Kına Gecesi Nasıl Yapılır?

Kına gecesi bilinen en eski Türk örf ve adetlerinden biri ve Türk aile yapısında evlenme adımlarından olmazsa olmazı olarak ön plana çıkan bir gelenektir. Evlilik arifesi esnasında düğünden hemen önce gelin için düzenlenen kına gecelerinde, gelinin yaşadığı baba evinden uzaklaşacak olmasının hüznü de evlenecek olmanın mutluluğu da bir arada yaşanır.

Adım Adım Bir Kına Gecesinin Yapılışı

1. Kına geceleri, eskiden beri kız evinde yapılır. Son yıllarda kına gecesi eğlencesi kafe tarzı ortamlar tutarak da yapılıyor. Yeter ki gönüller bir olsun, kına gecesinin nerede olduğundan ziyade gönül koymadan hısım akraba, konu komşu, eş dost herkesin davet edilmesi gerekir. Düğün evi sahibesinden de bu beklenir.

 

2. Evvelki yıllarda kına gecelerine gelin ve damadın ailelerinden ve arkadaşlarından yalnızca kadınlar katılırken, son yıllarda modernleşen kına gecelerinde yakınlardan erkeklerin de bulunduğu kına gecesi eğlenceleri yapılmaktadır.

 

3. Kına gecelerinde, gelinler kına gecelerine özel gelenekleri yaşatan bindallı, kaftan, şalvar, fes gibi giysiler giyerler. Kına gecesine katılan evli olmayan genç kızlar, kırmızı bir tül, taç yahut çiçek gibi sembolik bir aksesuarla kına gecesi ekibini oluştururlar.

Ayrıca Bakınız: Kına Gecesi Kıyafeti Nasıl Seçilir?

 

4. Kına gecesine davetli tüm misafirler geldikten sonra, damat tarafından aile büyükleri genelde damadın halası ya da teyzesi varsa büyükannesi yahut anneannesi geline yakılacak olan kınayı kararlar. Bulunulan yerin tam ortasında herkesin görebileceği şekilde kına karılırken, gelin herkesin görebileceği bir yere oturtularak yüzü kapatılır.

 

5. Geline kına karılırken ağıt tarzı şarkılar çalınır, gelin ve ailesi kızlarını bir başka aileye vermek üzereyken son duygusal anlarını yaşarlar. Bu esnada gelini ağlatmak için kına gecesi ekibini oluşturan genç kızlar gelinin etrafında dönerek şarkılara eşlik ederler. Kına gecelerinin en popüler şarkılarından biri “Yüksek Yüksek Tepelere”dir. Bu çaldığında ve bir ağızdan söylendiğinde ağlamayan gelin kalmadığı söylenir.

 

6. Geline kına yakılmadan önce, gelin ellerini hemen açıp teslim olmaz. Kına yakılmasını geciktirmek için ellerini yumruk şeklinde sıkar. Gelenek o ya damat tarafından bir büyük tarafından bir tam altın avucuna sıkıştırılana kadar bu süre uzar.

 

7. Geline kına yakıldıktan sonra, isteyen konuklara hazırlanan kına yakılır. Genelde gelinin ailesinden olan herkes ellerine kına yakarlar. Gelen tüm konuklara kına paketlenerek kuruyemiş eşliğinde ikram edilir.

 

8. Kına gecesi, tüm bu duygusal aşamalardan sonra, düğün yeri gibi herkesin keyifle oynadığı ve eğlendiği bir şenlik alanına dönüşür.

kina-gecesi-nasil-yapilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir