Gusül Abdesti Nasıl Alınır

Müslümanların inancına göre hem maddi hem de manevi temizlik olarak adlandırılan Gusül (Boy) Abdesti lüzum olduğu durumlarda alınması gereken bir abdesttir. Namazın doğru şekilde kılınabilmesi için insanın abdest ve gusülü doğru şekilde alması gerekmektedir. Cinsel ilişki, rüya ya da başka herhangi bir sebepten ötürü cünüb olan kadın ve erkeğin üzerinden çok zaman geçmeden gusül abdesti alması farzdır. Bu abdestin nasıl alınacağını bilmiyor ve öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları sırasıyla uygulamanız yeterlidir.

Gusül Abdestinin Alınışı:

gusul-abdesti-alinisi-adim11Vücudunuzu yıkayın.Öncelikle tüm vücudunuzu sabun yahut duş jeli gibi temizleyici bir madde yardımıyla iyice yıkamalısınız. Bu sayede vücudunuzu maddi kirlerden arındırmış ve gusül abdesti almaya hazır hale getirmiş olursunuz.

2Niyet etmek. Vücudunuzu iyice temizledikten sonra gusül abdesti almaya niyet edilir.

  • Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya” yahut “Niyet ettim boy abdesti almaya” gibi bir cümleyle boy abdesti almaya cümle kurarak da niyet edilmiş olur.

3Ellerinizi yıkayın. Ellerinizle vücudunuzu yıkayacağınızdan dolayı öncelikle ellerinizi yıkamanız gerekmektedir. İlk adımda sabun yahut duş jeliyle tüm vücudunuzu yıkadığınız için bu adımda ellerinizi sabunsuz bir şekilde yıkamanız yeterlidir.

4Ağzınızı yıkayın. Sağ elinizin avuç içiyle üç defa ağzınıza su vererek iyice yıkayın. Ağzınızı yıkarken aynı zamanda sağ el parmaklarıyla dişlerinizin üzerini temizleyin. Sonrasında gargara yaparak (ağızınızın içinde suyu iyice çalkalayarak) ağzınızı iyice temizleyin.

5Burunun içini yıkayın. Sağ elinizin avuç içiyle burnunuzun içerisine su çekerek burnunuzun içerisini temizleyin. Bu işlemi 3 kere tekrarlayın. Bu tekrar sayesinde burnun içi iyice temizlenecektir.

  • Burnun içinde su değmeyen yer kalmayacak şekilde yıkanmalı ve burnun içi iyice temizlenmelidir. Dilerseniz burnunuzu temizleme işlemini banyonuzdaki lavaboda da daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

6Başı, sağ ve sol omuzu yıkayın. Sırasıyla önce başınızı, sonra sağ omzunuzu  ve sonrasında da sol omzunuzu yıkayın. Bu işlemi de yine 3 defa tekrarlayın. Tüm vücudunuzu ufak bir bir nokta bile kuru kalmayacak şekilde iyice yıkayın. Yıkama işlemi sırasında eliniz yardımıyla tüm vücudunuzu ovabilirsiniz.

İpuçları:

  • Kadınlar gusül abdesti alırken saçlarında örgü varsa açmalıdır. Bu sayede saçının her tarafına suyun ulaşmasını sağlarlar.
  • Kadın, erkek sık ve çok saçınız varsa bu durumda bol su ile iyice saçınızı ovmalısınız ki saç diplerinde ıslanmayan hiç bir bölge kalmasın.
  • Ayağınızın alt kısmında kirli su biriktiyse banyodan çıkarken ayaklarınızı yıkamanızda fayda var.
  • İslamiyet’te genel olarak her şeye sağ ayak ve sağ ile başlanır. Bir şeye başlayacağınız zaman bu hususu aklınıza getirebilirsiniz.
  • Su bulamadığınız herhangi bir durum oluşursa bu durumda Teyemmüm abdesti almanız gerekir.
  • Genel olarak gusül abdesti alınması fazla geciktirilmemelidir. Hangi vakitte cünup olunduysa bir sonraki namaz vakti olana dek gusül abdesti alınmalıdır.
  • Vücudunuzun herhangi bir yerinde yaradan ötürü sargı bulunuyorsa bu durumda bu kısımlara suyu az uygulamanız yahut az su uygulamak da zarar verecekse elinizde mesh etmeniz(Hafifçe su geçirmek) yeterlidir.

Uyarılar:

  • Oruçlu olduğunuz zamanlarda gusül abdesti alırken ağzınızı çalkalama adımında orucu tehlikeye atmadan bu çalkalama işlemini yapın.
  • Vücudunuzu yıkarken küpe deliği, burun deliği gibi suyun zor ulaştığı kısımları da iyice temizlediğinizden emin olun.
  • Boy abdesti alırken sırtın kuru kalmamasına dikkat edilmelidir.
  • Kadınların genelde saçları uzun olduğu için, saçlarının her yerine suyun temas ettiğinden emin olmalıdır.
  • Gusül sırasında herhangi bir dua okunmaz ve gereksiz yere konuşulmaz.

Kaynaklar:

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir