Yalnızlıkla Nasıl Başa Çıkılır

İnsanlar, sosyal beceriksizlik ve kasıtlı yapılan soyutlama da dahil olmak üzere birçok nedenden ötürü kendilerini yalnız hissederler. Bazı insanlar çevrelerinde insan olsa dahi yalnız hissedebilirler çünkü iyi iletişim kuramazlar. Herkes bazı durumlarda yalnızlığı hissetmiştir ve bu hiç de hoş bir duygu değildir. Yalnızlıkla başa çıkma; yeni insanlarla tanışma, boş zamanınızı değerlendirebilme ve ailenizle yeniden görüşme gibi birçok şeye bağıdır. Yalnızlıkla nasıl başa çıkılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Yöntem 1: Yalnızlık Duygularını Anlama

1Neden yalnız hissettiğinizi belirleyin. Gerçekten size yardımcı olacak değişiklikler yapmak için neden yalnız olduğunuzu anlamanız için buna zaman ayırmanız gerekecektir. Örneğin,yeterli arkadaşınız olmadığından dolayı yalnız olduğunuzu farz edin ve arkadaş edinmek için dışarı çıkıyorsunuz. Yalnızlığınızın nedeni çok fazla arkadaşınız olduğu halde iyi iletişim kuramamaktan kaynaklanıyorsa, yeni bir arkadaş edindikten sonra dahi yalnız hissedebilirsiniz. Neden yalnız hissettiğinizi belirlemenize yardımcı olması için aşağıdaki soruların bazılarını düşünün:

  • En çok ne zaman yalnız hissediyorsun?
  • Bazı insanlarla birlikteyken onlar seni yalnız hissettiriyor mu?
  • Ne zamandan beri böyle hissediyorsun?
  • Yalnızlık hissi sana ne yaptırtmak istiyor?

2Düşüncelerinizi ve duygularınızı izlemek için bir günlük oluşturun. Günlük yazmak, yalnızlık duygularınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir ve aynı zamanda stresin hafifletilmesi için mükemmel bir yoldur. Günlük oluşturmaya başlamak için rahat bir yer seçin ve yazmaya günde yaklaşık 20 dakika ayırın. Ne hissettiğinizi veya ne düşündüğünüzü yazarak başlayabilir veya bir yönlendirici istemi kullanabilirsiniz. Kullanabileceğiniz bazı istemler şunları içerir:

  • …… olduğunda kendimi yalnız hissediyorum.
  • Yalnız hissediyorum çünkü………
  • İlk ne zaman yalnız hissetmeye başladın? Ne zamandır böyle hissettin?

3Meditasyon yapın. Bazı araştırmalar, meditasyonun yalnızlık ve depresyon ile ilişkili duyguları hafifletebileceğini önermektedir. Meditasyon, yalnızlık duygularınızla daha fazla bağlantı kurmak ve nereden geldiklerini anlamaya başlamak için harika bir yoldur. Meditasyon yapmayı öğrenmek zaman alır, aynı zamanda pratik ve bir yol gösterici gerektirir.Bu nedenle en iyi şey çevrenizde bir araştırma yapıp meditasyon dersi veren bir yer bulmaktır Çevrenizde herhangi bir kurs mevcut değilse, meditasyon öğrenmenizi sağlayacak CD’ler de satın alabilirsiniz.

  • Meditasyona başlamak için sessiz bir yer bulup rahatlamaya çalışın. Ayaklarınızı çapraz hale getirip(bağdaş kurarak) yerde minderin üstünde veya sandalyenin üzerinde oturabilirsiniz. Gözlerinizi kapatın ve nefesinize konsantre olun. Nefesinize odaklanırken, düşüncelerle dikkatinizi dağıtmamaya çalışın. Rahatlayın ve düşüncelerinizi akışına bırakın.
  • Gözlerinizi açmadan çevrenizdeki dünyayı izleyin. Ne hissettiğinize dikkat edin. Ne duyuyorsun? Ne kokluyorsun Nasıl hissediyorsun? Fiziksel olarak mı? Duygusal olarak mı?

4Nasıl hissettiğiniz konusunda bir terapistle görüşmeyi deneyin. Neden yalnız hissettiğinizi ve bu hislerden nasıl geçtiğinizi anlamak zor olabilir. Sertifikalı bir zihinsel sağlık uzmanı, yalnızlığınızı anlamanıza ve detaylı bir biçimde sorunun ne olduğunu bulmaya yardımcı olabilir. Yalnız hissetmeniz, depresyondan başka ayrıca zihinsel bir sağlık durumunuz olduğunu gösterebilir. Bir terapistle konuşmak, neler olup bittiğini anlamanıza ve bunun üstesinden gelmek için en iyi yolun ne olduğu konusunda karar vermenize yardımcı olabilir.

Yöntem 2: Kendini Rahatlatma

1Yalnız olmadığınızı fark edin. Yalnızlık, insan olmanın normal bir parçasıdır, ancak anormalmiş gibi hissetmenizi sağlayabilir. Bir arkadaşınıza veya aile üyenize gidin ve o kişiyle bu konuda nasıl hissettiğiniz konusunda konuşun. Birine hislerinizi anlatırken, aynı zamanda bu duyguların onda da olup olmadığını sorabilirsiniz. Bu ortak bir paydada buluşmaya ve biriyle paylaşma sürecine girmenizi sağlar bu da size aslında yalnız olmadığınızı görmenize yardımcı olacaktır.

  • Son zamanlarda kendimi yalnız hissettim ve sen de şimdiye kadar böyle bir şey hissettiysen merak ettim” gibi bir şey söylemeyi deneyin.
  • Konuşacak bir arkadaşınız veya aile üyeniz yoksa, bir öğretmen veya bir danışmanla iletişime geçin.

2Durmayın, yol katedin. Ne kadar yalnız hissettiğinizi ısrarla sürdürmek yerine, bu duyguyu kafanızdan atın ve işlerinize bakın. Yürüyüşe çıkın, bisiklet sürün, kitap okuyun. Uğraşlar ve hobiler edinin, ve yeni şeyler yapmaktan korkmayın. Deneyim sahibi olmak birçok alanda farklı kişilerle tanışmanıza ve ilginiz doğrultusunda yeni dostluklar kurmanıza olanak sağlar.

  • Bir meşguliyet bulun. Boş geçirilen zaman, yalnızlık hislerinin kabarmasına neden olur. Kendinizi ders dışı aktivitelere ve işlere atın.

3Tek başınıza sosyal aktivite yapın. Her zaman dışarı çıkacak birine sahip değilseniz, takılmayı ve kendinizi eğlendirmeyi bırakmayın. Örneğin, birisiyle akşam yemeğine veya bir filme gitmek istiyorsanız, o zaman kendinizi bir filme veya hoş bir restorana götürün. Her ne kadar başkasıyla yapacağınız şeyleri tek başına yapmanız garip gözükse de bundan vazgeçmeyin. Tek başınıza dışarıda bir şey yapmanız garip bir durum değildir. Daha önce yaptığınız bu şeyleri hatırlayınca, tekrar bundan hoşlanabilirsiniz.

  • Yemek yemek veya kahve içmek için dışarıya çıkıyorsanız yanınıza kitap,dergi veya gazete alın. Konuşacağınız zaman bu sizi meşgul edecektir. Unutmayın ki insanlar kendilerini eğlendirmek için dışarı çıkıyorlar. Bu yüzden insanlar sizi yalnız oturan ve hiç arkadaşı olmayan bir kişi gibi düşünmeyeceklerdir.
  • Tek başınıza dışarıda olmak hissine alışmak zaman alabilir. İlk denemeleriniz biraz garip olsa dahi bundan vazgeçmeyin.

4Evcil bir hayvan edinmeyi düşünün. Gerçekten bir dostunuzun olmamasından şikayetçiyseniz, yakınınızdaki hayvan barınağından kedi veya köpek sahiplenebilirsiniz. Evcil hayvanlar yıllardan beri insanlara yoldaş olmuşlardır. Onların sevgisini ve güvenini kazanmak son derece cazip bir deneyim olabilir.

  • Sorumlu bir hayvan sahibi olun. Evcil hayvanınızın boşa çıktığından veya kısırlaştırıldığından emin olun.Onların günlük bakım görevlerini üstlenmeye hazırsanız, onları hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir