Trekking için Gerekli Standart Malzemeler Nasıl Seçilir

Trekking yapılırken dikkat edilmesi gereken ve özenle seçilmesi gereken iki şey vardır. Bunlar ilki ayakkabı ve ikincisi ise kıyafet seçimidir. Seçmiş olduğunuz ayakkabı ve kıyafet eğer uygun değilse sizin daha olumsuz şartlarda trekking yapmanıza sebep olacaktır. Uygun olmayan kıyafetler yüzünden daha çok yorulacaksınız ve hatta hasta olma riskiniz de artmış olacaktır. Bu iki en önemli malzeme dışında da gerekli malzemeler vardır. Peki trekking(treking) yaparken seçilmesi gerekli malzemeler nelerdir?Bu malzemeleri üç başlık altında inceleyebiliriz:

  • Olmazsa olmaz (standart olması gereken) malzemeler,
  • Trekking yapılacak bölgeye ve mevsime göre gerekli olabilecek malzemeler,
  • Kamp kurma durumuna göre gerekli olabilecek malzemeler.

Bu yazıda olmazsa olmaz malzemeleri sizlere aktaracağız.

Standart Olması Gereken Malzemeler

Aşağıda sıralayacağımız malzemeleri temin etmeden trekking yapmaya asla çıkmayın. Eksik malzemeyle doğa yürüyüşüne çıkmak bir noktadan sonra sadece eziyet çekeceğiniz bir yolculuğa dönüşmüş olacaktır. Bu malzemelerin temininden sonra ilk yapmanız gereken nasıl kullanılacaklarını çok iyi derecede öğrenmek olmalıdır. Adım adım gerekli malzemeleri inceleyecek olursak:

1.Yürüyüş ayakkabısı:

Uzun soluklu bir yürüyüş olacağından ve engebeli yollardan geçileceğinden dolayı yere ve ayağınıza iyi tutunan, mevsim neyse ona uygun ve aynı zamanda ortopedik bir bot seçilmelidir. Yazlık veya kışlık yürüyüş bot seçimi nasıl yapılır?

Yazlık botlar ne gibi özelliklere sahip olmalıdır?

  • Çok iyi havalandırma sağlaması
  • Bileği koruması
  • Yumuşak olması
  • Hafif olması

En çok bilinen ve kullanılan Gore-Tex botlar yaz için uygun değildir. Bu botlar yazın kullanılırsa içerisinde yer alan özel membranlar kir ve tozdan ötürü zarar görebilir. Yazın oldukça yakıcı olan güneş ışınları da bu botların astarına zarar vermektedir.

Yazın giyilebilecek en iyi trekking botları süet deri ve cordura kumaş kullanılarak üretilen botlardır. Kışlık botların ne gibi özelliklere sahip olması gerektiğine bakacak olursak…

Kışlık botlar ne gibi özelliklere sahip olmalıdır?

  • Mümkünse dişli olması
  • Tabanlarının sağlam olması
  • Suya dayanıklı bir ürün olması

Gore-Tex botlar tam da kış için üretilmiş botlardır. Fiyatları pahalı olabilir, ancak şu açıdan bakılırsa bir kere alınacak ve uzun süreler giyilebilecek botlardır. Yine de bu botların pahalı olduğunu düşünüyorsanız deri botlarınız varsa bunları Wax’layarak su geçirmez ve kullanışlı bir hale getirebilirsiniz.

NOT: Trekking ayakkabısı adı altında piyasada birçok ürün satılmaktadır. Almaya karar verdiğinizde size sunulan trekking ayakkabısını sorgulamadan satın almayın. Önce ayakkabıyı deneyin ve istediğiniz özellikleri barındırıyor mu sorusuna cevap arayın.

2.Şapka

Hem kışın hem yazın gerekli bir aksesuardır. Çok soğuk bir ortamdaysanız ısı kaybınızı minimum düzeyde tutmanıza yardımcı olur, güneşin kavuruculuğuna maruz kalıyorsanız normalde şapkasız durduğunuz sürenin 1,5-2 saat daha fazlasını durmanıza yardımcı olur. Yaz ve kış geniş kenarlı şapka seçimi en ideal seçim olacaktır.

3.Pusula ve Harita

  • En basit bir yürüyüşte bile yürüyüş yapmaya hangi noktadan başladığınızı bilmeniz ve yönünüzü tayin etmeniz gerekir. Tüm özelliklere sahip her şeyiyle tam bir pusula satın almak istiyorsanız bu noktada mercekli askeri pusulaları veya Silva tip pusulaları tercih etmelisiniz. Pusulanız olmadan doğa sporcusu olamazsınız!
  • Treking yürüyüşlerinin olmazsa olmazlarından biri de haritadır. Bulunduğunuz bölgenin coğrafik olarak gösterilmiş bir haritasını taşıyarak nereye varacağınızı bilmek sizi heyecanlandırıp motive edecekken, bir başka açıdan da treking grubunuzdan ayrılarak kaybolduğunuz durumlarda son derece faydalı olacaktır. Olası aksiliklere karşı yanınızda taşıdığınız harita sayesinde en yakın yerleşim birimini görebilir, çay dere gibi oluşumları takip ederek su ihtiyacınızı da giderebilirsiniz. Gözden kaçmaz ya rehberinizin atladığı bir ayrıntıyı haritanızda farkederek treking grubunuzu bir keşfetmeye de yönlendirebilirsiniz.

4. Yağmurluk veya rüzgarlık

Rüzgarlık, mola verdiğiniz anlarda terli olmanızdan dolayı sizi esinti gibi durumlara karşı koruyacaktır. Hava günlük güneşlikken bir anda yağmur başlayabilir ve yanınızda yağmurluk yahut bir panço getirdiyseniz bu sizi koruyacaktır. Pançoları çadır olarak da kullanmanız mümkündür. Doğada her an her şey olabilir. Şayet siz önleminizi alırsanız bu tarz sıkıntıların önüne geçmiş olursunuz.

5. Su matarası veya su şişesi

ilk dikkat etmeniz gereken matara veya şişenizin alüminyum olmasıdır. Yürüdükçe ve hele ki yaz mevsimindeyseniz su ihtiyacınız artacaktır. Bir noktadan sonra yanınızdaki su bitebilir, ülkemiz su bakımından zengin olduğu için yürüdüğünüz alanda temiz su bulma olanağınız genelde olacaktır işte bu durumda sağlam bir su kabına ihtiyacınız olacaktır. Yanınızda pet şişede su taşımaktansa sağlam bir matarada su taşımak her zaman tercih edilmelidir.

  • Alüminyum ve plastik askeri mataralar pek kullanışlı değildir. Bu ürünler boş halde bile ağırdır. Bu anlamda seçebileceğiniz SIGG marka vb. alüminyum su şişeleri olmalıdır.
  • NALGENE markalar da tercih edilebilir ürünlerdir. Bunlar koku yapmayan ve her türlü ısı farklılıklarına dayanan Lexan plastikten yapılan su mataralarıdır.

6.Sırt çantası

Kışın genelde daha büyük çanta seçerken yazın daha küçük çantalar seçmeye özen gösterin. Kış aylarında yazın çantaya koyulacak malzemelerden daha fazla malzemeye ihtiyaç olacağını göz ardı etmeyin.

  • Kışın 40 Lt ve üzerinde taşıma kapasitesine sahip çantalar seçebilirsiniz.
  • Yazın 30-35 Lt taşıma kapasitesine sahip bir çanta işinizi görecektir.
  • Çantalarınızda matara cebi olmasına dikkat edin.

7.Düdük

Doğa yürüyüşü sırasında kaybolabilirsiniz, herhangi bir yere düşüp herhangi bir yerinizi yaralayabilirsiniz, yürüyüş grubunuzdan kopabilirsiniz. İşte bu şekilde durumlar karşısında ihtiyacınız olan yegane şey düdüktür. Düdüğün çıkarmış olduğu o tiz ses, insan sesinden üstün bir sestir ve çok daha uzaklardan duyulabilir. Şayet bulabilirseniz bir tarafında pusula bir tarafında termometre olan modelleri tercih edin. Bu sayede ayrı bir pusula alma ve aynı zamanda o pusulayı taşıma ağırlığından da kurtulmuş olursunuz.

UYARI!

Düdüğünüzü boynunuza bir ip vasıtasıyla asın yahut gömleğinizin düğmesine asın. Böylelikle herhangi bir zor durum karşısında düdüğünüze daha kolay ulaşabileceksiniz. Düdüğün asla kaybedilmemesi gereken bir malzeme olduğunu göz ardı etmeyin.

8.Çakı

Çakı en gerekli malzemelerden biridir. Doğa yürüyüşü yapılan yerde kalmanız gerektiğinde bir barınak yapmanız için çakıya ihtiyacınız olacak ve hatta aç kaldığınız durumlarda iyi bir çakıyla geyik avlayabilirsiniz. Çakı alırken tercihinizi av çakısından yana kullanabilirsiniz yahut çok maksatlı penselerden de  temin edebilirsiniz.

9. Ateş başlatıcı malzeme

Diyelim ki yürüyüş sırasında bir su birikintisi var ve siz bunun içerisine düştünüz, yahut hava güneşli olmasına rağmen esinti üşütecek kadar fazla yahut hava karardı ve siz trekking yaptığınız alanda kalboldunuz. İşte tam bu anlarda en büyük kurtarıcılarınızdan biri ateş.  Eğer yanınızda çakmak,kibrit, magnezyum çubuğu vb. malzemeler taşıyorsanız bunlarla ateş yakıp o anki sorunlardan kurtulabilirsiniz.

UYARI!

Ateş için kullanacağınız malzemelerin suya dayanıklı olmasına özen gösterin. Bu malzemeler için ıslanmaya karşı önleminizi alın. Bir kibritin üzerine mum eriterek su geçirmez hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

10.İlk yardım kiti ve ek gıdalar

Doğada yürüyüş yaparken ufak bir sıyrık alarak enfeksiyon kapabilirsiniz.  Bunu engelleme amaçlı ufakta olsa yanınızda ilk yardım paketi taşımalısınız. Bu sette sargı bezi ve yara bandı olmasına dikkat edin.

Yanınızda dönerken yeme maksatlı küçük bir konserve yiyecek taşımanız faydanızadır. Onca yürüyüşte sonra yorgun düşecek olan vücudunuza böyle bir takviye oldukça iyi gelecektir, açlıktan dolayı bitap hale gelip trekingi yarıda bırakmak istemezsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir