Su Nasıl Dondurulur

Su dondurmak basit bir iştir ve herkes nasıl yapacağını bilmelidir. Nasıl buz yapılacağını biliyor olsanız bile, bu işi daha hızlı ve daha verimli bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olabilecek kaç tane püf noktası olduğunun farkında olmayabilirsiniz. Eğer sıcak bir yaz gününde, soğuk, hoş bir içecek içmek isterseniz, aşağıdaki basit adımları uygulayın.

Metot 1- Suyu Birden Dondurun

1Dolabın sıcaklığını -24 o C’ye düşürün. Eğer buzdolabınızın sıcaklığı daha önceden o sıcaklıkta değilse, sıcaklığın -24 o C’ye düşmesi birkaç saat sürer.

2Su dolu şişeleri buzdolabına koyun ve 2 saat 45 dakika boyunca bekletin. Bu süre sonunda su hala sıvı halde olmalıdır ve aslında sıcaklığı da donma noktasının altındadır. Eğer şişeler donmuş ise, bir şeyler ters gitmiştir. Sıcaklığı tekrar kontrol edip yeniden deneyin.

3Şişeyi iyice sarsın. Şişenin içindeki tüm suyun buza dönüşmesi biraz yavaş gerçekleşir. Ayrıca donma işleminin başlaması için şişeyi açabilirsiniz de.

  • Eğer ki suyu, şişenin ağzı açık bir şekilde donduruyorsanız ya da dikkatli bir şekilde kapağı açabiliyorsanız, sıcaklığı birden düşürmek için şişenin içine buz parçaları atmayı deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra buzun üzerine su dökerek kendi kendinize buzdan heykeller yapabilirsiniz.

Metot 2- Daha Verimli Bir Yolla Suyu Dondurma

1Suyun içindeki yabancı maddeleri ayırın. Musluk suları genellikle mineraller ve suyun saflığını bozan yabancı maddeler içerir. Bu tür maddeler suyun buz kristalleri haline gelmesini daha çok zorlaştırır. Suyun donma sürecinin daha hızlı sonuca ulaşması için daha az yabancı madde içeren sular kullanın. Aşağıdaki maddelerde daha az yabancı madde içeren su çeşitlerini göreceksiniz:

  • Şişe sular
  • Kaynamış sular
  • Filtrelenmiş sular

2Yüzey alanını arttırın. Toplam su miktarıyla ilişkili olarak, daha fazla yüzey alanına sahip olmak, suyun donma süresini kısaltır. Örneğin, dondurucularda kullandığımız küp buzluklardaki sular, bir şişe suya kıyasla daha çabuk donar. Başka bir örnekle anlatmak gerekirse, bir şişe suyu kurabiye tepsisine dökerseniz, tepsideki su, şişede bulunan suya göre daha önce donar. Küp buzluklardaki su ise kurabiye tepsisinde olduğundan daha hızlı donar. Çünkü onlarda, daha fazla yüzey alanı soğuk havayla direkt etkileşime girer.

3Küp buzlukları soğutun. Buz yapmaya hazır olmak için önce boş buzlukları dolabın içinde bırakın ve hızlı bir şekilde donmalarına yardımcı olun.

4Metal buzlukları kullanın. Metaller ısıyı plastiklerden daha hızlı iletirler. Bakırdan yapılan bir buzluğunuz varsa eğer, onu kullanın. Çünkü bu tür buzluklar suyun ısısını plastik olandan daha hızlı uzaklaştırırlar.

5Dondurmadan önce suyu kaynatın. Bu adım yapmaya çalıştığımız şeye çok ters olarak görünebilir ancak bu da bir gerçektir ki sıcak su, soğuk suya oranla daha hızlı donabilir. Buna “Mpemba etkisi” denir. Bilim adamları arasında bunun sebebi hakkında bazı tartışmalar vardır. Ancak birçoğu, sıcak suyu bir arada tutan bağların buz kristallerinde bulunan bağlara benzediği gerçeği üzerinde birleşiyorlar.

6Dondurucunuzun gücünü arttırın. Çoğu buzdolabının kontrol edebileceğiniz sıcaklık ayarları vardır. Bir sıcaklık değişiminin etkili olabilmesi bazen birkaç saati alır. Ancak eğer dondurucunuz zaten soğuk bir sıcaklıkta ise, bu durum, suyun daha çabuk donmasına yardımcı olur.

  • Dondurucunuzun kapağını çok sık açmaktan kaçının. Dondurucunun kapağı her açıldığında, dolabın içindeki soğuk hava dışarı çıkarken, içerideki sıcaklık artar. Eğer gerçekten periyodik olarak kontrol etmeniz gerekiyorsa bunu bir saat aralıklarla yapmayın.

Kaynak

  • http://io9.gizmodo.com/how-to-freeze-water-in-about-half-a-second-512869494
  • http://www.wikihow.com/Freeze-Water
  • http://www.howtodothings.com/home-garden/freeze-water-faster

aslı sevim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir