Basketbol Nasıl Oynanır

Aslen soğuk kış ayları boyunca öğrencileri meşgul tutmak amacıyla icat edilse de gerçekte James Naismith tarafından 1891 yılında icat edilmiştir. İlk oyun korkuluklara çivilenmiş potaya doğru atılan güzel bir şutla başladı, şuttan sonra top uzun bir takoz ile geri alınarak oyuna devam edildi. Yılları hızlı bir şekilde ileri saracak olursak Jordan, Shaq, Kobe ve Lebron gibi basketbolcuları ölümsüzler kategorisi içine alabiliriz. Basketbol dünyadaki  en eğlenceli, en mücadele dolu, en heyecanlı sporlardan biridir. Oynamak için gerekli  önemli özellikleri ve basit kuralları öğrenebilirsiniz.

Bölüm1: Kuralları Öğrenme

1Basketbol oynamak için ihtiyacınız olan şeyler uygun boyutta bir top, pota için bir file ve yeterli yükseklikte olan bir pota. Basketbol düzenlemesi için spesifik ihtiyaçlara aşağıdakileri dahil ederiz fakat basketbolun tarihi sahip olduğun şeylerle birlikte yaptıklarının tarihidir. İlk basketbol çemberi korkuluklara çivilenmiş bir şeftali sepetiydi. Çembere erişemiyorsanız bu durumda boş kutular ve futbol topuyla da basketbol oynayabilirdiniz.

  • Basketbolu genel olarak 3 boyuta ayırabiliriz. Gençlik,orta seviye ve yetişkin boyutlarını farklı cinsiyetlerde ki insanlar için sayabiliriz. Basketbol oynamak için gerekli olan topu spor ürünler satan mağazalardan temin edebilirsiniz. Spor mağazalarında çeşit çeşit, marka marka basketbol topları bulunmaktadır. Bunlardan sizi rahatsız etmeyecek ve rahat bir şekilde şut atabileceğiniz bir topu seçmelisiniz. Bununla birlikte dilerseniz okulun bahçesinde ya da halka açık olan spor salonlarındaki basketbol topunu kullanarak bu oyunu oynayabilirsiniz.
  • Basketbol çemberinin yerden yüksekliği 3.05 metre ve çapı da 45.7 cm’dir. Basketbolda topun çarptığı levha panya olarak adlandırılır ve  cama benzer bir ürün olan pleksiglas’tan yapılmıştır. Tam uzunluktaki basketbol sahasında iki adet çember bulunmaktadır.Yarı sahada oynanacak oyunlarda ya da arkadaşlarınızla atış oyunlarında tek pota yeterli olacaktır.

2İki takıma ayrılın. Tam saha oyunlar 5’er oyuncusu bulunan iki takım arasında oynanır. Basketbol 3 kişilik takımlar halinde de oynanabilir. Burada önemli olan toplam kişi sayısının çift olmasıdır. Çünkü toplam kişi sayısı ikiye bölünecek ve takım başına düşen kişi sayısı bulunmuş olacaktır.

3Çemberin içerisine topu atarak sayı kazanın. Atak oyuncuları bir defada atmış oldukları yere bağlı olarak takımlarına 1 ile 3 arası sayı kazandırabilirler.

  • 3 puan çizgisi yarım daire şeklinde ve potadan yaklaşık olarak 6.1 metre uzaklıktadır. 3 puan çizgisinin arkasından atılan şutlar 3 puan değerindedir. O çizginin içinde ise tüm şutlar iki puan değerindedir.
  • Faul sonrası serbest atışlar 1 sayı değerindedir ve serbest atış çizgisinden atılırlar. Bu çizgi potadan 4.6m uzaklıktadır. Yapılacak faule göre serbest atış sayısı 1 ile 3 arasında değişkenlik gösterir. Yapılan her faulde serbest atış hakkı kazanılmaz. Bu durumun gerçekleşmesi için rakip takımın faul hakkının dolması gerekir.

4Pasla ya da top sürerek hareketlenin.Top sizin elinizdeyse steps yapmamak için ya ayağınızın biri sabit olacak şekilde durmalısınız ya da top sürmelisiniz.Top sizdeyken dilerseniz tek ayağınız sabit olacak şekilde kendi etrafınızda dönebilirsiniz. Bu aşamada ayağınız sabit değilse ve topu sürmüyorsanız steps yapmış olursunuz.

Bölüm2: Top Sürme ve Pas

1Eğer topu atak yapılan bölgede kontrol ettiyseniz,topu sürerken hafif bir şekilde eğilmek topu korumanız açısından size oldukça yararlı olacaktır. Dribbling yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.Bunlar;

  • Elinizle topa yön verebilecek şekilde topu kavramak,
  • Bileklerinizin esnek olması ve topu parmak uçlarınızla kontrol etmeniz gerekir.
  • Dizlerin hafif bükülü olması ve başınızın sahayı daha rahat görebilmek için daima havada olması gerekir.

2Topu parmak ucunuzla sektirin. Topu tam anlamıyla ve güvenli bir şekilde kontrol etmek ve topu sürebilmek için avuç içlerini değil, parmak uçlarını kullanmak çok önemlidir. Basketbol topuna değdiğinizde, genellikle topa parmak uçlarıyla temas etmek yerine avuç içiyle temas edersiniz. Birkaç alıştırma ile birlikte istenilen seviyeye geleceksiniz ve topu doğru kavrama konusunda harcadığın efor için kendinizi iyi hissedeceksiniz. Yapabildiğinizi görmek sizi iyi hissettirecektir.

  • İlk olarak topu sadece durduğunuz yerde sektirmelisiniz. Topu sektirmek için bileklerinizi bükün ve mümkün olan en az seviyede dirseklerini kalçanıza doğru tutmaya çalışın. Basketbol içinde diğer birçok şeyde olduğu gibi kol bilekleri top sürme işlemini yapabilmek için gereken en önemli şeylerden biridir. Topun en uygun standartlarda şişirilmiş olduğundan emin olun, aksi taktirde topu sektirmede zorluk yaşayabilirsiniz. Eğer gerekirse topunuza az miktarda hava verebilirsiniz.

3Topu bel hizasında tutmaya çalışın. Maç içinde ilk zamanlarda topu kontrol etmek bir hayli zor olur. Basketbol oyuncusu olduğunuzda bile topa bakmadan kontrol etmekte bir hayli zorlanacağınız zamanlarda olacaktır. Bu gibi zorlukları yaşamamak için olabildiğince çok sayıda top sürme antrenmanları yapmalısınız. Top sürme antrenmanları sizi parkede daha rahat hissettirecektir. Maçın hangi anında olursa olsun yapılan dribblinglerde topu göğüs hizasına getirmemeye dikkat edin eğer top o hizada sektirilmeye devam edilirse top rakip oyuncular için kolaylıkla çalınabilir olacaktır o yüzden topu bel hizasında sektirmeye çalışın.

4Başınızı daima dik tutun. Koçun ısrarla belirteceği bir şey varsa o da budur. Başınız eğik şekilde topu sürmek yerine, başı dik tutmak ve etrafı izlemek son derece hayati bir öneme sahiptir. En iyi oyuncular kendi arkadaşlarını, rakip takım oyuncularını rahatlıkla görebilmeli ve aynı zamanda basket atabilmelidir. Dribbling alıştırmalarını topa bakmadan yapmalısınız. Bu da sizin yeteneklerinizi geliştrmene son derece güzel bir katkıda bulunacaktır. Gözlerin rakip oyunucunun üstündeyken nereye pas atacağını ya da nereye gideceğini bilmek ise oldukça zordur.

  • Topu sürerken eğilmek oldukça yanlış bir tutumdur. bu kimi zamanlarda top kaybına bile yol açabilir. Bu tutum yapmaya devam edilirse sizde alışkanlık olarak yer edebilir. Topu düzgün bir şekilde tutmayı zorlastıracağı gibi yapmış olduğunuz driblingi de berbat etmiş olursunuz.

5)hazır olduğunda hareketlen! Basketbol çoğunlukla akışkan hucumların olduğu hızlı bir şekilde oynanan bir oyundur. O yüzden topu alır almaz hızlı bir şekilde top sürmeye başlamak epey önem teşkil eder. Top sürmeye koşar adımlarla başlayın. Topu sürerken kendiniz rahat hissediyorsanız hızınızı giderek artırmanız oyunun gidişatı açısından size poztif yönde bir etkisi olacaktır. Çok hızlanmaktan endişe etmek yerine topun kontrolünü sağlamaya çalışın.

  • Birkaç koniyi saha da konumlandırın ve 8 figürünü çizecek şekilde en az ıkı koni etrafında alıştırma yapmaya başlayın ama bunu yapabildiğiniz kadar hızlı yapmaya çalışın ki top sürerken ki hakimiyetinize epey bir katkısı olsun. Çünkü amacımız yapabildiğimiz en hızlı şekilde topu sürüp kendimize ve takımımıza en iyi pozisyonu hazırlamaktır. Bu esnada sadece topun kontrolüne odaklanın. Topu sürerken hafif şekilde eğilmeye dikkat edin,başınızı dik tutun ve topu sıkıca kontrol edin.

6)iki elle yapılan top sürme alıştırmaları. Top sürmeyi öğrenmeye başladığınızda,kullandığınız güçlü el (yazı yazma eli) ile daha kolay bir şekilde top sürdüğünüzü farketmişssinizdir. Top sürerken olabildiğince farklı varyasyonlar denemeye çalısın. Eğer hep bir yöne doğru hareketlenirseniz bu sizi oyunda tahmin edilebilir yapacaktır. O yüzdendir ki topla uyumunuzu çeşitlendirmelisiniz.

  • Fandımentılları öğrenmek için kullandığınız el ile alıştırmalar yapın fakat alıştırmayla geçen zamanınızın bir parçasını da zayıf olduğunuz el ile yapmalısınız. Antrenmanlarda bir noktadan sonra iki elinizi de aynı oranda kullandırtabilecek antrenman metodlarına yer vermek sizin için oldukça faydalı olacaktır. şunu unutmayın ki işlerinde iyi olan basketbolcuların tümü iki elini de aynı oranda kullanır.

7)farklı tarzlarda pas alıştırmaları yap. Güzel paslar her zaman boşa giden şutlardan daha iyidir. Falsolu pas ve hedefine atılan pas basketbolun su götürmez bir parçasıdır. Takım arkadaşına doğru pas atarken rahat olmalısın eğer endişeli olup topu tam hedefine atamazsan arkadaşın topu almak için farklı yerlere hareketlenmek zorunda kalır ki bu da istenmeyen birşeydir.

  • Göğüs pas. Topu her iki tarafından da kavrayıp pas vereceğiniz arkadaşınıza dönmeniz gerekir. Top göğüs hizasında olacak şekilde dirseklerle desteklenmelidir. Topu dirseklerden kuvvet alarak sert bir şekilde atmalısınız tabi bu yaralanmaya mahal vermemelidir.
  • Baş üstü pas. Topu çift elle kavranır ve top baş üstünde tutulurken dirsekler baş hizasında hafif bükülü konumda olmalıdır. Ardından top dirseklerden kuvvet alarak takım arkdaşına iletilir.

Kaynak:

  • http://basketball.epicsports.com/basketball-hoop-history.html
  • http://www.basketballcoaching101.com/basketballrules.htm
  • http://www.wikihow.com/Play-Basketball

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir