Eşin Ölümünden Sonra Yaşama Nasıl Devam Edilir

Eş kaybetmek, bir insanın başına gelebilecek en acı deneyimlerden biridir. Tamamen uyuşmuş ya da şoka girmiş gibi hissedebilirsiniz. Sanki dünya, etrafınızda donmuş gibidir. Sevdiğiniz birini kaybetmek, özellikle de bu kişi aynı zamanda en yakın arkadaşınız ise, hayatınızın tamamını değiştirir. Kaybolmuş ya da hapsolmuş gibi hissedebilir, en küçük şeylere dahi karar vermekten rahatsız olabilirsiniz. Kesik izinin zamanla iyileşeceğini bildiğiniz gibi, duygusal acının da zamanla iyileşeceğini bilin. Bu, hiç yaranız olmadan yaşayacağınız anlamına gelmez ama kesinlikle yaşamaya devam edeceksiniz. Birçok insan bazı zamanlarda büyük kayıplar yaşar ancak zamanla zengin, dolu dolu ve anlamlı bir hayat yaşamanın bir yolunu bulur.

Veda Etmek

1Geçeceğiniz bazı aşamalar olduğunu anlayın. Herkes aynı aşamalardan aynı sırada ve aynı şekilde geçmese de, reddetme, öfkelenme, içerleme, özleme, acı çekme, üzüntü ve son olarak kabullenme gibi duyguların karışımını deneyimleyebilirsiniz. Bunları bu sırayla yaşamayabileceğiniz gibi, ıstırap dolu yolculuğunuzda bunları tekrar tekrar yaşayabilmeniz de mümkün.

  • Acıyı hissetmek ve bu aşamalar üzerinde etraflıca düşünmek için kendinize zaman tanıyın. Duygularınızı gizlemeye çalışmayın.

2Partnerinizin vefat etmeden önce açıkça belirttiği tüm istekleri yerine getirin. Eşiniz aniden öldüyse ve vasiyet bırakmadıysa, anısını onurlandıracak fikirleri keşfedin. Bu, içinizi rahatlatır ve yeni yaşamınızda hiçbir akli engeliniz kalmadığını garantiler. Bunu tekrar eden bir davranış haline getirebilirsiniz ya da eşinizi bir kere onurlandırdıktan sonra elinizden gelenin daha fazlasını yapmak isteyebilirsiniz. Eşinizi onurlandırmak için şunları yapabilirsiniz;

  • Onuru adına mum yakın.
  • Mezarına gidip çiçek bırakın ve onunla konuşun. Aklınızda neler olduğunu bilmesine izin verin.
  • Eşinizle alakalı harika olan şeyleri hatırlayarak beraber yapmaktan zevk duyduğunuz aktiviteleri yapın.

3Tekrar normal hissetmeye başlamanızın zaman alacağını bilin. Acınız birden yok olmayacak ya da kendi kendine iyileşmeyecektir. Acı döneminizde çabalarken sabırlı olun. Acı; ölümle, kendinizle, sevdiğiniz kişiyle, ilişkinizin iyi ve kötü yanlarıyla alakalı tüm konuları uzlaştırmanız gereken ve uzun zaman alan bir süreçtir.

4Acı ve depresyon arasındaki farkı bilin. Acı ve depresyon birbirine çok benziyor gibi görünse de aslında birbirinden oldukça farklıdır. Acınız depresyonda dönerse, bir uzmandan yardım alabilmek için ikisinin arasındaki farkı bilmek önemlidir.

  • Acı çekerken şunları deneyimleyebilirsiniz: üzüntü, çaresizlik, yas, yorgunluk ya da düşük enerji, gözyaşı, iştah kaybı, düzensiz uyku, konsantrasyon bozukluğu, mutlu ve mutsuz hatıralar ve/veya hafif suçluluk duygusu.
  • Depresyona girdiyseniz, acı çekme duygularının yanı sıra şunları da hissedersiniz: değersizlik ya da boşluk, çaresizlik, aşırı suçluluk, intihar düşünceleri, zevk veren aktivitelere karşı hissizlik, aşırı yorgunluk ve/veya aşırı kilo kaybı.
  • Eşinizin iyi anılarının sizi nasıl hissettirdiğine dikkat edin. Eşinizin samimi hatıraları size rahatlık ya da neşe veriyor mu? Ya da iyi anıların bile rahatlatamadığı bir boşluk ve kaybolmuşluk hissi mi yaşıyorsunuz? Eğer ikincisini deneyimliyorsanız, depresyona girdiğinizin belirtisi olabilir.

Kaynak

  • http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/205661
  • http://www.wikihow.com/Live-After-the-Death-of-a-Spouse
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2661609

beyza nur badem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir