Reddedilmek ile Nasıl Başa Çıkılır?

Aşk hayatınızda, kariyerinizde, kitap teklifinde ya da başka herhangi bir durumda reddedilmek, mutluluğunuzu olumsuz yönde etkilememelidir. Reddedilmek iyi hissettirmez ve bazen anlaşılmaz olabilir ancak mutluluğunuzu elinizden almasına izin vermemeniz gereken bir durumdur. Reddedilmek hayatın bir parçasıdır ve iş başvurularınızın, tarih ya da değişiklik taleplerinizin birisi tarafından reddedildiği durumlar her zaman olacaktır. Reddedilmenin hayatın bir parçası olduğunu kabullenmek ve asıl önemli olanın kendini toparlamak ve yeniden denemek olduğunu fark etmek oldukça sağlıklı bir tutumdur. Hayatınızın her alanında reddedilmek ile nasıl başa çıkılır, reddedilmek nasıl doğal algılanır işte bilmeniz gerekenler;

Reddedilmek Duygusu ile Mücadele Yöntemleri

1Yeterli bir süre yas döneminde kalın. Yazılı bir eserinizin, işle ilgili bir fikrinizin reddedilmesi ya da potansiyel partneriniz tarafından reddedilmek, size kendinizi hayal kırıklığına uğramış hissettirecektir. Hayal kırıklığına uğramış hissetmekte özgürsünüz ve aslında, kendinize süreci kabullenmek ve yas tutmak için zaman tanımak oldukça sağlıklıdır.

  • Reddedilmeyi kabullenebilmek için kendinize zaman tanıyın. Örneğin; gününüzün geri kalan kısmını iş dışında geçirme imkanınız varsa, bunu yapın ya da o gece dışarı çıkmayı düşünüyorsanız bunun yerine evde kalın ve bir film izleyin. Red cevabı sonrasında yürüyüşe çıkın ya da çikolatalı pasta krizinizin sizi ele geçirmesine izin verin.
  • Dümeni elinizden bırakmadığınızdan ve evinizde oturup acınızın içinde boğulmadığınızdan emin olun. Bu, uzun vadede yalnızca kendinizi daha da kötü hissetmenize neden olacaktır.

2Güvendiğiniz bir arkadaşınızla konuşun. Acınızı istediğiniz gibi haykırmanıza müsaade edileceği anlamına gelmez; bu, yalnızca üzgün olduğunuzu, duygusal hissettiğinizi ve o sırada hayatla başa çıkamıyor olduğunuzu insanlarla paylaşmaktır (Ailenizin bir ferdi, hoşlandığınız kız, patronunuz). Güvendiğiniz bir ya da iki arkadaş veya aile bireyi bulun ve onlarla durumla ilgili konuşun.

  • Konuşacağınız arkadaşınız, size açık sözlü davranan biri olmalıdır. Neyin yanlış gittiğiyle ilgili çözümleme yapmanıza yardım edebilir. (Bazen değiştiremeyeceğiniz ve olduğu gibi kabullenmeniz gereken şeyler olacaktır.) Ayrıca, kendinizi kaybetmediğinizden ve acınızda boğulmadığınızdan da emin olmak için gerekeni yapacaktır.
  • Acınızı ifade etmek için sosyal medya kullanmaktan kaçının. İnternet hiçbir zaman unutmaz ve yeni bir işe girmeye çalışırken; işvereniniz interneti kontrol edebilir, sizin reddedilmeyle başarılı bir şekilde başa çıkamadığınızı görebilir. Ne kadar üzgün ya da kızgın olursanız olun, paylaşmayın.
  • Çok fazla şikayet etmeyin. Tekrar, acınızda boğulmak istemezsiniz; aksi takdirde kendinizi metanetli olmak için toplamaya çalışacaksınız. Arkadaşlarınızla her konuştuğunuzda, reddedilmenizden bahsetmekten kaçının. Kendinizi kaybettiğinizi düşünüyorsanız, arkadaşlarınıza reddedilme üzerine çok fazla kafa yorup yormadığınızı sorun. Evet derlerse, davranışlarınızı buna göre değiştirin.

3Reddedilmeyi erkenden kabul edin. Reddedilmeyi ne kadar erken kabul eder ve yeniden harekete geçmeye koyulursanız, o kadar kolay bir süreç atlatacaksınızdır. Ayrıca bu, gelecekte reddedilmenin sizi hiçbir şekilde yenemeyeceği anlamına gelir.

  • Örneğin; gerçekten istediğiniz bir işi alamadıysanız, üzülmek için kendinize uygun bir süre tanıyın ve ardından unutun gitsin. Artık, başka bir arayışa girmenin ya da geleceğiniz için neleri değiştirebileceğinizi test etmenin zamanı gelmiştir. Bir yol işe yaramadıysa, başka bir yolun genellikle yaradığını ve bunun genelde hiç beklemediğiniz bir tanesi olduğunu aklınızdan çıkarmamak iyidir.

4Reddedilmeyi kişisel olarak algılamayın. Reddedilmenin, kişisel olarak sizinle ilgili olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Reddedilmek, hayatın bir parçasıdır ve kişisel bir saldırı değildir. Ne sebepten olursa olsun bu durum; ailenizden biri, hoşlandığınız kız ya da patronunuz spesifik bir durumla ilgili hoşnut değildir demektir.

  • Reddedilmek sizin hatanız değildir, sizden bağımsızdır. İnsanlar, sadece kendileri için uygun olmayan bir durumla karşılaştıkları için reddetmişlerdir. Reddedilen siz değil, talebinizdir!
  • Kişisel olarak sizi reddedemezler çünkü sizi tanımamaktadırlar. Biriyle birkaç kere karşılaşmış olsanız dahi; bu, sizinle ilgili her şeyi bildikleri ve sizi kişisel olarak reddettikleri anlamına gelmez. Onlar sadece kendileri için uygun olmayan bir durumu reddetmektedirler. Buna saygı duyun.
  • Örneğin; gerçekten hoşlandığınız bir kıza açıldınız ve “Hayır” dedi. Bu, sizin değersiz olduğunuz anlamına mı gelir? Bu, bundan sonra kimsenin sizinle birlikte olmayacağı anlamına mı gelir? Hayır, tabi ki değil. Sadece, teklifinizle ilgilenmemiştir (Bir ilişki içerisinde olabilir ya da ilişkiye zaman ayıramıyor ve benzeri olabilir.)

5Başka bir şey yapın. Yeterli bir yas sürecinden sonra, zihninizi reddedilme fikrinden uzaklaştırmalısınız. Reddedilen işinizle ilgili çalışmaya hemen geri dönmeyin çünkü halen reddedilme fikrini kabullenmeye çalışıyor olacaksınız. Biraz alana ve zamana ihtiyacınız var.

  • Örneğin; bir yayımcıya bir roman taslağı gönderdiniz ve reddedildi. Bir süre yas tuttuktan sonra, farklı bir hikayeye geçin ya da farklı yazı türlerini deneyin (Şiir ya da kısa hikayeler).
  • Zihninizi reddedilme fikrinden uzaklaştırmak ve farklı şeylere odaklanmak için eğlenceli bir şeyler yapmak iyi olabilir. Dans etmeye gidin, uzun süredir istediğiniz kitabı alın, haftasonu için plan yapın ve arkadaşlarınızla birlikte plaja gidin.
  • Reddedilmenin hayatınıza engel olmasına izin vememelisiniz çünkü hayatınız boyunca birçok kez reddedilmeyle karşılaşacaksınız (Herkese olduğu gibi). Yola devam ederek ve farklı şeyler yaparak, reddedilmenin hayatınızı ele geçirmesine izin veremezsiniz.

Kaynak:

  • http://eegilbert.org/rejection.html
  • https://www.psychologytoday.com/blog/the-attraction-doctor/201107/dealing-rejection-part-1-handling-others-rejecting-behavior
  • http://www.wikihow.com/Handle-Rejection
Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir