Reçel Nasıl Yapılır

7/24 açık süpermarketlerin ve hazır gıdaların popüler olduğu günümüzde reçelin her zaman marketten alınmadığını unutmak oldukça kolaydır. Ev yapımı reçeller, marketten alınan reçellerden daha tazedir ve reçel, düşünülmüş bir hediye de sayılabilir. Kendi reçelinizi yapmak istiyorsanız, aşağıdaki talimatları takip edin.

Malzemeler

8 su bardağı taze meyve (çilek, yabanmersini, şeftali gibi)

1 paket pektin tozu (isteğe bağlı)

1 su bardağı şeker (portakal gibi ekşi meyveler için 5 1/3 su bardağı şeker kullanın)

1/4 su bardağı limon suyu

1/2 çay kaşığı tereyağı veya margarin 

1.Kısım: Malzemeleri Hazırlamak

1Pektin tozu kullanıp kullanmayacağınıza karar verin. Reçel yapmak için pektin tozu kullanmak zorunda değilsiniz ancak pektin tozu, reçelin akışkan olmasını sağlarken çok sulu olmasını engelleyecektir. Bu tozu, çoğu süpermarketteki konserve veya un satılan kısımlarda sıvı veya toz olarak bulabilirsiniz. Ancak pektin tozu kullanacaksanız şeker/meyve oranını ayarlayabilmek için talimatları iyice okumalısınız. Bu tarifin çok az değişmesine sebep olacaktır.

2-12 tane kavanozu kullanmak üzere temizleyin. Eski kavanozları kullanmamalısınız- reçel için özel olarak üretilmiş kavanozlardan kullanmalısınız. Bunu yapmak için kavanozları 10 dakika boyunca suda kaynatın. Sonra temiz bir havlunun üzerine ağız kısmı aşağıda olacak şekilde yerleştirin ve üstüne tekrar havlu örtün, kullanacağınız zamana kadar bu şekilde kalsınlar. Özellikle büyük kavanoz kullanıyorsanız 12 kavanozun hepsine ihtiyacınız olmayabilir ancak fazladan kavanoz hazırlamak her zaman daha iyidir.

  • Kavanozları iyice temizlemek önemlidir çünkü konserve yapmanın en temel özelliği yiyeceği bozacak bütün mikroorganizmalardan kurtulmak ve onları dışarda tutabilmek için vakum yapmaktır.

3Meyveleri hazırlayın. Öncelikle meyveleri suyun altında yıkayın ve daha sonra yemek için hangi işlemleri uyguluyorsanız aynılarını yapın. Soyun, çekirdeğini ve diğer kesmeniz gereken şeyleri çıkarın. Sonra, meyveleri yenebilecek kadar küçük parçalara ayırın. Ahududu veya böğürtlen kullanıyorsanız kesmenize gerek yok ancak şeftali, çilek veya bunlar gibi büyük meyveler kullanıyorsanız her birini 1,25 cm’lik parçalara bölmelisiniz: örneğin her çilek ikiye veya dörde bölünmelidir.


4Meyveleri ezin.
Meyveleri, yıkayıp hazırladıktan sonra kurumaya bırakın ve sonra patates ezici veya tahta bir kaşık ile ezin. Bunun için çok fazla uğraşmanıza gerek yok zaten meyve direkt olarak yumuşayacaktır ve kaynatmaya başladığınızda daha akışkan hale gelecektir. Ne kadar süre meyveleri ezmeniz gerektiği ne tür bir reçel istediğinize bağlıdır- daha kıvamlı ve büyük parçalı bir reçel istiyorsanız 1-2 dakika boyunca ezmeniz yeterlidir;  daha akışkan  bir reçel için 3 dakika boyunca ezin

5Meyveleri kazana veya bir tencereye koyun. Öncellikle 8 su bardağı meyveyi tencereye koyun ve karışımı hazırlamak için tereyağını ve limon suyunu ekleyin. ¼ su bardağı limon suyu ve ½ çay kaşığı tereyağı veya margarin ekleyin. Malzemeleri yavaşça karıştırın. Daha kolay karışması için tereyağını önceden eritebilirsiniz. Limon suyu, reçelin tatlılığını kesecektir.

2.KISIM: Reçeli Yapmak

1Meyve karışımını kaynama noktasına getirin. Kaynama noktası, malzemeleri karıştırırken baloncukların durmadığı veya azalmadığı noktadır. Sürekli ve meyvelerin yanmasını engellemek amacıyla iyice karıştırın. Meyveleri kaynatmak meyvelerin suyunun çıkmasını sağlayacak ve tencerenin yanmasını engelleyecektir.

2Şekeri ekleyin. Ocak açıkken şekeri ekleyin ve tamamen eriyene kadar karıştırın. Şekeri eklediğinizde meyveler daha parlak bir görünüş alacaktır. Karıştırmaya devam edin. Bu tarifte, 8 su bardağı meyve için 4 su bardağı şeker kullanın (1/2 şeker/meyve oranı) ancak oranlar değişebilir. Portakal gibi daha ekşi bir meyve kullanıyorsanız, oran 2:3 olmalıdır (her 3 su bardağı meyve için 2 su bardağı şeker)

  • Şekeri bol koymaktan kaçınmayın. Şekeri az koymanın daha sağlıklı olacağını düşünebilirsiniz ancak bu sadece reçelin kıvamını bozacaktır.

 

3 Meyve karışımını 5-20 dakika kadar daha kıvamlı ve şurup gibi bir hale gelene kadar kaynamaya bırakın. Doğru kıvama ulaşana kadar karışımı kısık ateşe bırakın; bunun süresi kullandığınız meyveye göre değişecektir çünkü bazı meyvelerin yumuşaması diğerlerine göre daha uzun sürebilir. Pektin tozu kullanıyorsanız, paket üzerinde yazan kaynama süresini kontrol edin. Sürekli olarak karıştırın.

  • Reçelin kıvamını soğuk bir kaşıkla kontrol edebilirsiniz.

4Ocaktan alın. Karışım hazır olduğunda ocağı kapatın ve tencereyi ocağın üstünden alın.

5Kaşık kullanarak karışımın üstündeki baloncukları ve köpükleri alın. Bunlar genellikle beyazdır ve bazı bölgelerde diğer bölgelere göre daha çok olurlar. Hepsini almanıza gerek yoktur ancak reçelde kalmasına izin verirseniz tadını ve kıvamını etkileyecektir.

http://www.wikihow.com/Make-Jam 

sena toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir