Paten Nasıl Seçilir

Patenin mucidi Belçikalı müzik aleti yapımcısı Joseph Merlin’dir. 1760 yılında Merlin, İngiltere’ye giderek yeni buluşu olan bu tekerlekli ayakkabıları Londra’da özel bir toplantıda tanıtmıştır. Ancak, fren yapmayı, dönmeyi ve durmayı başaramadığı için, maalesef bir aynaya çarpıp ağır yaralanmıştır. Paten sporunun yaygınlaşmasını sağlayan ise, New York’lu James L.Plimton’dur. 1863’de Plimton’un kauçuk yastıklı, dört tekerlekli pateni bulmasıyla, daha önceden tekerlekleri şimşirden yapılan paten tekerleklerinin kolayca kırılması sorunu hallolmuş oldu. Daha sonra da bilyeli yataklarda dönen çelik tekerlekli patenin icat olmasıyla artık paten sporu dünyada sevilen, kabul görmüş bir spor olmuştu. Sadece dış görünüşe bakıp bir paten almak yanıltıcı olabilir. Bunun için teknik özelliklerini kavrayıp iyi bir paten seçmek için birkaç ufak noktaya dikkat etmelisiniz. Bu yazıda bu ipuçlarını bulabilirsiniz.

Bölüm1: Paten Çeşitlerini Tanımak

paten-nasil-secilirPaten sporuna başlamaya karar verdiyseniz, paten alırken nasıl karar vereceğinizden önce kaç çeşit paten türü olduğunu bilmenizde yarar var. Özellikle başlangıç seviyesindeyseniz, kolaylıkla kontrol edebileceğiniz bir paten seçmeniz çok önemli. Bu yüzden, öncelikle paten çeşitlerinden bahsetmek istiyoruz.

  • Fitness Paten Başlangıç seviyesi için ideal kabul edilen fitness paten türü daha çok spor yapmak için kullanılır. Sahil yolu gibi düz zeminler için kullanılır.
  • Urban Paten Düz zeminlere ek olarak engebeli zeminlerde de kullanılabilen urban patenler, başlangıç seviyesi için tercih edilebilir. Ancak, önerilen öncesinde fitness paten ile deneyim kazanıp, urban patene geçiş yapmaktır
  • Slalom Paten Topuk frenleri bulunmayan slalom paten, manevra kabiliyeti yüksek bir paten türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi, yüzeyde belirli aralıklarla sıralanmış koniler arasından yüksek hızda slalom yaparak geçebilmek için kullanılır. Başlangıç seviyesi için önerilmez
  • Agresif Paten Eğer ileride patenle rampa atlayışları yapmak ve trabzanlardan kaymak gibi bir amacınız varsa, başlangıç aşamasında agresif paten tercih edebilirsiniz. Küçük tekerlekleri olan agresif patenler, yüksek yerlerden atlamak için de uygundur
  • Hız Pateni Tekerlekleri diğer paten çeşitlerine göre büyük olan hız patenleri, sürücünün olabildiğince hızlı gidebilmesine olanak sağlar. Başlangıç seviyesi için önerilmez.

Sizin için en uygunu pateni seçebilmek için türlerini bilmek, tabi ki yeterli değildir. Paten almadan önce ve alırken dikkat etmeniz gerekenler:

Bölüm2: Limitlerinizi Belirlemek

Paten alışverişinize gitmeden önce belirlemeniz gerek 3 çeşit limitiniz vardır.

  • Bütçe Paten fiyatları bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok değişkenlik gösterebilir. Sıradan bir mağazada, asgari ücrete yakın fiyatta bir paten görürseniz şaşırmayın. Aynı zamanda bu durumda da umutsuzluğa kapılmayın zira öncelikle yapacağınız en önemli iş, sizin ne kadar bütçenizin olduğunuzu belirlemenizdir. Ayrıca bu işin sadece paten almakla bitmediğini, aynı zamanda başlık ve koruyucu paketlerin de dahil olduğu bir set almak durumunda olduğunuzu unutmamanız gerekiyor. Bizim önerimiz, bütçenizin %60’ını patene, %40’ını da geri kalan koruyucu malzemelere ayırmanızdır. Unutmayınız ki, paten kazaları önemlidir ve ciddi hasarlar bırakabilir. İşin bu tarafını da düşünerek, bütçenizi bu yönde ayarlamanızda büyük fayda var.
  • Paten türü Paten alışverişine gitmeden önce seviyenizi ve patenleri hangi amaçla aldığınızı belirlemeniz çok önemli. Yukarıda listelediğimiz paten türlerinden size en uygun olanı seçip, gittiğiniz mağazalarda ne istediğini bilen bir müşteri olmanız size büyük bir zaman kazandıracaktır.
  • Mağaza Hangi mağazadan alışveriş yapacağını önceden belirleyip, oraya gitmeden önce aramanız gerekmektedir. Bu sayede, paranızı ayırdığınız ve hangi tür pateni istediğinize bilmenize rağmen eliniz boş dönmeyeceğinizi garanti etmiş olursunuz. Alışveriş yapacağınız mağazaları arayıp, istediğiniz paten türünün, sizin ayak numaranıza uygun olanı onlarda mevcut mu sorun. Bu sayede hem zaman kazanmış hem de hayal kırıklığına uğramamış olursunuz.

Bölüm3: Ayak Numarasını Doğru Şekilde Belirlemek

paten-satinalirken-ayak-numaranizi-doğru-şekilde-belirleyinParanızı bir kenara ayırdınız. Artık paten almak için önünüzde bir engel yok. Peki ayak numaranızı tam olarak biliyor musunuz? Giydiğiniz her ayakkabıda bile farklılık gösteren ayakkabı numaraları, başınıza dert açabilir. Hele internetten sipariş verenler için bu iş tam bir lotoya dönüşebilir. Bu yüzden önerimiz, ayak numaranızı milimetrik hesaplamaya çalışmanızdır.

  1. Bunun için ilk önce pürüzsüz ve sert bir zemin bulun. Zeminin olabildiğince düz ve pürüzsüz olmasına dikkat edin.
  2. Daha sonra standart bir A4 kağıdının üzerine ayağınızı koyun, tabii bu arada çoraplarınızı da çıkarmayı ihmal etmeyin.
  3. Ayağınızın boyunu en kuzey, en güney, en batı ve en doğu olacak şekilde kalemle noktalayarak belirlemeye çalışın.
  4. Daha sonra isterseniz bir mezura yardımıyla enini ve boyunu santim santim belirleyebilirsiniz.
  5. Sonrasında daha rahat edeceğiniz kesin, zira artık ayak boyunuzun patenlerde kaç numaraya denk geleceğini bulabilir ve ona göre güvenle sipariş edebilirsiniz.

Bölüm4: Pateninize Uygun Tekerlik Seçimi

tekerlekli-patene-uygun-tekerlek-secimiHer gördüğünüz patenin altındaki tekerleklerin boyu, sertliği, kalitesi farklıdır. Sizin için en uygun olanı yine sizin belirlemeniz gerekmektedir.Tekerleklerinizi nasıl seçeceğinizi bilmiyorsanız üzülmeyin zira bu kısa yazıdan sonra kafanızda şekillenecektir.Tekerleklerinizin boyutunu belirleyin.

  1. Öncelikle pateninizin tekerlek yataklarının maksimum kapasitesini belirlemeniz gerekir. Tekerlek yatağının alabileceği en büyük tekerleği tercih etmeniz önerilir. Çünkü, tekerlek büyüdükçe sürüşünüz kolaylaşır ve düzgünleşir.
  2. Rahatlığını kontrol edin. Tekerleklerinizi denediğiniz zaman rahatlığına ve kolay kullanabilirliğine dikkat edin. En iyisi, en büyüğü demeden önce sizin için uygun olanını tercih etmeniz gerekiyor.
  3. Agresif patenciler için küçük bir öneri, küçük tekerleklerin manevra kabiliyeti ortada ancak, büyük tekerleklerin neler yapabileceğine de göz atmakta fayda var.
  4. Bir paten sürücüsü olarak sınırlarınızı tanımlayın.
    1. Vücudunuzu tanıyın.
    2. Hangi yüzeylerde paten kullanacağınızı bilin.

Bunları belirleyerek, ne derece sertlikte tekerlek seçebileceğinizi rahatlıkla anlayabilirsiniz.Tekerleklerinizin sertliğini belirleyin.Tekerleklerin, kimyasal bileşenlerinin miktarına göre değişen sertlik derecesi ‘durometre’ olarak adlandırılan bir yöntemle belirlenir. Mesela, bir paten tekerleğinin üzerinde “82a” gibi bir yazı görebilirsiniz. Bu yazı durometre yöntemiyle belirlenmiş, tekerleğin sertlik derecesini gösterir.

  • Eğer kilolu birisi iseniz daha sert tekerlekler sizin için daha güvenli olacaktır (78a-90a). Bunun için vücut kitle endeksinizi boy kilo oranına göre belirleyebilir ve kilo durumunuzun standartlarda nasıl olduğunu görebilirsiniz. İdeal ebatlardaki insanlar için daha yumuşak tekerlekler daha uyumlu olacaktır.
  • Özellikle paten isteyen çocuklarımız için yumuşak tekerler seçimi (76a-82a), onlara daha rahat bir sürüş keyfi yaşatacaktır.
  • Ayrıca, nerede paten süreceğiniz de tekerlek ebatları açısından çok önemlidir. Yolu tutuş açısından, sert zemin için sert tekerlekler daha idealdir. Ama daha yumuşak, topraklı yollar için yumuşak patenler işinizi çok daha fazla kolaylaştırabilir.

Her ne olursa olsun, bu üç madde dışında size önerebileceğimiz en önemli şey ise paten seçerken ayıracağınız vakitten olabildiğince çok keyif almanız gerektiğidir. Unutmayın ki, artık siz de yeni bir hobi ediniyorsunuz ve dünyada konuşulan bir ortak dili de öğrenme fırsatını yakalıyorsunuz. Artık siz de birçok kişinin hissettiklerini daha iyi anlayacak ve onlarla tanışma fırsatı yakalayacaksınız. Hali hazırda, dünyadaki paten kullanıcılarının ortalama %80’i bu uğraşı hobi olarak yapıyor. Geri kalan kısım ise çok daha profesyonel ve adlarını daha çok yarışmalarda duyuyoruz. Hangi kısımda olacağınız tabii ki sizin seçiminiz ama belki de bu yazıyı okuduktan sonra yerinizden kalkıp paten alıp, bir süre sonra siz de dünya çapında izlenen bir paten sürücüsü olabilirsiniz. Ama unutmayın ki, doğru paten almadan, güvenliğinizi sağlamadan; doğru yerde de olamazsınız.

Artık nasıl bir paten sürücüsü olmak istediğinizi, pateninizi nerelerde kullanacağınızı, kilonuz için en uygun olan paten türünü ve tekerlek boyutunu biliyorsunuz. Şimdi istediğiniz patene göre bütçenizi ayarlayıp, pateninizi satın alacağınız mağazaya gitme zamanı. İyi sürüşler.

Kaynak:

Article Tags:
Article Categories:
Spor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir