Klonlama Nasıl Yapılır

Bu makalede bir partner olmaksızın nasıl çocuk sahibi olunabileceği hakkında bilgiler ve yöntemlerden bahsedilmektedir.

1.Adım: Malzemeler

Klonlama işlemine başlamadan önce, bazı malzemelere ihtiyacınız olacak:

Klonlama işlemi yapılacak kişiye ait doku hücresi.

Hücrelerin bölünüp gelişebileceği bir kültür ortamı (fırın).

Hücrelerin bölünmesinin durdurularak ölmeden pasiflik evresine girdiği kültür ortamı. (dondurucu)

Laboratuvar malzemeleri: kuvöz, çeker ocak, petri kapları, mikroskoplar, hücre organellerini bir hücreden başka bir hücreye transfer etmek için gereken gereçler.

Döllenmemiş insan yumurta hücreleri.

Döllenmiş yumurtaların bölünüp gelişebileceği kültür ortamı.

  1. Adım: Klonlama İşlemine Başlangıç

İlk adım oldukça kolaydır. Yapmanız gereken tek şey, istediğiniz miktar ve boyuta ulaşana dek hücrelerin gelişmesini sağlamak olacaktır.

İşlemin ikinci adımında, büyüyen hücreleri dondurucuya transfer etmeniz gerekecek. Bu sayede hücreler hayatta kalırken aynı zamanda bölünmeleri durdurulacak ve pasiflik evresine girecekler.

Üçüncü aşama tecrübeli olmayanlar için bir miktar zor olabilir: Bu aşamada kültür ortamında bekletilen hücreler pasif evrede tutulurken döllenmemiş bir yumurta hücresi alınır ve çekirdeği çıkarılır. Çekirdeği hücreden çıkarırken en az miktarda zarar vermeye dikkat edin. Bu noktada çıkardığınız çekirdek işlevsiz kalacaktır.

Dördüncü adım da üçüncü adımı takip eder zorluktadır: pasif evrede tutulan hücrelerden birini alın ve bu hücreyi yumurta hücre zarının içerisine yerleştirin. (burada yerleştirmeyi yapacağınız bölge zona pellusida olacaktır).

Beşinci adımı uygulamak 3 ve 4. Adımlara göre daha kolay olacaktır: yumurta hücresine elektroşok uygulayın. Bu işlem iki hücrenin kaynaşmasını sağlar. İşlemin yeterliliğini hücrelerin durumunu mikroskopla inceleyerek belirleyebilirsiniz.

Altıncı ve son adımda: yeterli kopya sayısına ulaşana kadar son üç adımı tekrar edin. Aksilik ve hücre hasarı kaynaklı birçok hücrenizin hayatta kalmaması söz konusu olacaktır. Embriyoların kültür ortamında büyüyüp gelişmelerini sağlayın. Ardından embriyoları büyüyüp doğabilecekleri bir taşıyıcı anne rahmine yerleştirin. Birkaç ayın sonunda (yaklaşık 9 ay) bebek sahibi olabilirsiniz.

3.Adım: Yasal Durumlar

Klonlama işlemi sıralanan ülkelerde yasal değildir:

Amerika Birleşik Devletleri

İngiltere

Avrupa Birliği üyesi ülkeler

Avustralya

Türkiye

Gerçek bir klonlama işlemi yapılmasına izin verilmemektedir. Bu sebeple kişilerin kendilerine uygun bir partner bularak çocuk sahibi olmaları önerilir.

Kaynak:

  • http://www.instructables.com/id/How-to-make-a-clone-in-6-easy-steps/step3/Legal-stuff/

Aslı Ecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir