Kutup Yıldızı Nasıl Bulunur

Kutup yıldızı dünyamızdan 26 ışık yılı uzaklığında, sıradan ve standart bir yıldızdır. Gökyüzünde neredeyse hareketsiz tek yıldız olan kutup yıldızının bu özelliği, dünyanın kuzey kutup noktasından geçmekte olan dönme ekseni ile yaklaşık olarak aynı doğrultuda olmasından kaynaklanmaktadır. Şayet dünyanın kendi etrafında dönme ekseninden hayali bir şiş geçirilirse bu şişin gökyüzünü deldiği noktadaki yıldıza kutup yıldızı denmektedir. Tüm yıldızlar onun etrafında dolanmaktadır.Kutup yıldızının özelliği bize kuzeyi göstermesidir. Küçük ayı takım yıldızının en parlak yıldızı olma özelliğine sahiptir.Birçok insana kutup yıldızı nerededir diye sorulduğunda bilmediği için bulmaya çalışırken en parlak yıldızı seçmeye çalışmaktadır. Ancak kutup yıldızı gökyüzündeki en parlak yıldız değildir. Şayet yerini biliyorsanız ancak o şekilde fark edebilirsiniz. Zaten gökyüzünde ufuktan olan açısal yüksekliği o yerin enlemini vereceği için her zaman başucumuzda bir yıldız olması olasılığı ortadan kaldırır. Bu şekilde bir durum dünya üzerinde şayet kuzey kutup noktasındaysanız olası olur. Kutup yıldızını gökyüzünde bulmanın iki yolu vardır. Bunlardan biri biraz daha kaba taslak tabir edilebilecek bir yolken, diğeri ise daha teknik bir bulma yoludur. Bu iki yönteme de sırayla bakacak olursak:

Yöntem1: Kutup yıldızını kaba taslak bulma:

kutup-yildizi-nasil-bulunur1Güneş batmadan önce güneşin batış yönünü iyi tayin edin ve bu yönü batı yönü olarak belirleyin.

[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]

2Güneşin tam karşısındaki yönü de doğu yönü olarak belirleyin.

3Sol kolunuz batı, sağ kolunuz da doğuyu gösterecek şekilde ayakta durun.

4Boynunuz ağrımayacak yüksekliğe kadar başınız kaldırın

5Göreceğiniz yıldız kutup yıldızı olacaktır.

Yöntem2: Kutup yıldızını Büyük Ayı takımyıldızı sayesinde bulma:

Büyük Ayı takım yıldızında 7 tane yıldız bulunmaktadır ve kepçe şeklinde bir görüntü oluşturmaktadır. Gökyüzünde her zaman bu görüntüyü görmeniz mümkündür. Bazen bağ aşağı, bazen yukarı doğru olsa da her halukarda, her mevsim görebilirsiniz. Karanlık bir  gökyüzü seçerseniz görmeniz daha da kolaylaşır. Çünkü şehrin parlak ışıkları içerisinde fark etmeniz oldukça zorlaşacaktır.

 1Kutup yıldızını bulabilmek için şekilde görülen ve daha parlak olan Büyük Ayı(Ursa Major) takımyıldızını referans olarak alırız.

2Büyük Ayı’nın en parlak iki yıldızı olan Dubhe ve Merak yıldızlarını görmelisiniz.

3Şekilde de görülen bu iki yıldızın arasında Dubhe yıldızının biraz daha parlak olduğunu fark edeceksiniz.

kutup-yildizi-nasil-bulunur-24Dubhe ile Merak yıldızlarının arasındaki mesafenin Duphe yıldızı yönünde  yaklaşık olarak 5 katı kadar bir mesafe sonra kutup yıldızını(Polaris) göreceksiniz.

  • Bu şekil yardımıyla, her mevsimde ortalama 22:00 dolaylarında kutup yıldızını bulabilmeniz için Büyük Ayı takım yıldızının aldığı şekilleri inceleyerek mevsime göre  kutup yıldızını nasıl aramanız ve bulmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.
  • Gece saat ilerledikçe yıldızlarda saat yönünün tersi yönünde bir yer değiştirme yapacaklardır. Yani daha ileri saatlerde gözlem yapmayı düşünüyorsanız saate göre ne kadar ilerlemiş olduğunu kestirebilirsiniz.
  • Şayet zamanınız varsa gece boyunca kutup yıldızını gece boyunca izlerseniz. Yıldızların kutup yıldızı etrafında hareket ettiğini ve kutup yıldızının hep aynı noktada kaldığını  görürsünüz.
  • Diğer yıldızlara kıyasla kullanışlılığı açısından bu kadar ün yapmış kutup yıldızının bir başka özelliği daha bulunmaktadır. Esasında biz kutup yıldızının tam olarak 425 yıl geçmişine bakmaktayız.
  • 425 yıl önce kutup yıldızından çıkan bir ışığı biz şimdi görebiliyoruz. Eğer kutup yıldızının başına bugün herhangi bir şey gelirse, bunu ancak 425 yıl sonra  öğrenebileceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir