Sevgi (Sevmek) Nasıl Kabullenilir?

Sevmeyi kabullenmemenizin birçok sebep olabilir. Bu sebeplerden biri sizi seven birinin zarar vermesinden korkmak olabilir. Kendinizi çok seviyor olabilirsiniz ve bundan dolayı da başka birinin sizin sevginizi hak etmeyeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun sevgiyi kabullenmemenin en temelinde korku duygusu yatmaktadır. Sevmeyi, sevilmeyi kabullenmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu makale size bu konuda yardımcı olabilir.

Yöntem1: Kendi Kendine Sevmeyi Kabullenme

sevgi-sevmek-nasil-kabullenilir-adim11Kendi kendine şefkatli olmanın ne olduğunu anlayın. Kendinize karşı şefkatli, merhametli olmak empati yapmanızı geliştirecektir. Bu siz farkında olmadan başkalarını sevmenizi ve sizi seven başka kişilerin sevgisini kabullenmenizi sağlayacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda insanın kendine şefkat göstermesi için anlatılacak olan üç noktaya dikkat etmesi gerekmektedir:

  • Kendi kendine iyilik yapmak.Bencil, narsist bir insan olabilirsiniz. Ancak bunları da aşmanın elbette yolu vardır. Mesela sizin yapmış olduğunuz hataları nasıl sürekli yüzünüze söyleyip anlayış göstermemeleri ne kadar kötüyse sizin de arkadaşlarınızın yapmış olduğu yanlışları sürekli yüzüne söyleyip anlayış göstermemeniz o derece kötüdür. Size yapılmasını istemediğiniz bir şeyi siz başkasına yapıyorsanız bu bencillik duygusunun ağır bastığının bir işaretidir. Tek taraflı olarak iyilik yapmayı deneyebilir ve karşı tarafa daha anlayışlı yaklaşabilirsiniz.
  • İnsan olmanın temelini anlamak. İnsanlar hatalarıyla, suçlarıyla var olan canlılardır. İnsanların bir kısmı kabul etmese de hatasız insan yoktur. Herkes yaşamının belli döneminde hatalar, yanlışlar yapar. Eğer siz de günün birinde hata, yanlış bir şey yapıyorsanız elbette bu durumda tek değilsiniz. Yanlışlar insanların birbirine daha sıkı bağlanacağı ve yanlıştan dönmesine sebep olacak ortamlar oluşturabilir.
  • Bilincin etkisini kavramak. Bilinç insana has olan özelliklerden biridir. Eğer herhangi bir şeye bilinçsiz bir şekilde ön yargıyla yaklaşıyorsanız bu elbette aşılacak bir şeydir. Örneğin kafanızda sürekli “Ben çok çirkinim, beni kimse sevmez”, “Ben hiç çekici değilim, beni seven olmaz” gibi düşünceler sürekli dolanıyorsa bu kesinlikle aşılabilecek bir durumdur. Bu aşamadan kafanızdaki negatif düşünceleri uzaklaştırmalı hayata pozitif yönleriyle bakmaya başlamalısınız. Unutmayın ki hiç bir insan mükemmel değildir. Mükemmel gibi görünen sadece madalyonun görünen yüzüdür.

2Kendi kendine şefkat göstermenin bazı ince noktalarının farkına varın. Tembel, benmerkezci bir yapıya sahip olabilirsiniz. Bu da kafanızdaki korkuların oluşmasındaki en büyük etkenlerden biridir. Mükemmeliyetçilikten uzak ve öz eleştiriye açık insanlar kafasındaki korkuları aşmış sevmeyi kabullenmiş insanlardır. Siz de kafanızdaki korkuları aşmak için bu noktalara dikkat etmelisiniz.

  • Kendini zavallı hissetmek ile kendine şefkat göstermek farklı şeylerdir. İşler iyiye gitmediği zaman yaşayabileceğiniz duygulardan biri de kendinizi zavallı, işe yaramaz gibi hissetmektir. Bu üzüntü duyulduğunda ortaya çıkabilecek duygulardan biridir. Mesela yapmanız gereken bir proje için gece gündüz demeden çalıştınız ama tam projenin teslim edileceği gün aksilikler oldu, hazırladığınız projeye su döküldü ve mahvoldu.   Bu noktada kendinizi zavallı hissetmek elbette oldukça normal bir durumdur ve aşılabilecek bir şeydir.
  • Kendi kendine şefkatli olmak tembellik yapılacağı anlamına gelmez. Herhangi bir şeyi yapmak istemediğiniz ya da elde etmek istediğiniz bir şey için gerekli çabayı göstermedğiniz zaman bu sizin yanlışınızdır. Bu yanlış sonrasında kendinize acımasız bir şekilde yaklaşmamalısınız. Bu yaklaşım başka insanların yapacağı hatalara karşı da sevgiyle yaklaşmanıza yardımcı olacaktır.
  • Kendinizi suçlayıp durmakla, hataların sorumluluğunu almak aynı şey değildir. Kendini suçlamak yerine hatanın farkına varıp sorumluluğu alan insanların diğer insanlara karşı da benzer yaklaşım sergilediği gözlemlenmiştir. Yani bir arkadaşınız ya da etrafınızdaki herhangi bir kişi hata yaptıysa ona şiddetle karşı çıkmak, hatayı her defasında yüzüne vurmak yerine daha yapıcı yaklaşımlarda bulunulmalıdır.

3Kendi kendine şefkat, merhamet etme duygusu ile kendinize duyduğunuz saygının arasındaki farkı ayırt edin. Bu iki duygu birbirine benzer gibi gözükse de aslında birbirinden çok farklıdır. Kendine saygı (özsaygı) insanın kendini daha mutlu ve sağlıklı hissetmesini sağlayan bir duygudur. Siz kendinize saygı duymazsanız kimse size saygı duymaz. Kendinize saygı konusunda etrafınızdaki insanlardan da destek alırsanız bu sizi daha çok motive edecektir. Herhangi biri sizin görünümünüz hakkında iltifat ettiğinde kendinize olan güven de, saygı da artacaktır. Örneğin, seni çekici birisin, senin gülüşün çok güzel gibi bir cümle duyduğunuzda olumlu yönde nasıl bir etki yapacağını elbette bilirsiniz. Kendi kendine şefkat göstermek tüm kusurları kabullenmek, kendine karşı nazik ve anlayışlı olmak aslında sevmeyi kabullenmemenin en önemli tedavi yöntemidir.

  • Yapılan psikolojik araştırmalar sonucunda kişinin kendine olan saygısının başarının anahtarı olduğu gözlemlenmiştir.

4Utanmayı reddedin. Utanç çok acı kaynağıdır ve onu neden çok iyi. Ayıp, her nasılsa, biz sevgi, zaman ve dikkat almaya hak etmiyorum sağlam ve kalıcı bir inançtır. Ancak, utanç sık sık bizim veya eylemleri ile yanlış giderse bir şey ile ilgili değildir; Bu bir iç eleştiri.

  • Düşünceleriniz ve kendiniz hakkında duygularının farkında olmaya çalışın. Bazen ayıp aşk hak etmiyorsun bir duygu olarak tezahür eder. Bazen bizim gerçek canlarından açığa eğer diğer kişi bizi terk korkusu olarak geliyor. Bu duygular sık görülür, ama aynı zamanda çok zararlıdır. Sevgiyi hak sıkılaştırıcı edilir.

5Kendinizi kabul edin. Biz genellikle olumlu olduğunu eleştirmek olduğunu öğretilir, çünkü bu (örneğin, sen aşıldığında, daha vb iş yapar), çoğu insan için doğal gelmiyor. Ancak, kabul etmek yeteneğinizi geliştirmek için atabileceğiniz adımlar vardır.

  • Güçlü vurgulayın. Bizim hataları listelemek için kullanılır ve insanlar daha net pozitif daha olumsuz olayları ve duyguları hatırlamak eğilimindedir. Senin hakkında olumlu bir şey yazmak için her gün biraz zaman ayırın. Ilk başta bunu ya da değil düşünüyorsanız bu çok önemli değil. Pozitif düşünme alışkanlığı ve bunu iman sürece muhtemelen direnecektir.
  • Kendinizle Değil hataları ilişkileri. Bu bir şey gerçekleşseydi “Ben bir hata değilim” düşünmek kolay olabilir, ancak totaliter düşünce bu tür utanç duyguları değerini alıp götürür ve neden olmaktadır. Bunun yerine, gibi bir şey düşünmeye çalışın “Ben _____ başarılı olamadı, ama ben elimden geleni yaptım.”
  • Eğer bir insan olduğunuzu unutmayın. Mükemmeliyetçilik biz bakmak yolda yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Aynaya bakıyorum ve ben bir insanım “demek için çalışın. İnsan mükemmel değildir, ne duyuyorum. Bu iyi. “

Kaynak:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir