Yarasalardan Nasıl Kurtulunur

Sivrisinek gibi binlerce rahatsız edici böceği yemesi açısından yarasaların çevremizde bulunması aslında kötü bir şey değildir. Her zaman mutfaktaki karıncalardan kurtulmak, hamam böceklerinden kurtulmak ya da yatağınızın altındaki tahta kurusundan kurtulmak zorunda kalmazsınız, kimi zamanda yarasalardan kurtulmanız gerekebilir. Yarasalar, evinizin çatısı gibi bulunmaması gereken yerlerde yaşıyorsa ve bu durum sizi ciddi derecede rahatsız ediyorsa işte size bulunduğu yerden yarasaları çıkarmak için yöntemler;

Kurtulmaya Çalıştığınız Şey Gerçekten Yarasa mı?

Yarasalardan Nasıl Kurtulunur (Yarasa Dışkıları Tespiti)

1. Evinizin tavan arasından, su borularından ara sıra hışırtı sesi geliyor olabilir. Eğer gözünüzle görmediyseniz bu her zaman uğraştığınız canlının yarasa olduğu anlamına gelmez. Bu çabaya girişmeden çıkarmaya çalıştığınız hayvanın gerçekten yarasa olup olmadığını tespit etmeli, sonraki adımları ona göre atmalısınız. Sadece yarasayı gözünüzle görmek değil aynı zamanda yarasa dışkılarını da fark ederseniz bu yarasaların evinize yerleştiği anlamına gelecektir.

2. Yarasa dışkılarını tanımlamak için rengine ve şekline bakın. Guano olarak da adlandırılan yarasa dışkıları küçük koyu renkli bir şekle sahiptir. Çoğunlukla yuvarlak olan bu dışkılar aynı zamanda aşırı bir misk kokusu yayarlar.

Yarasaların idrarı net olarak gözükmese de yine dışkı gibi keskin bir kokuya sahip olur.

Yarasa guanoları içerisinde mantar küf sporları barındırdığı için solunması insan sağlığı açısından zararlıdır. Guanoya uzun süre maruz kalan insanlarda hemorajik ateş ve histoplazmoz gibi solunum yolu enfeksiyonları görülebilir.

Eğer Yarasalar Evin İçerisinde  İse

1. Temizlik için yılın doğru zamanını tercih edin. Yarasa nasıl evden çıkarılır sorusuna bir yanıt arıyorsanız “doğru zaman” bu sorudaki ilk cevabınızdır.

  • Kurtulmaya çalıştığınız yarasaların sürü olup olmadığına dikkat edin. Eğer yetişkin yarasaları, yavruları uçmayı öğrenmeden öldürürseniz, yavrularda evin içerisinde ölecektir. Bu sadece vicdansızca bir şey değil aynı zamanda ölü yavruları bulup  temizlemesi açısından da oldukça zor olacaktır. Bir yarasa yavrusunun uçmayı öğrenmesi ortalama 5 hafta sürer.
  •  Kış zamanı yarasalardan kurtulma olayını erteleyebilirsiniz. Çünkü kışın hayvanlar için yeterli yiyecek olmayabilir. Ayrıca yarasaların bahar aylarından daha aktif olduğunu sizde fark edeceksinizdir.

2. Yarasaların eve giriş ve çıkış yerlerini tespit edin. Yarasalardan kurtulmak için yarasaların dışkılarını takip ederek eve giriş ve çıkış yerlerini bulabilirsiniz.

  • Yarasa dışkısı yüzünden grip benzeri semptomlar gösterebilirsiniz, bu yüzden yarasa pisliğini(dışkısını) temizleyin.
  • Eğer yarasa dışkısını takip ederek, eve giriş ve çıkış yerlerini tespit edemezseniz, geceleri yarasaları takip edin.
  • Bazı bölgelerde yarasalar bir kuruşun sığacağı yerlere sığabilirler.
  • Yarasaları nasıl engelleyeceğinizi öğrenmek için eve giriş noktası olabilecek bazı yerleri bilmenizde fayda var:
    • Kırık veya kötü takılmış sineklikler,
    • Gevşek veya eksik kiremit bölgeleri,
    • Çatıda gevşemiş bölgeler,
    • Binaya giren boru ve kabloların giriş noktaları,
    • Duvarlarda oluşmuş olan küçük delikler,
    • Duvar ve tavanının birleştiği yerledeki açıklıklar.

3. Giriş noktalarını kapatın. Yarasaları evden çıkarmak için ve sonrasında tekrar yarasaların geri dönmemeleri sağlamak için izlemeniz gereken iki yol vardır;

  • Tekrarlanan döngü; yarasalar 12 ile 48 saat arası tekrar beslenmeleri gerekir. Bu yüzden siz giriş noktalarını kapatmış olsanız bile bir alternatif bulmayı başaracaklardır. Bu sebepten yarasalardan kurtulmak için onları tekrar takip etmeniz gerekebilir.
  • Tek yönlü cihazlar kullanın. Bunlar genel olarak profesyonellerin tercih ettiği cihazlardır. Yarasalar evi terk ettikten sonra bütün açık yerleri bulun ve kapatın.
  • Tek yönlü cihaz; belli ses dalgaları yayan bir cihazdır. Bu cihaz yarasaların evinizi terk etmesini sağlayacaktır. Onlar evi terk ettikten sonra açık yerleri silikon yardımı ile kapatın.

Ayrıca Bakınız: Doğal Yollarla Farelerden Kurtulmak

Evin Dışındaki Yarasalar ile Nasıl Mücadele Edilir

1. Naftalin kullanın. Yarasaların yuvalarını bulun ve yuvaların yakınlarına, küçük kapların içerisine koyduğunuz naftalinleri yerleştirin. Naftalin kokusu yarasaların uzaklaşmasını sağlayacaktır.

2. Köpek ya da kedi kovucu spreyi yarasalardan kurtulmak için kullanın. Bu spreyi yarasaların yuvalarına doğru, gündüz vakti, onlar yokken sıkın.

3. Yuvaların olduğu bölgeye helyum balonları asın. Bu onları rahatsız edecek ve gitmelerini sağlayacaktır.

4. Su spreyi kullanın. Yarasalar nasıl etkisiz hale getirilir diye merak ediyorsanız tıpkı kedilerdeki gibi yarasaların da sudan rahatsız olduğunu belirtebiliriz.

  • Yuvalarını tespit edin.
  • Spreyi yuvalarına sıkın.
  • Yarasalar genel olarak sudan korkarlar ama su onlara zarar vermez.
  • Bu işlemi aralıklarla tekrarlayın.
  • Sonunda rahatsız olan yarasalar bölgeyi terk edeceklerdir.

İpuçları:

  • Burada anlatılan yarasayı çıkarma yöntemleri işe yaramadıysa bu konuda bir uzaman danışmanızda fayda var.
  • Yarasaların evden çıktığını nasıl anlarız” diyorsanız gece ya da karanlık ortamda gözlem yapmanız gerektiğini belirtmekte fayda var. Çünkü yarasalar gün ışığında hareket etmez.
  • Ses ile yarasa nasıl kaçırılır merak ediyorsanız bu yöntemi denemek için internet üzerinden alışveriş yapabileceğiniz web sitelerinden “yarasa kaçıran ses” şeklinde genel haşere kovucu ürünler satın alabilirsiniz. Bunlarda belli oranda işinizi görebilecek cihazlardır. Bu ürünler 100 metrekareden 800 metrekarelik bir alana  kadar etkili olabilmektedir.
  • Yarasa kovucu sprey ya da yarasa kovucu ilaç yine eczanelerden ya da internetten online alışveriş yapılan sitelerden temin edilebilir. 100 ml olarak bulabileceğiniz bu ürün 10TL civarında bir fiyata satılmaktadır.

Uyarılar

  • Yarasa nasıl öldürülür sorusu bu anlamda aklınıza en son gelecek soru olmalıdır. Yukarıda anlatılan hiç bir yöntem işe yaramazsa ancak bu düşünülebilir. Hiç bir canlının size zarar vermesi dışında öldürülmesi tasvip edilecek bir şey değildir. Size saldıran yarasayı öldürmek için gün ışığından faydalanabilirsiniz.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: ) 3 (Erişim: )

Views:
784
Article Categories:
Bahçe ve Dış Mekan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir