Özür Nasıl Kabul Edilir?

Birisi sizden yanlış bir şey söylediği ya da yaptığı için özür dilediğinde, özrü kabul etmek zor olabilir. Bunun sebebi özrün samimi olup olmadığını bilmediğinizden ya da özrü kafanızda tartmak için zamana ihtiyacınız olduğundandır. Kişinin özrünü kabul etmeye karar verdiğinizde bunu sözlerinizle ya da hareketlerinizle gösterebilirsiniz. Özür yeterince samimi görünürse kabul etmeyi deneyebilir ve sonrasında bağışlayıcılık yönünde adımlar atabilirsiniz, peki özür nasıl kabul edilir, büyüklük gösterdiğiniz karşı tarafa nasıl geçirilir, işte bilmeniz gerekenler;

Özür Kabul Etmenin Yöntemleri

1Kişiye özür dilediği için teşekkür edin. Kişinin özrünü ve telafi çabasını takdir ettiğinizi söyleyerek başlayabilirsiniz. Bunu basitçe “Özür dilediğin için teşekkür ederim.” ya da “Özür dilemeni takdir ediyorum, teşekkürler.” diyerek yapabilirsiniz.

  • Özür dileyen kişiyi “Sorun değil” ya da “Problem yok” diyerek başınızdan savmayın. Umursamaz tavırda cevap vermek kişinin duygularını incitebilir ve durumu çözümsüz halde bırakmaya neden olabilir.
  • Kişinin özür dileme cesareti göstermesi ve hatasını kabul etmesini takdir etmeye istekli olun.

2Duygularınızın incindiğini karşı tarafa açıklayın. Özrü kabul ettikten sonra, duygularınızın incindiğini ve bunun tam olarak nasıl olduğunu belirtmelisiniz. Bu sizin duygularınız konusunda dürüst olduğunuzu ve durumla ilgili umursamaz olmadığınızı gösterir. “Özrün için teşekkürler, bana yalan söylediğinde bu beni gerçekten incitti” ya da “Özür dilemeni takdir ediyorum. Anne ve babamın önünde bana bağırman beni çok üzmüştü.” diyebilirsiniz.

  • Kişinin kötü davranışı sonucunda nasıl hissettiğinizi anlatırken net ve direk olun fakat pasif agresif bir şekilde konuşmayın. Kişi özür dilerken size karşı nasıl içten ve dürüst oluyorsa siz de özrü kabul ederken öyle davranın.

3“Tamam, sorun yok.” demek yerine “Anlıyorum.” deyin. Özrü kabul etme aşamasını bitirirken kişinin bu hatayı neden yaptığını anladığınızı ve özrü kabul edip bunu aşmaya istekli olduğunuzu belirtin. “Neden yalan söyleme ihtiyacı hissettiğini anlıyorum ve özrünü kabul ediyorum.”

  • “Tamam, sorun yok.” ya da “Unut gitsin” gibi baştan savma cümleler karşınızdakine özrü kabul etmeye istekli olduğunuz konusunda net bir mesaj vermeyecektir. Hele ki kişi özrü konusunda samimi ve ciddiyse, bu ona karşı saygısızca bir tutum olabilir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Accept-an-Apology

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir