Yeniden Güven Nasıl Kazanılır?

Belki eşiniz sizi aldattı, en yakın arkadaşınız sırtınızdan bıçakladı ya da iş arkadaşınız fikrinizi çaldı. Öte yandan, belki siz sevgilinize yalan söylediniz, arkadaşınızın hoşlandığı kişiyi çaldınız ya da iş arkadaşınıza çok önemli bir projede yardım edemediniz. İki kişi arasındaki güven onların aynı zamanda birbirlerine karşı kırılgan olmalarını gerektirir. Güveni kaybetmek iki yönlü bir durumdur, tıpkı güveni tekrar inşa etmek gibi. Her iki taraf da kaybedilen güveni tekrar inşa etmek için çalışmak istemelidir. Yeniden güven nasıl kazanılır, yeniden güvenebilmek için neler yapmak gerekir, güven kazanma yöntemleri nelerdir işte bilmeniz gerekenler;

Yeniden Güven Kazanmak için Sorumluluk Alın

1Suçunuzu itiraf edin. Siz başkasına ihanet eden tarafsanız bunu itiraf etmeniz gerekir. Kişilerarası ilişkilerde yalan söyleyerek fayda sağlandıysa sonrasında doğruyu söylemek çok önemlidir. Başkasına ihanet ettiyseniz ne pahasına olursa olsun bunu itiraf etmek o kişiye onun iyiliğini kendi çıkarlarınızın önüne koyduğunuz mesajını verir. Suçu inkar etmek yalnızca karşınızdakinin güvensizliğini perçinler, hele ki gerçek apaçık ortadaysa.

  • Tüm hatalarınızı kabullenin. Hala gizli kalmış, karşı tarafın yakalamadığı kısımlar varsa bile bunları sizin açığa çıkarmanız gerekir. Yalnızca tüm hatalarınızı kabullendiğinizde affedilirsiniz

2Karşı taraftan gelecek duygusal bir tepkiye hazırlıklı olun. İhanetinizi kabullenmek işleri hemen yoluna sokmayacaktır. Aksine, karşı taraf ihaneti kabullenişinizi duyduğunda bağırma, ağlama gibi duygusal bir dışa vurum bekleyebilirsiniz fakat unutmayın ki bir şeyleri aşmanın en iyi yolu tüm hisleri ve düşünceleri dışarı vurmaktır.

3Özür dileyin. Bu her ne kadar bariz gibi dursa da bazen atlanabiliyor. Özür dilerken ki yaklaşımınız ve tavrınız özrün kabul edilip edilmemesini ve olayları aşmanızı etkiliyor.

  • Özür dilerken yaptıklarınızı meşru kılmaya çalışmayın. Üzdüğünüz kişinin sizi yanlış anladığını iddia etmeyin (“yanlış okumuşsun”). Ne kadar zarar gördüklerini inkar etmeyin (“üzülmedin bile”). Mutsuz bir masal anlatmayın (“kötü bir çocukluk geçirdim.”).
  • Sorumluluğu kabullenmenin en iyi yolu diğer kişinin acısını kabullenmek, neyi daha farklı ve doğru yapabileceğini belirtmek ve gelecekte doğru olan o davranışı yapmaktır.
  • Karşınızdakinin neden özür dilediğinizi bilmesini sağlayın. Utançtan ve suçluluktan ötürü özür dilediğinizi bilirlerse sizi affetmeleri daha muhtemeldir fakat acıdığınız için özür dilediğinizi düşünürlerse sizi affetme olasılıkları daha düşük olacaktır. Utanç ve suçluluğun aksine, acıma hissi suçu işleyen kişinin sorumluluğunu yansıtmaz. Üstelik acımak karşı tarafa kıyasla daha üstün olduğunuzu ima eder.

4Kendinizi affedin. Başkasının güvenini sarstığınız zaman kendinizi o kadar suçlu hissedersiniz ki kendinizi affetmekte zorlanabilirsiniz. Pişmanlık duyan bir kalp ihanet edilen kişiyle aranızı düzeltmek için ne kadar gerekliyse, telafi etme çabanız sonrası kendinizi affetmeyi de öğrenmeniz bir o kadar önemlidir.

  • Unutmayın ki kimse mükemmel değildir. Karar mekanizmanızdaki küçük ya da büyük hatalar sizin yalnızca bir insan olduğunuzu gösterir. Hatanızı kabullenin ve gelecekte o hataları yapmamaya çalışın.
  • Geçmişteki hatalarınıza takılı kalırsanız kendinizi değersizleştirirsiniz. Böyle düşünceleri aşamamak kişisel gelişiminiz için gereken motivasyonunuzu kötü yönde etkileyecektir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Rebuild-Trust

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir