Su Altında Gözler Nasıl Açık Tutulur

Koruyucu gözlükler sizin için rahatsız edici olabilirler ya da onları ortalama bir yüzücü için kullanışsız hale getiren kusurları olabilir. Gözlerinizi su altında açık tutmak, mukoza zarınızın tahriş olmasına neden olabilir (gözler, burun) ancak gözlerinizi açık tutmak birçok durumda da gerekli bir eylemdir. Kendinizi bir su altı ortamına ve görsel bozukluklara ayarlamak, su altında zaman geçirmenin anahtarıdır ve gözlerinizi suyun altında açık tutmak bunun ilk adımdır.

Bölüm 1: Evde pratik yapın.

1Banyoya gidin ve lavaboyu suyla doldurun. Havuz suyu, tatlı su veya tuzlu su yerine musluk suyunda gözlerinizi açık tutmaya çalışmak sizi rahatlatacaktır. Lavabo, yüzünüzü en azından yarıya kadar suya daldırmanıza yetecek miktarda su ile dolu olmalıdır. Bu işlemi daha kolay hale getirmek için cildinizi aşırı soğuk veya aşırı sıcak sudan uzak tutmaya çalışın.

2Yüzünüzü suya daldırırken gözlerinizi kapalı tutun. Yüzünüzün kendisini suyun sıcaklığına ayarlamasına izin verin ve suyun altına daldığınızda rahat ve sakin hissettiğinizden emin olun. Burnunuz bu aşamada tahriş olursa gözünüzün de klor tarafından tahriş olması ya da halojen bazlı temizleyicilerden gelebilecek zararlardan dolayı işleminizi durdurmalısınız.

3Kendinizi dolu bir küvetin içine bırakın. Nefesinizi tutabildiğiniz sürece gözlerinizi su altında tutarak pratik yapın. Suyun sıcaklığı havuzlarda ya da lavaboda olduğu gibi küvette de vücudunuza uygun olmalıdır. Suya maruz kalmanızın gözlerinize bir sakıncası yok ise herhangi bir sorun yaşayana kadar pratik yapmaya devam edin.

Bölüm 2: Yüzerken gözlerinizi açık tutun.

1Çok az miktarda arıtılmış bir su kaynağı bulun. Klor bazlı temizleyiciler kullanan veya tatlı su ile doldurulmuş olan bir havuzda yüzerek pratik yapın. Klorun, göz tahrişine veya kornea hasarına neden olduğu sonucuna varılmamış olunsa bile havuz temizleyici yan ürünlerin bu ihtimali artırdığı tespit edilmiştir. Büyük havuzlarda suyun kalitesini korumak için hipoklorit veya elemental klor kullanılmasından kaçınılmalıdır.

2Suyun içine dalın ve gözlerinizi açın. Tatlı suda iseniz vücudunuzda çok az miktarda tahriş olacaktır ancak arıtılmış veya tuzlu suların tahriş edici madde içerme olasılığı çok daha yüksektir. Gözleriniz veya korneanız tahriş olmuş olsa bile çok uzun süre pratik yapmadığınız sürece görme kaybı pek olası değildir.

3Gözlerinizi suda açık tutma zamanınızı artırarak pratik yapın. Bunu gözlerinizin tahriş olup olmamasına, nefesinizi ne kadar tutabildiğinize ve gözlerinizi açık tutabildiğiniz süreye göre suyun altında kalarak yapabilirsiniz. Gözlerinizi açık tutabildiğiniz süreye ve suyun altında kalabilmeye odaklanın. Çok iyi bir yüzücü değilseniz derin ve tehlikeli alanlardan uzak durmaya dikkat edin.

4Gözlerinizi suda açık tutmaya ve suyun altını görmeye çalışın. Arıtılmış veya tuzlu su içeren bir havuzda iseniz tahriş riskini en aza indirmek için bunu kısa molalara yayarak yapmak isteyeceksiniz ancak siz suyun altında rahat hissetmediğiniz sürece pratiğiniz çok uzun sürmemelidir. Görünürlüğü ve rengi birbirinden farklı olan çeşitli su kaynaklarında pratik yapmak isteyeceksiniz fakat su ile taşınan enfeksiyonlar küçük göllerde ve göletlerde risk oluşturduğundan pratik yaparken sağlığa zararlı ve kirli sulardan kaçınmaya özen göstermelisiniz.

  • Görsel bilgilerinizi suyun altında doğru bir şekilde ayrıştırmak için daha çok pratiğe ihtiyacınız olacaktır. Derinliğini ve uzaklığını bildiğiniz nesnelerin mesafesini ve bu nesnelere ulaşmanızın ne kadar sürdüğünü tahmin etmeye çalışın.
  • Dalış yapıyorsanız basınçsız bir mayo ile suyun çok derinliklerine inmekten kaçının. Yukarı çıkış sırasında basınç değişimleri kolaylıkla kılcal damarlarınıza ve kulaklarınıza zarar verebilir. Dalış yaptığınızda basıncı kolayca eşitleyebileceğinizden emin olun.    

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir