Espresso Makinesi Nasıl Kullanılır

Siz de günün birinde baristalık yapacaksanız öğrenmeniz gereken ilk şeylerden biri de şüphesiz Espresso makinesinin nasıl kullanılacağıdır. Barista olmanın haricinde evinizde bir espresso makinesi varsa ve espresso makinesini kullanarak kahve yapmaya çalışıyorsanız bu yazı size yardımcı olacaktır. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • Kahve makinenizi kırmamanız
  • Yapılan kahvenin damak tadınıza uymasıdır

Tüm detaylarını düşünerek kahve yapmak korkutucu olabilir. Bunu biraz düğme, kol sayısının fazlalığı ve biraz da içinizdeki delilik oluşturuyor. Ama öncelikle tipik bir espresso makinesinin bölümlerini ve çalışma biçimini anlamalısınız. Nerede hangi düğmeye basacağınızı bilmeniz kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır (en azından bu size bir tahmin hakkı verecektir). İlk olarak makinenin genel kısımlarına göz atılmalıdır.

Bölüm 1 : Makine Düzeneğini Öğrenmek

1Ortak düzeneği öğrenin. Çoğu espresso makinesi farklı marka olsalar da ortak düzenek özelliklerine sahiptir. Aşağıda tipik bir espresso makinesi düzeneğinin ortak parçalarına bakarsak:

  • Porta filtre. Bir porta filtre bir tane demleme sepeti, bir tane kulp ve bir adet musluğun bir araya gelmesiyle oluşur. Öğütülmüş espresso tanecikleri burada demlenir.
  • Grup Başlığı. Grup başlığı kahvenin demlenmesinin sağlandığı yerdir. Büyük makinelerin grup başlığı birden fazla olabilir. Grup başlığının içinde bir tane metal filtre ve kauçuk conta bulunur.
  • Buhar çubuğu. Buharın püskürtülmesini sağlayan uzun metal bir çubuktur. Buhar akışını kontrol etmek için bir kolu veya bir düğmesi vardır. Yine büyük makinelerde birden fazla buhar çubuğu olabilir.
  • Sıcak su musluğu. Çay ve americanolar için sıcak su sağlayan musluktur.
  • Shot düğmeleri. Bu tuşlar, suyun porta filtreye gönderilmesi için kullanılır. Kahvenizin damak tadınıza uygun olarak yapılması için programlamak için kullanılırlar. Tuşların şekilleri şu şekilde sıralanabilir : tek içimlik, tek uzun, duble shot ve duble uzun. Genellikle bir de baristanın kararına göre ölçü ayarlaması için ölçüsüz bir “ayar” düğmesi vardır ve bazen de sıcak su akışı için sıcak su düğmesi vardır.
  • Isıtma rafı. Bu, genelde ticari makinelerde görülen bir özelliktir. Makine düzeneğinin üst kısmı kupalara kahve dökülmeden biraz ısınsın diye kasıtlı olarak ılıktır.
  • Basınç ve sıcaklık göstergesi. Bir son kullanıcı olarak, çok çok yanlış bir şeyler olmadıkça bunlara ihtiyacınız olmamalıdır. Büyük bir hata olduğunda bir teknisyene başvurmalısınız.

Bölüm 2 : Porta Filtrenin Parçaları

Bir porta filtrenin düzgün çalışabilmesi için 3 parça gereklidir.

1Tutma kolu

2Musluk- Kahvenin döküldüğü yerdir.

3Demleme sepeti- Kahvenin konduğu metal filtredir. Farklı kütlelerde kahvelerin demlenebilmesi için farklı ebatlarda olabilir. Bu da farklı shotlar elde etmekle ilgilidir- tek, çift veya üçlü gibi.

  • Porta filtreyi istediğiniz gibi bir araya getirebilirsiniz. İki musluklu bir porta filtrenin çift shot yapabildiğine dair bir genel yanlış anlaşılma vardır. Eğer çift shotlık bir demleme sepeti kullanıyorsanız bu doğrudur ve ancak porta filtreyi istediğiniz bir şekilde bir araya getirebildiğiniz içindir.
  • Porta filtreye bir göz atarak ve demleme sepetinin var olduğundan ve shot boyutunuzun istediğiniz gibi olduğundan emin olmak için kontrol edin.
  • Dilerseniz en basitini yapıp en büyüğünü tercih edebilirsiniz.

Kaynak

  • http://www.instructables.com/id/How-to-use-an-espresso-machine-pulling-shots-st/?ALLSTEPS

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir