Sade Türk Kahvesi Yapımı

Türk Kahvesi, Türk kültüründe vazgeçilmez olan kahvelerden biridir. Siz de yemeklerde sonra Sade (Şekersiz) Türk Kahvesi içmeyi seven biriyseniz o zaman güzel bir türk kahvesi yapmayı öğrenmelisiniz. Kimi zaman köpüklü olmuyor ya da kahvenin kıvamı tutmuyorsa işte buradaki tarifle hem kıvamında hem de köpüklü bir kahveyi elde edebileceksiniz. Şimdi yapmanız gerekenler ihtiyacınız olan malzemeleri hazırlamak ve aşağıdaki adımları uygulamaktır.

Gerekli Malzemeler:

  • Türk kahvesi
  • Fincan
  • Ocak
  • Cezve
  • Tatlı(mama) kaşığı

Adımlar

1Doğru Türk kahvesi seçin. Türk kahvesinin iyi yapabilmenin sırlarından biri de marketteki paket içinde satılan kahveleri kullanmamaktır. Mümkünse taze çekilmiş olan bir kahveyi kuru yemişçilerden temin edinç Burada ihtiyacınızı belirleyip ona göre kahve almak ve kullanmak, sonrasında ise yeniden kahve almak en mantıklı seçenektir. İlla Kuru Kahveci Mehmet Efendi kahvesini almak zorunda değilsiniz. Kimilerine göre bu kahve biraz acı olabilir. Bundan dolayı çeşitli kuruyemişçilere giderek damak tadınıza uygun kahve seçimi yapabilirsiniz.

  • Genelde rengi açık olan kahveler daha yumuşak içimli kahvelerdir.

sade-turk-kahvesi-nasil-yapilir-adim22Cezvenin içerisine kişi sayısıyla doğru orantılı olacak şekilde türk kahvesini koyun. Kişi başına 1 tatlı (mama) kaşığını tepeleme doldurarak cezve içerisine kahveyi koyun.

  • 1 kişilik kahve yapılacaksa 1 tatlı kaşığı tepeleme, 2 kişilik kahve yapılacakca 2 tatlı kaşığı tepeleme, 3 kişilik kahve yapılacaksa 3 tatlı kaşığı tepeleme olacak şekilde türk kahvesini fincana koymalısınız.

3Kişi sayısıyla doğru orantılı olacak şekilde üzerine su ekleyin. Kişi başına 1 fincan su koyacaksınız. Burada fincan standart fincanlardan daha büyükse bu durumda kahve miktarını da bir miktar arttırmanız gerekecektir.

  • 1 kişilik kahve için 1 tatlı kaşığı tepeleme kahveye 1 fincan su, 2 tatlı kaşığı tepeleme kahveye 2 fincan su, 3 tatlı kaşığı tepeleme kahveye 3 fincan su şeklinde bir oranla su ekleyeceksiniz.

4Kahveyi suyla karıştırın ve en küçük ocağa koyun. Ocağın altını kısık ateş olacak şekilde ayarlayın ve karıştırma işlemini yapmayın. Bu aşamada kahvenin başından ayrılmamanız gerekmektedir. Eğer ayrılırsan kahve taşabilir ve bütün ocak kahve olabilir.,

  • Bu adımda önemli olan en kısık ateşte ve karıştırmadan kahveyi pişirmektir. Eğer kahve çabuk olsun diye ocağın altını açarsanız kahve tam kıvamında olmayabilir.

5Kahve köpürmeye başladıkça köpüğü toplayarak fincana koyun. Kahve kısık ateşte pişerken bir süre sonra köpük oluşmaya başlayacaktır. Bu köpükleri fincanlara 2-3 defa alırsanız kahveniz gayet güzel köpüklü bir türk kahvesi olacaktır. Bir kişi için değilde birden çok kişi için türk kahvesini yapıyorsanız bu durumda diğer fincanlara da kahve köpüğünü bölüştürün.

6Köpükleri fincana koyduktan sonra kahveyi fincanlara koyun. Bu adımdan sonra kahvenin süslenip servise hazır hale getirilmesi kaldı.

7Kahveyi süsleyip sunuma hazır hale getirin. Artık kahveniz hazır olduğuna göre su, lokum ya da sade bir biçimde servis edilebilir.

İpuçları:

  • Kahveyi kaynatma aşamasında karıştırmamanız gerektiğini unutmayın.
  • Tamamen sade kahve değilde çok az şekerli kahve yapmak istiyorsanız bu durumda kaynatma adımına geçmeden önce az şekeri ilave edip biraz karıştırmalı sonrasında da kaynatma adımına geçmelisiniz.

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir