Buz Pateni Nasıl Yapılır

Hep buzun üzerinde, poponuzun üzerine düşmeden, zarifçe kayabilmenin hayalini mi kurdunuz? Hep kendinizi yerde bacaklarınızı 180 derece açılmış şekilde mi buluyorsunuz? Her acemi buz patencisi, sıkça düşme eğilimindedir ancak kendinize inanırsanız ve elinizden gelenin en iyisini yaparsanız, gerçek bir profesyonel gibi buz pateni yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan, doğru bir ekipman, bir buz pisti ve güçlü bir iradedir.

Bölüm1: Başlamak

1Buz pisti dışında yürüyerek başlayın. Çoğu buz pisti, üzerinde yürüyebileceğiniz kauçuktan bir bölmeye sahiptir. Dengenizi sağlamak için biraz yürüyün ancak patenlerinizi çıkarmayın.

  • Buradaki taktik, patenlerin içinde rahat olmaktır. Patenlerin içinde ne kadar kalırsanız, vücudunuz dengesini sağlamayı o kadar iyi başaracaktır. Bu bir öğrenme sürecidir bu nedenle hemen uzman olmayı beklemeyin.
  • Patenlerinizin içerisinde zar zor yürüyorsanız, gözlerinizle sabit bir noktaya odaklanın ve dengesini sağlaması için vücudunuza güvenin. Denge sağlamak tamamen başınızı sabit tutmanız ve gözlerinizi belirli bir noktada odaklamanızla ilgilidir.

2Buzlu bölüme doğru ilerleyin. Başarılı bir şekilde buz pateni yapmanın anahtarı, rahatlık ve tekniktir. Bu nedenle rahat olun ve bacaklarınızı mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışın. Yürümeyi öğrenmek, bileklerinize destek olarak buzun kayganlığına alışmanızı sağlar.

  • Duvarlara tutunarak, buz pistinin kenarlarında yürüyün. Bu, pistte kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Yavaşça başlayın. İlk başta doğal hissettirmeyecektir ancak ağırdan alın ve rahat hareket edin. İlk birkaç denemenizde, hız yarışması ödülü kazanmayacaksınız. Aptalca hareketlerden kaçının. İsterseniz, doğal ortamında zarif bir şekilde hareket eden bir hayvan ya da gökyüzünde süzülen bir kuş olduğunuzu hayal edebilirsiniz.

Bölüm2 : Dengenizi İyileştirmek

1Dengenizi korumayı öğrenin. Bu aşamayı öğrenirken, yavaşça hareket etmeniz gerektiğini unutmayın. Nihayetinde, ne kadar hızlı giderseniz o kadar kolay denge sağlayacaksınız. Bu nedenle yavaş giderken denge sağlamayı öğrenirseniz, hızlı hareket etmek çok daha kolay olacaktır.

  • Dengenizi sağlayabilmek için işe kollarınızı omuz hizanıza kaldırarak başlayın.
  • Vücudunuzu kaskatı bir şekilde tutmamaya çalışın. Aslında bu, buz pateni yapmayı zorlaştırır. Vücudunuzu esnek ve rahatlamış bir şekilde tutun. Sonunda kaymayı çok daha kolay bulmaya başlayacaksınız.
  • Dizlerinizi bükün ve ileri doğru eğilin, geriye değil. Dizleriniz, ayak parmaklarınızı görmeyeceğiniz kadar bükülmüş ve omuzlarınız dizlerinizin üzerinde, ileriye doğru yönelmiş olmalıdır. Hiçbir şeye tutunmamaya çalışın. Duvarlar size destek olacaktır.
  • Birkaç kez düşeceksiniz. Kalkın, silkinin ve devam edin. Sabreden derviş muradına ermiş. Pratik, her şeydir.

Bölüm3 : Temel Kayma Becerilerini Denemek

1Dengenizi sağladıktan sonra, daha hızlı kaymayı deneyin. Düşecek gibi hissediyorsanız, sendelemekten ve düşüp yaralanmaktan korunmak içi dizlerinizi bükün ve kollarınızı yana açın.

  • Kayarken kendinizi sürekli sendelerken buluyorsanız, büyük ihtimalle baş parmaklarınız üzerinde durma eğilimdesinizdir. Patenlerinizi buzun üzerine düz bir şekilde koymalısınız. Ayaklarınızın yere değen ilk bölümleri ayak parmaklarınız olmamalıdır.

2Squat yapın. Squat yapmak, uyluk kemiklerinizi güçlendirerek, denge pratiği edinmenizi sağlar.

  • Ayaklarınız kalça hizasında olacak ve kollarınız önünüzde duracak şekilde ayağa kalkın. Şimdi, denge merkezinizi bulana kadar hafifçe eğilin ve kendinizi rahat hissedene kadar tekrarlayın.
  • Hazır olduğunuzda, daha da aşağı, dizleriniz tamamiyle bükülene kadar eğilmeyi deneyin. Gözlerinizi her zaman ileriye bakacak şekilde tutun.

3Düşme pratiği edinin. Düşmek, spor yapmanın bir parçasıdır ve bunun olması oldukça doğaldır. Doğru şekilde düşmek, sizi yaralanmaktan korur ve buzun üzerinde daha uzun süre kalmanızı sağlar.

  • Düşeceğinizi hissederseniz, dizlerinizi bükün ve aşağı doğru squat pozisyonu alın.
  • Düşmeyi engellemek için ellerinizi dışarıda tutun ve yumruk yapın. Bu sayede parmaklarınızı başka bir patenci üzerinden geçerse, kaybetme riskinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Kollarınızı dışarıda tutun böylece vücudunuz yere çarptığında, düşmenin etkisi azalacak ve daha güvenli bir düşüş yaşayacaksınız.

4Ayakta durma pratiği edinin. Elleriniz ve dizlerinizden kuvvet alın ve bir ayağınızı ellerinizin ortasında duracak şekilde konumlandırın. Bunu diğer ayağınızla da tekrarlayın ve kalkmak için yukarı kalkın.

5İleri doğru kayın. Zayıf ayağınıza dayanın ardından güçlü ayağınızla birlikte çapraz yönde olacak şekilde ileriye doğru yönlenin.

  • Arkanızdan bir kar kütlesi alıyor ve sağ tarafınıza atıyormuş gibi yapın. Bu sizi ileri doğru yönlendirecektir. Daha sonra sağ ayağınızı soldakinin yanına getirin ve işlemi tekrarlayın.

Kaynak:

Berkcan İkizler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir