Rahatlamak İçin Nasıl Ağlanır

En son ne zaman gerçekten yoğun olarak ağladınız. Ağlamak aslında sizi daha iyi hissettirir, çünkü vücudun bir stres atma yöntemidir. Fakat ağlayalı aylar ya da yıllar olduysa, nereden başlamanız gerektiğini hatırlamak zor olabilir. Sessiz bir mekan bulmanız, kendinizi yönlendirmelerden özgür bırakmanız, duyguları derin bir şekilde hissetmeniz ve beyninizin sağ tarafına yüklenmeniz gerekecek. Birinci bölümü inceleyin ve göz yaşlarınızın süzülmesine yardımcı olacak teknikleri öğrenin.

Bölüm1: Ağlayarak Rahat Hissetmek

1Ağlamak hakkında öğrendiklerinizi unutun. Gururlu insanların ağlamadığını mı düşünüyorsunuz? İnsanların çoğu, yetişkinler olarak kötü duygularını içlerinde saklamaları gerektiğine inandırılarak yetiştirildiler. Fakat ruhsal sağlığınızın iyiliği için ağlamak bir ihtiyaçtır. Ağlamak; üzüntü, acı, korku, eğlence ya da sadece ufak bir duygunun ifadesi olabilir; bu gayet normaldir; duyguların vücudunuzdan sağlıklı bir şekilde dışarı çıkmasını sağlar.

  • Erkekler, duygularını içlerinde saklamaları gerektiği düşüncesiyle yetiştirildikleri için, kadınlara oranla ağlamaya izin verme konusunda daha fazla sıkıntı yaşarlar. Fakat ağlamak,  daha az olsa bile, erkekler için de kadınlar için olduğu kadar normaldir. 12 yaşına kadar erkek ve kız çocuklar aynı miktarda ağlarlar. Birer yetişkin olduklarında ise, ortalama olarak erkekler yılda 7 kez, kadınlar ise 47 kez ağlarlar.
  • Ağlamak bir zayıflık belirtisi değildir. Kararları etkilemez ve duyguların ifadesinden ibarettir. Ağlasanız da, gururlu davranmaya devam edebilirsiniz. Aslında ağlamak, duygularınızın gelişimini takip etme ve olaylar hakkında daha sakin bir kafayla düşünme konusunda size yardımcı olabilir.
  • Ağlamak yalnızca bebekler için değildir, bir kalbe sahip olan herkes içindir. Bebekler ağlamaya daha yatkınlardır, çünkü ağlamanın yanlış olduğuna dair bir izlenime henüz  kapılmamışlardır. Fakat büyüdüğünüzde, ağlama ihtiyacınız kaybolmaz.

2Ağlamanın faydalarına göz atın. Ağlamak, duygusal baskıyı azaltmanın bir yöntemidir. Duyguların, içeride birikmesi ve dışarıya çıkması ihtiyacından doğan, vücudun doğal bir aktivasyonudur. İlginçtir ki memeli canlılar arasında yalnızca insanlar ağlama yoluyla duygularını dışa vurabilmektedir. Aşağıda sayılan nedenlerle, duygular aslında bizim hayatta kalma mekanizmamızın bir parçasıdır:

  • Stresi azaltır ve kan basıncını düşürür. Aşırı baskı altında olmak ve kan basıncının fazla yükselmesi, birtakım sağlık problemlerine yol açabilir, ancak ağlama yoluyla bunlar normale döndürülebilir.
  • Üzgün olduğunuzda oluşan toksinlerin atılmasını sağlar. Stresli olduğunuzda, vücudunuzda bazı kimyasallar salgılanır ve ağlamak özellikle duygusal gözyaşları, bunların gözyaşı yoluyla vücuttan atılmasına yardımcı olur; tersinden düşündüğümüzde gözyaşı, bu tarz zararlı salgıların bir sonucudur.
  • Ağlamak modunuzu hemen düzeltir. Bu yalnızca bir genel inanış değilir, aynı zamanda bilimsel bir gerçektir. Ağladığınızda, manganez seviyeniz düşer. Manganez salgılanması, stres ve gerginliğe sebep olurken, ağlamak duygusal acıyı gidermeyi doğal bir yolla sağlamış

3Neden her şeyi içinize attığınızı  anlamaya çalışın. Artık ağlamanın size ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuz, öyleyse göz yaşlarınızın akmasına neyin engel olduğunu anlamaya çalışın. Ağlamayalı uzun zaman olduysa, duygularınızı gözyaşlarıyla dışarı vuracak aşamaya gelene kadar, bilinçli bir çaba harcamanız gerekebilir.

  • Ağlamak konusunda negatif düşünceleriniz mi var? Eğer öyleyse bu düşüncenizi değiştirin, ağlamakta yanlış bir şey yok, hatta  ağlamak, size iyi gelecek bir şey.
  • Duygularınızı ifade etmekte genel bir problem mi yaşıyorsunuz? Ağlamanıza müsaade etmek, sizin için iyi bir başlangıç olabilir. Duygularınızı bu şekilde ifade etmek, genel anlamda daha duygusal olmanıza yardımcı olabilir.
  • Duygularınızı bastırıp ağlamanıza engel olduğunuzda, duygular bir yere gitmez. Yine sinirli veya hissiz hissedebilirsiniz.

4Kendinize biraz müsaade edin. Ağlamanıza müsaade etmek, kendinize bakmanın iyi bir yoludur. Duygularınızı bastırmak ve yok saymak yerine, onurlandırmanın bir yoludur. Ağladığınızda, özünüze dönme konusunda kendinize izin vermiş olursunuz. Kendinize böyle bir duygusal özgürlük vermek, ruhsal sağlığınızı da  olumlu yönde etkileyecektir.

  • Duygularınızı ifade etme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, kendinizi bir çocuk olarak hayal edin. Bisikletten düşüp diziniz kanadığında ya da güzel bir günün sona ermesi gerektiğinde, nasıl ağladığınızı, duygularınızı nasıl serbest bıraktığınızı hatırlayın. Çocukluğunuzdaki gözyaşı patlamalarınızdan elbette yetişkin ağlamanız farklı olacaktır, fakat yine de siz, o duygusal özgürlüğü yakalamaya çalışın.
  • Yanınızda başka insanlar ağladığında, nasıl davranmanız gerektiğini de öğrenebilirsiniz. Onlara ağlamayı bırakmalarını, içlerinde tutmaları gerektiğini mi söylüyorsunuz? En yakın arkadaşınız yanınızda ağladığında, ona sarılıp, içindekileri dökmesi için onu desteklemelisiniz. Kendinizi eleştirmek yerine, aynı nezaketi gösterirseniz, ağlamak için yeterince rahat hissedebilirsiniz.

Bölüm2: Göz yaşlarınızın Akmasına Müsaade Etmek

1Ağlamak için uygun bir mekan bulun. İnsanların çoğu, ağlamak için kendilerine müsaade edecekleri mekan olarak, diğer insanlardan uzakta, duygularını yalnız yaşayabilecekleri yerleri tercih ederler. Böyle bir ortamda başka birinin sizin hakkınızda ne düşündüğünü önemsemeden, duygularınızı açığa vurabilmeniz, sizin için daha kolay olabilir. Elbette ki başkalarının yanında ağlamak da yanlış bir şey yok, fakat onca zaman sonra ilk tecrübenizi kendi başınıza yaşamanız daha rahatlatıcı olabilir.

  • Yatak odanız, özel ve sessiz bir alan olduğu için iyi bir tercih olabilir.
  • Evde çok fazla insan varsa, arabayla sakin bir yere gidip, arabanın içinde ağlamayı deneyebilirsiniz. Fakat arabayı sürerken ağlamak tehlikeli olabilir,  o yüzden giderken ve dönüşte arabayı sürecek kadar iyi hissettiğinizden emin olun.
  • Duşta da ağlayabilirsiniz, böylelikle sizi kimse duymaz da.
  • Dışarıda olmak, duygularınızı dışa vurabilmek için zihninizi toplamanıza yardımcı olabilir. Sakin bir park veya sahil arayabilirsiniz.

2Zihninizi dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırın. İnsanların çoğu ağlamaktan kaçınabilmek ve duygularını bastırabilmek için, dikkat dağıtıcı unsurları kullanırlar. Bu teknik  ilerleyen aylar ve hatta yıllarda sizi ağlamaktan alıkoyabilecek kadar etkili bir tekniktir. Hüznün ilk belirtilerini fark ettiğinizde, kendinizi televizyonun karşısında favori komedi şovunuzu izleyerek kahkahalar atarken mi buluyorsunuz. Hüzünlü hissetmeye başladığınızda gelecek sefer, bu dürtülere karşı koyun ve duygularınızı yaşamanıza izin verin. İyi bir ağlamanın ilk adımı budur.

  • Dikkat dağıtacak bir sürü unsur bulunur. Geç saatlere kadar işte kalıyor olabilirsiniz ya da biraz kendinize zaman ayırmak yerine,  uyuyakalana kadar bir şeyler okuyor olabilirsiniz. Hüzünlü hissetmeye başladığınızda, ne yaptığınızı düşünün ve gelecek sefer bunu yapmak yerine duygularınıza odaklanmayı tercih edin.

3Sizi üzen şey üzerine, derinine düşünün. Aklınızın daha önemsiz şeylere kaymasına müsaade etmeyin ve zihninizde fırıldak gibi dönen asıl duygularınıza odaklanmaya çalışın. Bu duyguları uzaklaştırmak yerine, üzerine gitmeye çalışın.

  • Üzgünseniz, sizi böyle hissettiren şey üzerine yoğun olarak düşünmeye çalışın. Olmasını çok istediğiniz şeyin nasıl da olmadığını düşünün, hayatınızın önceden nasıl olduğunu ve gelecekte nasıl olacağını düşünün. Sahip olabileceğiniz bir şey nasıl kaybettiğinizi anlamanıza hissetmenize izin verin.
  • Ağlamak istemenize neden olan güçlü duygu ne olursa olsun, direkt olarak onu düşünmeye çalışın ve onu zihninizin önemli bir kısmına alın. Bu şeyin sizi ne kadar strese soktuğunu ve eğer problem çözülseydi ne kadar rahatlayacak olduğunuzu gözlemleyin.

4Duygularınızın ağlayana kadar kabarmasına müsaade edin. Biraz boğazınızın sıkılmaya başladığını mı hissettiniz? Sizi üzen düşünceden kaçmaya çalışmayın. Bunun yerine duygularınızın sizi ele geçirmesine izin verin. Olmasını istediğiniz şeyin nasıl da olmadığını düşünün. Gözyaşlarınız akmaya başladığında onlara engel olmayın.

  • Bir kere ağlamaya gerçekten başladığınızda durmak zor olabilir. İçinizdekilerin hepsi çıkana kadar ağlamaya devam edin, bittiğinde anlayacaksınız.
  • Ortalama bir ağlaması süresi  6 dakikadır.

5Daha iyi hissedin. Ağlamanız sona erdiğinde, nasıl hissettiğinizi düşünün. İnsanların büyük bir çoğunluğu gibiyseniz, beyninizin daha rahat olduğunu ve sizi çıkmaza sokan duygudan biraz uzaklaştığınızı hissedeceksiniz. Hemen neşeli hissetmeyebilirsiniz, fakat daha sakin, daha az gergin ve problemlerle yüzleşmeye daha hazır hissedeceksiniz. Bu hisse tutunan ve istediğiniz zaman ağlamayı bir alışkanlık haline getirin. Pratik yaptıkça kolaylaşacaktır.

  • Yapılan bir çalışmaya göre, kadınların %85’i ve erkeklerin de %72’si ağladıktan sonra daha iyi hissediyorlar.
  • Ağladıktan sonra daha iyi hissetmediyseniz nedenini anlamaya çalışın. Ağlamanın bir zayıflık belirtisi olduğu gibi öğrenilmiş şeyleri, bir anda üzerinizden atmanız kolay olmayacaktır. Ağladığınız için utanmış hissediyorsanız, bunun gayet normal ve sağlıklı bir şey olduğunu aklınızda tutmaya çalışın.

Kaynak

  • https://www.psychologytoday.com/blog/he-speaks-she-speaks/201101/the-crying-game
  • https://www.psychologytoday.com/blog/in-therapy/201201/how-cry-in-therapy
  • http://serendip.brynmawr.edu/exchange/node/1825
  • http://www.pbs.org/thisemotionallife/blogs/7-good-reasons-cry-your-eyes-out
  • http://www.wikihow.com/Cry-and-Let-It-All-Out
Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir