Karbonat Nasıl Kullanılır

Sodyum bikarbonat olarak da bilinen karbonat, buzdolabınızdaki ya da  evinizdeki kötü kokuları gidermesiyle bilinir. Yemek pişirmenin yanı sıra, çevreye zararlı yüzlerce kimyasalın yerine de kullanılabilmektedir.

Ev Temizliğinde Karbonat Kullanımı 

1Sert yüzeyleri ovalayın. Toz karbonat; lavaboları, küvetleri, banyo kale bodurlarını, mutfak tezgahlarını, metal yüzeyleri ve hatta araba farlarını temizlemede kullanılabilir. Nemli ve temiz bir süngere 2 çay kaşığı (10 ml) karbonat koyun ve ovalayın. Temizledikten sonra, ovaladığınız alanı beyaz kalıntılardan kurtarmak için durulayın. Karbonat zehirsiz bir madde olduğundan dolayı, küçük çocukların bulunduğu evlerde zararlı kimyasalların yerine rahatlıkla kullanılabilir.

  • Karbonatı, alimünyum yüzeylerde kullanmaktan kaçının. Aksi takdirde aliminyumu yumuşatacak bir kimyasal tepkime ortaya çıkabilir.
  • İnatçı lekeler için, su ve karbonatı karıştırarak macun haline getirin. Çelik yüzeye uygulayın ve 30 dakika beklemeye bıraktıktan sonra nemli sünger ile silin ve iyice durulayın.

2Pişirme kaplarınızdaki yanıkları ovalayın. Dibi tutmuş güveç tepsiniz ya da tencereniz mi var? Nazikçe karbonatla ovalayarak yanıkları kazıyın.

  • Ciddi yanıkların bulunduğu yüzeyleri temizlemek için, sünger yerine kare bir zımpara kağıdı kullanın. Bu, tencerenizin dibini çizebilir ancak bazen elden gelen birşey yoktur.

3Buzdolabınızdaki ve buzluğunuzdaki kötü kokulardan kurtulun. Kötü kokuları emmesi için karbonatı, ağzı açık bir kap içerisinde dolabınıza koyun. Karbonatın dezenfekte etkisinin devam etmesi için ayda bir karbonatı yenileyin.

4Sigara küllüğü bulunan odaları karbonat ile havalandırın. Karbonat, evinizdeki kötü kokuları da yok eder. Sigara küllüklerinin içine karbonat koyun. Daha güzel kokması için esanslı yağlar da ekleyebilirsiniz.

5Halılarınızı dezenfekte edin. Karbonatı halınızın üzerine serpin ve 15 dakika bekletin ve elektrik süpürgesiyle süpürün. Hoş olmayan kokuları emecektir.

6Parkelerin aralarını temizleyin. Karbonat, parkelerinizin arasına giren sıvıları da emer. Karbonatı bu aralıklara serpip birkaç dakika beklettikten sonra, elektrik süpürgesi ile süpürün.

  • Karbonat ve su uygulayarak öncelikle gizli alanları keşfedin. Bunu daha önceden yapın ki, döşemeye birşey döküldüğünde karbonat kullanarak temizleyebileceğinizden emin olabilin.
  • Hayvan sidiği ve diğer kokulu sıvıları temizlemek için oldukça uygun bir yöntemdir.

7Lavabo giderinizin kokusundan kurtulun. Önce 2 çorba kaşığı (30 ml) karnonatı daha sonra ise saf sirkeyi lavoba deliğinize dökün. 30 dakika kadar bekleyip, iki dakika boyunca musluktan ılık su açın.

  • Karbonat, yavaş akan lavabo giderini de temizler. 1 su bardağı (240 ml) karbonatı, lavabo giderine dökün ve musluktan kaynar su açın. Lavabonuzun altında gider borularınız plastikse (günümüzdeki çoğu modern evde siyah plastik borular bulunur), suyun kaynadıktan sonra normal sıcaklığa düşmesi için (82 C) 10-15 dakika bekletin.

8Klozetteki kireç lekelerini temizleyin. Yaşadığınız yerde su kireçliyse ve bu kireçlerin birikmesinden şikayetçiyseniz, 1-2 fincan (240-480ml) karbonatı direkt olarak klozete dökün. 1 su bardağı(240 ml) sirkeyi de rezervuarının içine doldurun. Klozetin içindeki köpürme birince, bırça ile iyice ovalayın.

9Çamaşır yığınınıza ekleyin. Yarım – 1 su bardağı(120 -240 ml) karbonatı çamaşır beyazlatıcı olarak çamaşırlarınızın üzerine serpiştirin. Beyaz çamaşırlardaki lekeleri çıkartmak için, çamaşırlarınızı 1-2fincan (240-480ml) karbonat ve 2-8 fincan (2-480 ml- 1.9L) beyaz üzüm sirkesini eklediğiniz soğuk suya bastırın ve  45 dk bekletin. Bekledikten soran çamaşırlarınızı sıkın ve çamaşır makinesinde yıkayın.

  • İnternette, deterjan yerine kullanabileceğiniz karbonat tarifleri bile bulabilirsiniz.

Video

Kaynak

  • https://www.youtube.com/watch?v=uUCqvv_mtHA
  • http://www.wikihow.com/Use-Baking-Soda
Article Categories:
Yeme&İçme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir