Özgüven Nasıl Kazanılır

Özgüven öz yeterlilik ve öz saygının birleşiminden oluşur. Öz yeterlilik bir kişinin birçok şeyi başarabileceğine inancı olmasıdır ve her ne kadar özgüvene benzese de ne yaptığımızla daha çok ilgilidir ve hayatta mutlu olmayı hak etmeye odaklıdır. Özgüvenli bir kişi ise kendini sever, kişisel ve profesyonel hedeflerini başarmak için risk almaktan korkmaz e pozitif düşünceye sahiptir. Özgüven eksikliği çeken biri ise hayata negatif bakar, kendine inancı yoktur. Her ne kadar özgüven eksikliği büyük mutsuzluklara yok açsa da kişi kendi kendine özgüvenini arttırıp güçlendirebilir.

Bölüm1: Pozitif Tutumların Geliştirilmesi

1Negatif düşüncelerinizi susturun. Eğer içinizden durmadan “Bunu yapamam.”, “Kesin başarısız olacağım.”gibi düşünceler geçiyorsa bu düşünceleri susturun. Bu düşünceler sizi geri çeker ve başarmak istediklerinizi yapmanızda sizi engeller. Böylece öz yeterliliğinizin ve öz saygınızın bitmesine neden olur.

2Negatif düşünceleri susturup bunun yerine pozitif düşüncelere odaklanın. Daima “Bunu yapabilirim. Bunu yapmakta iyiyim.”,”Bunun üzerinde çalışırsam başarılı olurum.” gibi düşüncelere odaklanın.

3Günde birkaç pozitif düşünce ve kendinizi zorlamayla başlayın, daha sonra kendiliğinden artacaktır. Zamanla pozitif düşüncelerinizin negatif düşüncelerinizden daha fazla olmasına dikkat edin. Zamanla bu refleks haline gelecektir.

4İnsanlarla iletişim içinde kalın. Size yakın kişilerle hep iletişim halinde olun. Sizi kötü hissettiren kişilerden uzak durun.

  • Bazen arkadaşınız olduğuna inandığınız kişiler size kendinizi kötü hissettiriyor olabilir. Özellikle sizi hep eleştiren ve üzerinizde negatif etkiler bırakan insanlardan uzak durun.
  • Durmadan ne yapmanız gerektiğini, hatalarınızı söyleyen aile üyeleri her ne kadar iyi niyetli olsa da yine de özgüveninizi kırıyor olabilirler. Onlarla olan iletişiminize dikkat edin.
  • Sizi gerçekten kimin mutlu ettiğini ve kimlerleyken mutlu olduğunuzu düşünün. Bu insanlarla daha çok vakit geçirmeyi kendinize hedef edinin.

5Size kötü şeyler/anılar hatırlatan eşyalarınızdan kurtulun. Siz farkında olmadan bu eşyalar sizin keyfinizi kaçırır ve özgüveninizi bozar. Her eşyadan kurtulamayabilirsiniz fakat azaltmak da bir çözüm olacaktır.

6Yeteneklerinizi keşfedin. Herkesin iyi olduğu şeyler vardır. Sizde neyde iyi olduğunuzu bulun ve arada bir bu yeteneklerinizle övünün. Yeteneğiniz dans, müzik, resim ya da sanat alanında olabilir. Denemekten ve kendinizi bulmaktan çekinmeyin. Yeni hobiler edinmek sizi daha özgüvenli yapmanın yanı sıra sizin yeni ortamlara girmenizi sağlayarak yeni arkadaşlar edinmenize yardımcı olur.

7Sadece yeteneklerinizle değil becerilerinizle de gurur duyun. Yapabileceğiniz şeylerin, hobilerin yanı sıra neleri becerebildiğinizi de düşünün. Bu espri anlayışınız, merhametliğiniz, dinleme becerileriniz veya stresle baş edebilmeniz olabilir. Eğer kişiliğinizin gurur duyulacak bir yanı olmadığını düşünüyorsanız bu becerilerinizi kâğıda yazabilirsiniz. Düşündükçe daha çok özelliklerini fark edecek ve şaşıracaksınız.

8İltifatları kabul etmekten çekinmeyin. Özgüveni düşük insanlar bir iltifat aldıklarında genelde kibarlıktan söylendiğini düşünüp geçiştirirler ya da aksini iddia ederler. Bunun yerine iltifatları pozitif bir şekilde kabul edin. Teşekkür edip gülümsemek yeterli olacaktır. Bu sayede iltifat eden kişinin sizin iltifatı duymaktan mutlu olduğunuzu anlamasına izin verin. Size gelen iltifatları hakkınızdaki iyi şeyler listenize ekleyin. Bu özgüveninizin sağlamlaşmasına yardımcı olacaktır.

ozguven-nasil-kazanilir-adim99Ara sıra aynaya bakıp kendinize gülümseyin. Yüzden geri denetim hipotezi yüz ifadelerinizin duyguları beyne kazıdığını söylüyor. Böylece aynaya bakıp her gün kendinize gülümseyerek daha mutlu hissedeceksiniz ve kendinize olan güveniniz artacak. Aynada kendinize gülümsemek görüşünüzü kabul etmenizi de sağlayacak ve görüşünüzle mutlu olmaya başlayacaksınız. Ayrıca başka insanlara gülümsemek de hem kendinizi hem karşınızdaki insanları mutlu edecektir.

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir