir örnek vermek gerekirse, batı dünyası içerisindeki çoğu toplumda erkeğin duygularını sergilemesinden kaçınması beklenir. “Erkekler de ağlar” atasözünün aksine, erkekler maço ve bunun yanı sıra kayıp, keder ve üzüntü gibi durumlarda sert bir yüze sahip olmalıdır.

4Tüm erkeklerin bu standart cinsiyet normlarını sergilemede rahat olmadığının farkında olmak.  Pek çok erkek kendileri hakkında, kesin bir erkek tipine sahip olma konusunda çatışma yaşadığını hisseder. Örneğin, kadınların ilgisini çekmediği erkekler, ki hala günümüzde heteroseksüellik toplum bazında bir norm olarak kabul edilse de!. Veya kadınsal olduğu düşünülen pedikür ve yüz bakımlarından zevk alan erkeklere ne demeli ?

  • Bir erkeğin birey olarak toplumun “erkek nasıl olunur” beklentisine karşı ne hissettiği ve ne tepki vereceğini anlamak önemlidir. Çünkü bu, her durum karşısında değişime uğrayacaktır.

Kaynak

uğur kuzak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir