Tai Chi Nasıl Yapılır

Tai Chi Chuan (Yüce Nihai Yumruk) genellikle sağlık verici etkisi ve ruhsal faydaları için yapılan, ‘içten’ ve ‘yumuşak’ eski bir Çin dövüş sporudur; yarışmasız, naziktir ve genellikle de yavaş hareketler içerir. Batı’nın ‘acı olmadan kazanç olmaz’ konseptinin aksine bir saatlik tai chi surften daha fazla ve neredeyse kayak (iniş) kadar çok kalori yaktırır, dolayısıyla tai chi tam anlamıyla bir antrenmandır. Fakat bu faydalarından yalnızca bir tanesi. Güç, esneklik, beden farkındalığı ve zihinsel konsantrasyonu artırarak sağlığınızı da iyi yönde etkiler.

Teknik

1Uygun nefes alma teknikleri ve denge çalışması ile ısının. Bütün dövüş sporlarında olduğundan farklı olarak tai chi sadece olabildiğiniz kadar güçlü ve hızlı şekilde bir borda vurarak ya da birini nakavt ederek yapılmaz. En önemli kısmı zihninizde sıkı şekilde bir kavrayışa sahip olmaktır. Zihninizi arındırmak, tai chi ye odaklanmak ve potansiyelinizi ortaya koymak için işe uygun bir şekilde nefes alarak başlayın.

  • Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın, daha fazla değil.
  • Ellerinizi alt karın kaslarınızın üzerine koyun, yaklaşık olarak göbek deliğinizin 5 cm altına. Yumuşak bir şekilde hafifçe bastırın.
  • Yavaşça ağzınız kapalı bir şekilde karnınızın elinizi üstüne koyduğunuz bölgesine doğru burnunuzdan nefes alın ve yine burnunuzdan nefes verin. Eğer karnınızın bu bölgesinde nefesi hissedemiyorsanız elinizi biraz daha yükseğe yerleştirin.

2Tek seferde vücudunuzun bütün bölümlerine aynı anda odaklanın. Bu şekilde nefes aldığınızda normal hissettirir ve bedeninizin bütün bölümleri aynı anda rahatlamaya başlar. Ayaklarınızdan başlayarak kafanızın en tepe noktasına doğru devam edin. İnebildiğiniz kadar ince detaylara inin – mesela tırnaklarınıza kadar. Farkında olmadan ne kadar gerilime sahip olduğunuzu göreceksiniz.

  • Eğer bunu yaparken hafifçe sallanırsan bu iyi bir şeydir! Bu, rahatladığınız ve vücudunuzun denge kurmak için kasılmadığı anlamına gelir. Böyle durumlarda tekrar ayaklarınıza odaklanmayı deneyebilirsiniz ya da konsantrasyonunuzu tekrar sabit duruma gelinceye kadar denge sağlama üzerinde yoğunlaştırabilirsiniz.

 

3Kendi kökünüzü salın. Tai chi’deki konseptlerden biri ‘kök salma’dır. Tam anlamıyla adından belli olduğu gibi ayaklarınızın altından köklerin büyüyüp geliştiğini hayal edin. Siz, yerin bir parçasınız, asla dengenizi kaybetmeyin, odaklanın, hizalanın. Bacaklarınız tıpkı rüzgarda dalların salındığı gibi salınacaktır, asla kaygıya.

  • Bu sizin ve bacaklarınızın kaskatı olması gerektiği anlamına gelmez. Tam tersi. Sadece altınızda kökleriniz olduğunu hayal edin, sizin bir parçanızmışçasına, hareket özgürlüğü veren bir şey gibi, çünkü düşemezsiniz, kaybedemezsiniz ve siz her zaman doğanın bir parçası olacaksınız.

4Yapınızı, duşunuzu düşünün. Tai chi’de yapabileceğiniz birkaç değişik pozisyon vardır. Genellikle, her stil özel bir formu destekler. İşte aşağıda birkaç temel hareket:

  • Küçük yapı stili: Bu stilde ( genelikle Wu ya da Small yapı stili versiyonları ) hareketler geniş yapıda değildir. Hareketler küçüktür (büyük sürpriz, ha?) ve genel itibariyle daha az açma hareketleri vardır. Odak, doğru hareketler ortaya koyabilmek ve geçişler yapabilmek için içsel enerji üzerindedir.
  • Büyük yapı stili: Büyük yapı stil ( Chen ve Yang) alçak ve yüksek duruşlar içerir, daha dramatik duruşlar ve sallanan kollar. Bu stil, bedeninizin doğru duruşu üzerinde odaklanır, enerji kanallarını vurgular.
  • Bir de orta yapı stili vardır fakat o gerçekten ikisinin tam arasındadır. Eğer sorularınız olursa, hocanıza sorabilirsiniz. 

5Farklı stillerle denmeler yapın. Bütün tai chi egzersizleri iyi olduğu için hangisinin size daha uygun olduğunuz sorgulamaktansa bütün stilleri denemek daha önemli bir husustur. Fakat bir kez tai chi dünyasına daldığınızda, tamamını deneyimlemek isteyeceksiniz. Burada kısa bir açıklaması mevcut:

  • Chen stili, tempo ve yavaşça devam etmenin bir karışımıdır ve de en sonunda bir patlama içerir. Başlangıç seviyesindekiler için biraz zor olabilir.
  • Yang stili en popüler olanıdır. Sabit bir temposu vardır ve yukarıda da anlatıldığı gibi büyük yapı hareketleri içerir. Tai chi dendiğinde aklınıza gelen stil Yang stilidir.
  • Wu stilinde hareketler neredeyse mikroskopik boyuttadır. Bu, hareketlerin yapılmasını kolaylaştırır fakat ustalaşmayı zorlaştıran bir durumdur – çok miktarda güçlü enerji akışları bolca ve içeriden, basınçlı hareketler vardır. Hareketler çok yavaştır ve önceden tasarlanmıştır.
    • Hao stili pek yaygın değildir. Bu yüzden büyük ihtimalle bunu denemek için bir hoca bulamayacaksınız.

Video

Kaynak

Aylin özkan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir