Yalan Nasıl Anlaşılır

Bir insanın yüz ifadelerine bakarak yalan söyleyip söylemediğine karar vermek dolandırıcılar tarafından mağdur olmanızı engelleyebilir veya kalbinize güvenip bir yabancıyla birlikte olup olmama kararında size yardımcı olabilir. Jüri analistleri jürileri seçmek için ve polisler sorgu sırasında yalan tespitini kullanırlar. Bazen yargıçlar bile mahkeme kararının kimin lehine olacağına karar vermek için bu yöntemlere başvururlar. Bu teknikleri kullanmak için çoğu insanın dikkat etmediği  yüz ifadelerini ve vücut hareketlerini nasıl yorumlamanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Bu biraz pratik gerektirecektir ancak bu yöntemleri bilmek muhteşem olabilir! Başlamak için okumaya devam edin…

Yalanı Yüzden ve Gözlerden Anlamak

1Anlık ifadelere dikkat edin. Anlık ifadeler, insanların yüzünde sadece bir anlığına beliren ve bir yalanın altındaki gerçek duyguları dışa vuran ifadelerdir. Bazı insanlar anlık ifadeleri okumayı doğuştan bilir ancak sonradan öğrenmek de hemen hemen herkes için mümkündür.

  • Yalan söyleyen birinin anlık ifadesi genellikle, kaşların alnın ortasında doğru kalkmasıyla nitelenen ve alında kısa çizgiler oluşmasına sebep olan endişeli bir ifade olacaktır.

2Burna dokunma veya ağzı kapama hareketlerine dikkat edin. İnsanlar yalan söylerken burunlarına dokunmaya eğilimliyken doğruları söylerken çok daha az burunlarına dokunurlar. Bunun sebebi ise yalan söylerken vücuttaki adrenalinin burundaki kılcal damarlara gitmesi ve kaşıntıya sebep olmasıdır. Yalan söyleyen biri eliyle ağzını kapamaya veya ağzından çıkan yalanları örtmek istiyormuşçasına ellerini ağız bölgesinde tutmaya meyillidir. Ağzın gergin gözükmesi ve dudakların büzülmüş olması endişenin ifadesidir.

3Göz hareketlerine dikkat edin. Genellikle birinin bir şeyler hatırladığını mı yoksa o an mı uydurduğunu göz hareketlerine bakarak anlayabilirsiniz. İnsanlar bazı ayrıntıları hatırladıkları zaman gözleri önce yukarı daha sonra eğer solaklarsa sola doğru hareket eder. Sağ elini kullanan insanlar bir şeyler uydurdukları zaman gözleri önce yukarı sonra sağa doğru hareket eder. Tam tersi ise solaklar için geçerlidir. Kadınlardan çok erkeklerde geçerli olan diğer bir yalan göstergesi ise gözleri ovmaktır.

  • Göz kapaklarına dikkat edin. Aynı fikirde olunmayan bir şey görüldüğünde veya duyulduğunda göz kapakları normalden daha uzun süre kapalı kalır. Fakat bu çok küçük bir fark olacağından karşılaştırma yapabilmek adına o kişinin stressiz bir ortamda nasıl gözlerini kırptığını bilmeniz gerekir. El veya parmaklar göz çevresine gidiyorsa bu da doğruları gizlemeye çalışmanın göstergesi olabilir.
  • Söylenenlerin doğruluğunu sadece göz hareketleri üzerinden değerlendirirken dikkatli olun. Son yapılan araştırmalarda belli bir noktaya bakmanın yalan söyleyen birini kesin olarak belirlemesi fikrine şüphe ile yaklaşılıyor. Çoğu bilim adamı, gözlerin baktığı yönün, dürüstlüğün veya sahtekarlığın güçlü bir göstergesi olmadığına inanıyor.

4Dürüstlüğün göstergesi olarak sadece göz temasını veya göz teması eksikliğini dikkate almayın. Yaygın olan düşüncenin aksine yalan söyleyen biri her zaman göz temasından sakınmayabilir. Canlılar doğal olarak göz temasını kesip odaklanmak ve hatırlamak için hareket etmeyen cisimlere bakarlar. Yalan söyleyen biri samimi gözükebilmek adına bilerek göz teması kurabilir:  bu,  çıkacak herhangi bir sorunu engellemek adına ve doğrunun söylendiğini kanıtlamak için pratik yapılarak öğrenilebilen bir şeydir.

  • Gerçekten de yalan söyleyen insanların, soruşturmacıların göz temasını genellikle bir gösterge olarak benimsediklerini farkında oldukları için kasıtlı şekilde göz temasını arttırdıkları bilinmektedir. Açıkça, sadece zor sorular karşısında endişenin arttığının göstergesi olarak göz temasından kaçınmak dikkate alınabilir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir