Nasıl Gökbilimci(Astronom) Olunur

Astronomi; yıldızlar, gezegenler ve galaksiler gibi evreni oluşturan her şey hakkındaki araştırmaların bütünüdür. Uzayda olup bitenlerle ilgili inanılmaz keşiflere kadar gidebilecek zorlayıcı ve ileriye dönük bir alandır. Gökyüzüne karşı ilginiz varsa fizik ve matematik alanlarında iyi notlar alarak gök bilimi ile mesleki kariyer olarak ilgilenebilirsiniz. Daha sonra NASA gibi bir uzay merkezi veya bir araştırmada gök bilimci olarak çalışabilmek için yeteneklerinizi geliştirmeli ve tecrübe kazanmalısınız.

Part 1: Gerekli eğitimi alma

1Fizik, matematik ve kimya alanlarında iyi notlar elde edin. Bu alanlarda normal ve ileri düzeyde dersler alın. Bu derslerde çok çalışın ve yüksek notlar alın. Bu size ilerde Astronomi çalışmalarınız için sağlam bir zemin oluşturacaktır.

  • Bu alanlarlarda iyi sonuçlar elde etmede sıkıntı yaşıyorsanız, iyi notlar alabilmek için bu derslerde yardımcı olacak bir özel öğretmen tutmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca bu derslerde daha iyi olabilmek için grupça yapılan kurslara katılabilirsiniz.

2Bilimsel bir alanda üniversiteden mezun olun, tabi ki Astronomi veya fizik odaklı bir alan olmalı. Bir üniversitenin, Fizik veya Astronomi alanında özelleşmiş dört yıllık bir bölümünden  mezun olun. Bu mezuniyet ünvanı gökbilim alanında bir kariyer yapabilmeniz için gereken anahtar yetenekleri elde etmenizi sağlayacaktır. Bu şekilde, yeni kariyerinize hazırlanabilirsiniz.

  • Bazı üniversiteler hem fizik hem Astronomi alanlarının bir arada bulunduğu özel diploma imkanı sunar.
  • Hangi üniversiteye başvuracağınıza karar verebilmek için bir akademik danışmandan tavsiyeler alın. Yerel bir üniversite veya koleje başvurabilir, veya başka bir şehirdeki bir bölümde okumayı düşünebilirsiniz.
  • Bilim alanında iyi bir mezun programı imkanı sunan veya finansal olarak iyi destekleri olan bir üniversite seçebilirsiniz.

3Bilim alanında master derecesine ulaşın. Çoğu gökbilimci lisans eğitimi aldığı gibi master eğitimini de tamamlamıştır. Bu ünvanı almanız en az iki senenizi alır. Master derecesine ulaşmanız size Astronomi, fizik ve matematik alanlarında özelleşmiş dersler alma imkanı verecektir. Bu alanlarda araştırmalara katılabilme imkanınız da vardır.

  • Master derecesinin bir parçası olarak Astronomi alanında özel bir konudaki keşifleri veya fikirleri konu alan bir master tezi yazarsınız.

4Astronomide belirli konularla ilgili doktora eğitiminizi tamamlayın. Doktora yapmak size Astronomide özel bir konuda çalışma yapabilme imkanı sunar. Kozmoz, güneş sistemi, radyo veya galaksiler gibi özelleşmiş alanlar örnek verilebilir. Bu özelleşmiş alanlarla ilgili dersler almak zorunda olacaksınız. Doktoranızı tamamlamak dört veya beş senenizi alabilir.

  • Doktora için çalışmalar yapabileceğiniz Astronominin farklı alt dallarda pek çok alanı bulunuyor. Gezegenler, uydular, kozmoz veya galaksiler gibi konulardan ilginizi en çok çekene yönelin.
  • Doktoranızın bir parçası olarak, genellikle bursları ve araştırmalar için verilen üniversite yardımlarını alabilme fırsatınız vardır. Bunlar, araştırmalarda deneyim kazanmanız için iyi olacaktır.

5Tezinizle birlikte doktoranızı tamamlayın ve ölçme sınavlarına girin. Doktoranızı tamamlamak için bir tez önerisinde bulunmanız gerekir. Teziniz araştırma yaptığınız özelleşmiş alanla ilgili derin bir çalışma olmalı ki daha sonra seksen yüz sayfa uzunluğunda bir tez yazabilin. Ayrıca doktoranızı bitirebilmeniz için gereken sınavlara da girmeniz gerekecektir.

  • Programın türüne göre ölçme sınavları da değişebilir. Bu sınavlarda bazı yazılı belgeler teslim etmek ve daha sonrasında sözlü sunumlar yapmanız gerekebilir.
  • Büyük kütleli gezegenleri araştırma, radyo pulsarlarının analizi ve yıldız oluşumunu araştırma bazı örnek tez konuları diyebiliriz.

Part 2: Yetenekleri geliştirme ve deneyim

1Teleskopla birlikte evren hakkında çalışın. Yıldızları, ayı ve galaksileri görebileceğiniz geniş ölçekli ve büyük aparatlara sahip bir teleskop alın. Gökyüzü ile ilgili cisimlere alışabilmek için teleskop yardımıyla evrenle ilgili bazı temel incelemeler yapın.

  • Bütçe ve ihtiyaçlarınıza göre bir teleskop alın. Teleskoplar çok pahalı olabiliyor, bu yüzden istediğiniz çeşidiyle çalışabilirsiniz.

2Bir Astronomi kulübü veya topluluğuna katılın. Okulunuzdaki Astronomi kulübüne veya çevrenizdeki Astronomi topluluklarına katılarak bu alanda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunu yapmanız aynı zamanda sizin gibi Astronomiyle ilgilenen insanlarla tanışmanızı sağlayacaktır ve bir gökbilimci olma hedefinize daha fazla odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

  • Astronomi kulüpleri hakkında bilgi almak için okulunuzdaki danışmanlardan yardım isteyin.
  • İnternetten de Astronomi kulüplerine bakabilirsiniz. Bu kulüplerde çevrimiçi olanlarla Astronomiyle ilgili sohbet edebilirsiniz.
  • Yerel bir Astronomi kulübü bulamıyorsanız arkadaşlarınızla kendi kulübünüzü kurabilirsiniz.

3Bilimle ilgili bilgisayar uygulamalarının nasıl kullanıldığını öğrenin. Fizik, kimya veya matematik alanlarıyla ilgili bilgisayar uygulamaları üzerine dersler alın böylece bu programları kullanmada uzman hale gelebilirsiniz. Ayrıca evdeki bilgisayarınıza da bu tarz uygulamaları indirebilirsiniz ve nasıl kullanılacağını kendi başınıza öğrenebilirsiniz.

  • Mesela AIDA, Orbit-Vis veya bölgesel Mars atmosferik modelleme sistemi gibi fizik uygulamalarının nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.

4Takım çalışması konusunda kendinizi geliştirin. Sınıf tartışmalarına katılın veya tanışıp takım halinde çalışabileceğiniz bir çalışma grubu oluşturun. Okuldan sonra bir dans grubuna gidebilirsiniz veya okulun spor takımlarından birine katılabilirsiniz. Bir gökbilimci olabilmek için takım çalışmalarında aktif olmalısınız çünkü gökbilimciler bazı projelerde sık sık birlikte veya diğer bilim insanlarıyla çalışırlar.

5Yazma ve kalabalığa karşı konuşma yeteneklerinizi geliştirin. Gökbilimciler gün boyunca gökyüzünü izlemezler. Aynı zamanda iş arkadaşlarıyla iletişim içindedirler ve yeni keşiflerle ilgili fikirlerini paylaşırlar. Çalışmalarınızla ilgili yazılar yazabilmeniz ve çalışmalarınızı insanlara sunma konusunda rahat olmanız gerekecektir. Dilinizin ve iletişiminizin iyi olduğuna emin olun.

  • İnsanlara karşı sunum yapabilme konusunda da dersler alırsanız yabancılara ve kalabalık bir gruba karşı sunum yaparken daha rahat olabilirsiniz.

Part 3: Bir gökbilimci olarak iş bulma

1Rekabetçi bir iş adayı olmak için doktora sonrası için burslara bakın. Doktoranız Astronomi alanında ise üniversitelerin araştırma pozisyonları için gerekenleri sağlayabilirsiniz. Bu pozisyonlar iş tecrübesi kazanmanıza ve Astronomi alanında uzmanlaşmak için odaklanmanıza yardımcı olabilecek imkanlar sağlayabilir. Ayrıca daha sonrasında tam zamanlı çalışmaya başlayabilme imkanınız da var.

  • Araştırma pozisyonunuza göre yer değiştirmeniz gerekebilir. Bu yüzden bu konuda ihtiyaç olduğunda rahat ve kolay adapte olabilecek bir yapıya sahip olmalısınız.
  • İsterseniz akademik alanda ilerleyerek Astronomi profesörü olmak da güzel bir seçenek olabilir.

2Üniversitede eğitim verebileceğiniz bir iş bulun. Lisans veya lisansüstü seviyesi için ders verebilecek bir Astronomi profesörü olabilirsiniz. Yerel veya başka bir yerdeki üniversitelerdeki açık pozisyonları inceleyin. Böyle yerlerde eğitim verebilmeniz için doktora veya en azından masterınızı tamamlamış olmanızı bekleyeceklerdir.

3Gözlemevinde açık bir pozisyona başvurun. Başka bir seçenek ise bir gözlem evinde sürekli çalışan bir gökbilimci olmak için başvurmak. Gözlemevinde çalışmak halk ile iletişim içinde olmanız için imkan sağlar. Ayrıca işinizin bir parçası olarak Astronomi sergisi oluşturabilir veya Astronominin özelleşmiş alanlarıyla ilgili kitaplar da yazabilirsiniz.

  • Yakınınızdaki yerel gözlemevlerine bakabilirsiniz veya yaşamak istediğiniz yerlerdeki gözlemevleri için araştırma yapabilirsiniz.

4Havacılık ve uzay alanı veya bilgisayar bilimi endüstrileri ile ilgili pozisyonlara bakın. Gök bilimci olmak için yola çıkan bazı insanlar bu alanlarda çalışabiliyor, özellikle akademik olarak çalışmak istemeyenler. Projelerde diğer gök bilimcilerle veya bilim insanlarıyla doğrudan çalışmak istiyorsanız, bu tip pozisyonlar ideal olabilir.

  • Bu alanlarda çalışmak için iş başvurusunda bulunurken okuduğunuz okullara, iş tecrübenize ve özel araştırma alanınıza vurgu yapın. Ayrıca havacılık ve uzay alanında veya bilgisayar teknolojileri alanında çalışarak bu sektöre nasıl katkıda bulunabileceğinizi de eklemek isteyebilirsiniz.

5Uzay ajansındaki pozisyonlara başvurun. Evrenle ilgili çalışmalar için diğer gök bilimcilerle veya bilim insanlarıyla el ele vermeyi istiyorsanız bu tip bir yerde çalışmak sizin için ideal olabilir. Bu alanda dünyanın en büyük şirketi NASA, burada kendi uzmanlık alanınızla ilgili çalışmak isterseniz başvurabilirsiniz.

  • Yüksek notlarınız ve akademik ünvanlarınız için çalıştığınız kadar Astronomi tutkunuza da odaklanmalısınız. NASA gibi bir yerde bir gök bilimci olarak çalışarak nasıl katkılarda bulunabileceğinizi de düşünmelisiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir