Karpuz Nasıl Seçilir

Birçok insan nasıl karpuz seçileceği hakkında bir fikir sahibi değildir. Ne yaptıklarını biliyorlarsa sadece bu kocaman meyvenin yüzeyini tıklatırlar. Dışarıdan inceleyerek içinin ne kadar olgun olduğunu anlamak zor olsa da birkaç zekice numara ile nasıl kusursuz bir karpuz seçeceğinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz kendi karpuzunuzu yetiştirmeyi de öğrenebilirsiniz.

Bölüm1: Karpuz Seçme 

1Muntazam bir şekil arayın.Çürüğü, kesiği ya da göçüğü olmayan, sağlam ve simetrik bir karpuz arayın. Eğer karpuzun herhangi bir şişkinlik ya da çıkıntısı varsa bu olgunlaşma döneminde kuraklığa ya da tutarsız koşullara bağlı olarak yeterince ve düzenli bir şekilde güneş ışığı ve su almadığı anlamına gelebilir. 

2Havaya kaldırın. Karpuz boyutundan dolayı ağır olmalı, bu bolca su içerdiği anlamına ve bununla birlikte tatlı, sulu bir karpuz olduğu anlamına gelir. Seçeceğiniz karpuzu aynı boyutlarda bir başka karpuz ile karşılaştırın, daha ağır olan daha olgundur. Aslında bu birçok meyve ve sebze için geçerlidir. 

3Üzerindeki açık renkli kısımlara bakın. Karpuzun alt yüzünde kremsi sarı renginde lekeler vardır. Bu sarı bölgeler, karpuzun güneş altında olgunlaşırken yerde duran yüzeyinde oluşur ve dolayısıyla daha koyu renkli olanı seçmek daha iyidir! Bu bir hurafe değildir. Eğer karpuzunuzun üzerindeki bu bölgeler beyazsa ya da hatta hiç yoksa bu karpuzun zamanından erken toplandığı anlamına gelir ve olgunlaşmamış olduğunun göstergesidir.

4Rengini kontrol edin.Kusursuz, olgun bir karpuz koyu yeşil renginde ve parlak olmasındansa mat bir görünümde olmalıdır. Parlak görüntüye sahip bir karpuz genelde tam olgunlaşmamış çıkar.

5Tıklatma tekniğini kullanın. Bu teknik ustalaşması zor bir teknik sayılabilir fakat birçok karpuz sever bu tekniğe güvenir. Parmak eklemlerinizi kullanarak karpuza sağlam bir şekilde küçük bir vuruş yapın ve çıkan sesi dinleyin. Olgun bir karpuzdan çıkan ses daha tok bir ses olmalı. Cansız ve derin bir ses duyarsanız bu karpuzun olgunlaşmadığı anlamına gelir.

6Önceden kesilmiş bir karpuz alacaksanız nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin. Önceden kesilmiş bir karpuz dahi alacaksanız yine de dikkat etmeniz gereken şeyler var. Etli kısmı kırmızı, çekirdekleri koyu kahverengi ya da siyah olan dilimlerden seçin. Etli kısmı beyaz olan ve içinde bolca beyaz çekirdek barındıran dilimleri almayın. Eğer dilimlerin suyu kaçmış ya da içi geçmiş gibi görünüyorsa ya da çekirdeklerinden ayrılmışsa yine rotanızı başka bir dilime çevirin.

Bölüm 2: Karpuzu Muhafaza Etme ve Dilimleme 

1Karpuzu doğru bir şekilde muhafaza edin.Bütün, kesilmemiş bir karpuz kullanmadan önce buzdolabında bir hafta kadar tutulabilir. Çürümesini engellemek için neler yapılabileceğine bakın:

  • Karpuzu hiçbir zaman 4 derecenin altında bir soğuklukta tutmayın, bu meyvenizin soğuktan zarar görmesine sebep olabilir.
  • Satın aldıktan sonra karpuzunuzu biraz daha olgunlaştırmak istiyorsanız birkaç günlüğüne oda sıcaklığında tutabilirsiniz. Bu yöntem karpuzun çok değil ama az miktarda olgunlaşmasına yardımcı olur çünkü eğer bir karpuz vaktinden erken toplanmışsa hiçbir zaman yeterince olgunlaşmaz.

2Karpuzu kesin.Karpuzu yenebilecek büyüklükte parçalar halinde kesmek için öncelikle karpuzu bir kesme tahtasının üzerine yerleştirin ve keskin bir bıçak yardımıyla tepesini ve alt kısmını kesip çıkarın. Bu sayede karpuzu sabit bir şekilde keseceğiniz yere yerleştirebilirsiniz.

  • Bıçağı karpuzun yan tarafına saplayın ve uzun bir dilim halinde kesin. Daha sonra etli kısmını kabuğundan ayırın ve küçük parçalar halinde dilimleyin.
  • Eğer hemen tüketmeyecekseniz karpuzu kesilmiş bir şekilde kapaklı bir kaba alın ve buzdolabında saklayın. Bu şekilde 3-4 gün bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

3Çekirdeklerini çıkarın. Eğer karpuzun çekirdeklerini ayıklamak istiyorsanız karpuzunuzu ortadan ikiye ve sonra yarım karpuzları tekrar ortadan ikiye kesin. Çekirdeğin bulunduğu ince hatlardan karpuzu kesin.

  • Şimdi, kestiğiniz kısmı alın. Bir çatal yardımıyla çekirdekleri hafifçe kazıyın.
  • Aperatiflerinizde, salsa sosunda, içeceklerinizde ya da karpuz kullanmak isteyebileceğiniz her yerde ince dilimler keserek kullanabilirsiniz.

Kaynak

  • http://www.whataboutwatermelon.com/index.php/2009/05/how-to-choose-the-right-watermelon/
  • http://www.nytimes.com/2010/08/18/dining/18melonside.html?_r=1
  • http://www.wikihow.com/Select-a-Watermelon
Article Categories:
Yeme&İçme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir