Eşinize Nasıl Saygı Duyarsınız

Tutkulu, uzun süreli ve başarılı bir ilişki istiyorsanız ilk etapta karşılıklı saygı duymayı öğrenmelisiniz. Partnerinizi ve kendinizi bir takım olarak gördüğünüzden ve mümkün olduğu kadar düşünceli, dürüst ve merhametli olduğunuzdan emin olmalısınız. Ancak kimse mükemmel değildir ve hata yaptığınızda samimi şekilde özür dilemeye de alışmalısınız. Partnerinizle birlikte çaba harcarsanız tatmin edici ve düzeyli bir ilişkiniz olabilir.

Takım Olmak

1Birbirinize partner olarak bakmayı öğrenin. Eşinize saygı duymak istiyorsanız birlikteyken birbirinizi aynı takımın üyeleri olarak görmelisiniz. Ortak kararlarınızda takım ruhuyla hareket etmelisiniz ve tek başınıza karar alırken birbirinizin görüşlerini de hesaba katmalısınız. Birbirinizi çatışan istek ve arzulara sahip olan insanlar olarak değil de aynı amaca giden yolda aynı görüşleri paylaşan bireyler olarak görmelisiniz. Bir bütünmüşsünüz gibi davranırsanız eşinize hak ettiği saygıyı gösterebilirsiniz.

  • Eşinizle bir yola çıktığınızda kendinizi bir bütün olarak görmelisiniz. Her zaman her şeyde aynı fikre sahip olmayabilirsiniz ancak birbirinize, karar verme sürecinde nazik davranmak konusunda çaba göstermelisiniz.
  • Aynı düşüncelere sahip olmazsınız ancak fikrinizi belirtirken “ben” ile başlamak yerine “biz” diyebilirsiniz.

2Eşiniz ile aynı fikirde değilseniz konuyu düzeyli şekilde tartışın. Eşinizle her zaman olaylara aynı noktadan bakmayabilirsiniz ve bu oldukça normaldir. Ancak farklı düşünceler ortaya çıktığında bunları düzeyli şekilde tartışabilmek önemlidir. “Bu çok saçma bir fikir” veya “Bunu yapmak istediğine inanamıyorum” gibi cümleler kurmak eşinizi sinirlendirip savunmaya geçmesine sebep olur, bu da iyi sonuçlar doğurmayacaktır. Bunun yerine eşinizi dinleyin ve fikirlerinden bahsettiği süreçte mümkün olduğu kadar nazik olmaya çalışın.

  • Agresif ve öfkeli şekilde yaklaşmanın eşinizin fikirlerini paylaşmasına veya ortak bir karar varmaya engel olacağını unutmayın.
  • Bir fikre katılmadığınız zaman küçük düşürücü ve kaba olmak yerine düşüncenizi “ben” dili ile belirtmeye çalışın, mesela; “neden bu şekilde düşündüğünü anlıyorum” veya “şu an bunu yapmanın uygun olduğunu düşünmüyorum”. Fikrinizi nasıl söylediğinizin en az ne söylediğiniz kadar önemli olduğunu unutmayın.

3Farklılıklara saygı duymayı öğrenin. İlişkiniz süresince eşinizle en temelde çok farklı olduğunuzu fark edebilirsiniz. Eşiniz çok titizken siz dağınık olabilirsiniz; siz çok sosyalken eşiniz daha utangaç olabilir. Birbirinize uyum sağlamak için zaman içinde değişebilirsiniz ancak tamamen değişemezsiniz. Bu yüzden eşinize saygı duymak istiyorsanız farklılıklara saygı duymalısınız.

  • Ancak tabii ki siz çok dağınıkken eşiniz temizlik hastası ise sınırlara saygı duyarak onun standartlarına ulaşamayacak olsanız bile kendi yaşadığınız bölgeyi temiz tutmalısınız.
  • Eşinizde kesinlikle değişmeyeceğine inandığınız özellikler varsa, mesela köpeğinize olan takıntısı gibi, bu durumda sağlıklık şekilde ilişkinizi yürütebilmek adına saygılı olmayı ve bu özellikler ile yaşamayı öğrenmelisiniz.

Kaynak

  • https://www.psychologytoday.com/articles/200410/relationship-rules
  • http://www.wikihow.com/Respect-Your-Partner
  • http://www.centersforfamilychange.com/relationship_problems_respect.htm

sena toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir